Ετικέτες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ο φιλόσοφος ΑΡΙΣΤΙΠΠΟΣ




Ο Φιλόσοφος Αρίστιππος

 

 


Γεράσιμος Γ. Γερολυμάτος







 


Ο πιο «τακτικός» πελάτης της εταίρας Λαϊδος, ήταν ο φιλόσοφος Αρίστιππος, τον οποίον κορόιδευαν οι Κορίνθιοι, επειδή ξόδευε τεράστια ποσά στην κλίνη της.


Όταν μαθεύτηκε ότι η Λαΐς προσέφερε δωρεάν το κορμί της στο Διογένη, όλοι στράφηκαν στον Αρίστιππο και ανέμεναν μία έντονη αντίδραση απ’ τον αδικημένο εραστή.


Έμειναν ανικανοποίητοι, γιατί ο Αρίστιππος, με εξίσου φιλοσοφική διάθεση, απάντησε πολύ ήρεμα: «Την πληρώνω για να ευχαριστεί εμένα, όχι για να μην ευχαριστεί άλλους.»


Ο Αρίστιππος ήταν ο ιδρυτής της ηδονιστικής σχολής και ένας απ’ τους μεγαλύτερους θαυμαστές της Λαΐδας. Ζούσαν μαζί για μία περίοδο και την υπερασπίστηκε σθεναρά, όταν κάποιος τον ρώτησε αν ντρέπεται που ζει με μία πόρνη.


Ο Αρίστιππος είπε: «Σου φαίνεται περίεργο να ζεις σε ένα σπίτι, που πριν από εσένα, ζούσαν άλλοι; Ή δεν ταξιδεύεις με πλοίο, που ταξίδεψαν κι άλλοι; Φυσικά και όχι. Με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι ντροπή να είσαι με μία γυναίκα, που έχει σχέσεις και με άλλους».


—————————-

Ο ΗΔΟΝΙΣΜΟΣ, φιλοσοφική θεωρία που θεωρεί υπέρτατο αγαθό και σκοπό της ζωής την ηδονή, πνευματική και υλική, συχνά ταυτίζεται με τον ωφελιμισμό και τον ευδαιμονισμό. Ο Ηδονισμός αναπτύχθηκε από τον Αρίστιππο τον Κυρηναίο (4ος αι. π.Χ.), που τροποποίησε τη Σωκρατική άποψη ταυτίζοντας την ηδονή με το αγαθό. Οι οπαδοί του (Ηγησίας, Πεισιθανάτιος κ.ά.) ανήκαν στην «Κυρηναϊκή Σχολή».


————————

 

Δύο παρατηρήσεις για εισαγωγή σχολίων:


1. Η ανεκτική και άνετη στάση του Αρίστιππου απέναντι στην “απιστία” της Λαίδος και η υποστήριξη της, είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την ηδονιστική του φιλοσοφία. Ωστόσο , απόρροια αυτής μοιάζει να είναι και η υφέρπουσα αίσθηση της αντιμετώπισης της γυναίκας, ως ενός μέσου ή σκεύους ηδονής, ή ως χρήσιμου αντικείμενου που προσφέρεται για ένα σκοπό, όπως βλέπουμε στα παραδείγματα (σπίτι-πλοίο κλπ). Από αυτή την άποψη, λίγο μοιάζει να απέχει ο Ηδονισμός από τον Ωφελιμισμό.


2. Η ερώτηση του άγνωστου για το αν ντρέπεται που ζει με μία πόρνη, μας δείχνει, πως αντίθετα με τα επισήμως πιστεύομενα περί της ηθικής των αρχαίων, ένα μάλλον μεγάλο μέρος της αρχαίας κοινωνίας, θεωρούσε την πορνεία ως ντροπή. Μάλιστα πολύ πριν την έλευση του Χριστιανισμού…



https://www.facebook.com/photo.php?fbid=277145615769507&set=a.108027386014665.18552.100004222116828&type=3&theater

Κοινοποίηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου