Ετικέτες

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Γενική επιστράτευση στην Ουκρανία: Ενα βήμα πριν την κήρυξη πολέμου στη Ρωσία



crimea-660Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναφορικά με την κρίση στην περιοχή της Κριμαίας και τη ρωσική εισβολή με τις δύο χώρες να βρίσκονται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την κήρυξη πολέμου.
Η ουκρανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο και ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα κινητοποιήσει όλους τους εφέδρους της ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντριι Παρούμπιι, καταγγέλλει «ρωσική στρατιωτική επίθεση» και τονίζει, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «Το υπουργείο ‘Αμυνας αναμένεται να καλέσει απ’ όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή». Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο «να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας», μετά την «παραβίαση από τη Ρωσία διμερών συμφωνιών, κυρίως όσον αφορά το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας».
Στο Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας μετέχουν ανώτατοι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων. Ο Παρούμπιι δήλωσε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.
Για κήρυξη πολέμου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας
Νωρίτερα, σε δραματικό τόνο, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσνιούκ, τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής χαρακτηρίζοντας τις ρωσικές ενέργειες ως «κήρυξη πολέμου».
«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου» τόνισε ο ίδιος.
«Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» προσέθεσε.
«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών γειτόνων και συμμάχων, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει το σκοπό του. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφή» σημείωσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο ίδιος.
Νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε πραγματικά βήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα διεθνείς παρατηρητές να βοηθήσουν να προστατευτούν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται με τη Ρωσία.
Ο Χριχοριγ Νεμίρια, ένας βουλευτής του κοινοβουλίου, δήλωσε πως το κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση στους υπογράφοντες της συνθήκης του 1994 για τα πυρηνικά η οποία εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας.
«Ρωσικές» δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανική στρατιωτική βάση
Εν τω μεταξύ, αγωνία επικρατεί στη βάση του ουκρανικού πεζικού στην πόλη Προβολνόγιε, όπου, σύμφωνα με το Associated Press, εκατοντάδες εξοπλισμένοι στρατιώτες, χωρίς διακριτικά, έχουν περικυκλώση την περιοχή.
Το κομβόι αποτελείται από 13 στρατιωτικά οχήματα, καθένα από το οποίο μετέφερε 30 στρατιώτες, και τέσσερα τεθωρακισμένα με οπλισμένα πολυβόλα.
Τα οχήματα, που έχουν ρωσικές πινακίδες, περικύκλωσαν τη βάση, ενώ δεν επιτρέπουν στους Ουκρανούς στρατιώτες να μπουν ή να βγουν από την εγκατάσταση. Οι τελευταίοι, επίσης έχοντας βάλει γεμιστήρες στα όπλα τους, τοποθέτησαν ένα τανκ στην πύλη, το οποίο λίγη ώρα αργότερα αποσύρθηκε. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί και πολίτες.
Αυστηρές προειδοποιήσεις από το ΝΑΤΟ – Στον αέρα η Σύνοδος των G8 στο Σότσι
Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» κα πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» προσέθεσε ο Ράσμουσεν ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση.
«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφος.
Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλικαμώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να «συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση».
H υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου φέτος και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ- Τας.
«Εάν το «επαναστατικό χάος» στην Ουκρανία συνεχιστεί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν (με την Ουκρανία)» ανέφερε στο Ιτάρ- Τας η υπηρεσία αυτή.
Εν τω μεταξύ στον αέρα βρίσκεται η επερχόμενη Σύνοδος των G8 σε ρωσικό έδαφος, καθώς, Γαλλία, Καναδάς και Βρετανία αρνούνται να συμμετάσχουν στη συνάντηση στο Σότσι.
Η Ρωσία κάνει λόγο για 675.000 Ουκρανούς πρόσφυγες
Την ίδια ώρα , η υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου φέτος και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής».
«Εάν το «επαναστατικό χάος» στην Ουκρανία συνεχιστεί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν (με την Ουκρανία)» ανέφερε στο πρακτορείο Ιτάρ- Τας η υπηρεσία αυτή
Πηγή:   http://www.iefimerida.gr/node/145398#ixzz2uomEcOra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου