Ετικέτες

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ρένα Δούρου: Αίτημα ηθικό, χρέος απαράγραπτο. ------------------ Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος: Απάντηση στο άρθρο της Ρένας Δούρου στην Αυγή


Δούρου Ρένα
«Όποιος δεν θέλει να θυμάται την απανθρωπιά, γίνεται πάλι ευπρόσβλητος σε νέους κινδύνους μετάδοσής της». Αυτά ήσαν τα λόγια του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, του προέδρου της Δυτικής Γερμανίας, από το 1984 ώς το 1994, στις 8 Μαΐου του 1985, στη γερμανική Βουλή, κατά την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου πολέμου… Ο πρώτος πρόεδρος της ενοποιημένης Γερμανίας έδινε μεγάλη έμφαση, όπως άλλωστε όλοι οι πολιτικοί της γενιάς του που γνώρισαν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, στο χρέος της μνήμης, ένα χρέος απαράγραπτο.

Στο πλαίσιο ακριβώς αυτού του χρέους εγγράφεται και το αίτημα των γερμανικών οφειλών (των επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου, των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) προς τη χώρα μας για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Ένα αίτημα που ήλθε στο προσκήνιο τούτη την εβδομάδα με την επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή, την οποία κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Ένα αίτημα που η Γερμανία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχει ικανοποιήσει έναντι των άλλων χωρών-θυμάτων της κατά τον Β' ΠΠ.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική περίπτωση, η οποία είναι μοναδική και λόγω του γεγονότος του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που της επιβλήθηκε από το Γ' Ράιχ, το ότι η σημερινή Γερμανία αλλάζει συνέχεια επιχειρηματολογία προκειμένου να αποφύγει την καταβολή δείχνει τη δύσκολη θέση της. Τα όποια όμως επιχειρήματα παρουσιάζει κατά καιρούς στερούνται βάσης. Για παράδειγμα, έχει υποστηρίξει ότι οι οφειλές της συμψηφίζονται στο πλαίσιο των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι οι κοινοτικοί πόροι και η κατανομή τους δεν συνιστούν εισφορές μίας χώρας - μέλους προς μια άλλη, αλλά ενιαία κοινοτικά κονδύλια.

Επίσης, απαντώντας στη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση το 1995 (με πρωτοβουλία του Γ. Α. Μαγκάκη), ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάρτμαν, έκανε λόγο για παρέλευση πενήντα ετών από τη λήψη του πολέμου, με αποτέλεσμα το «πρόβλημα των επανορθώσεων να έχει απολέσει τη δικαιολογητική του βάση». Αλλά ούτε και αυτό ευσταθεί από τη στιγμή που η Γερμανία έθεσε θέμα επιστροφής περιουσιών Γερμανών εκτοπισθέντων από την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία.

Πρόσφατα εξάλλου ο καθ' ύλην αναρμόδιος υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεώρησε καλό να δηλώσει ότι πιστεύει πως το θέμα είναι «λήξαν». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει καταρχήν ότι υπήρξε θέμα και ότι αυτό «έληξε». Πότε, με ποιες διαδικασίες έγινε αυτό; Και μόνο αυτή η αναφορά συνιστά παραδοχή. Η γερμανική πλευρά οφείλει εξηγήσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, δεν πιστεύουμε στη συλλογική ενοχή. Οι Γερμανοί πολίτες δεν είναι συλλογικά ένοχοι. Όμως οι κυβερνήσεις τους φέρουν ευθύνες. Στο τελευταίο του βιβλίο άλλωστε, για τη γερμανική Ευρώπη, ο Ούρλιχ Μπεκ τονίζει πόσο αρέσει στους συμπατριώτες του η λέξη "ευθύνη" σε αντίθεση με τη λέξη "εξουσία". Είμαστε πλέον όχι στο "παρά πέντε", αλλά στο "και πέντε" προκειμένου η γερμανική πολιτεία να πάψει τις υπεκφυγές και να αναλάβει τη μέγιστη ευθύνη που της αναλογεί έναντι ενός ηρωικού λαού... Να εκπληρώσει το απαράγραπτο χρέος της. 

Αυγή



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Ρ Ε Ν Α Σ   Δ Ο Υ Ρ Ο Υ ΣΤΗΝ ¨ΑΥΓΗ¨ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ¨ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ / ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ¨ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ :


Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος* 
 Θα προσπαθήσω παρά την έκπληξη και την αποξένωση μου για τα λανθασμένα δεδομένα που επικαλείστε , στα πλαίσια προφανώς της – κακός εννοούμενης- ¨συμφιλιωτικής σας διάθεσης με την Γερμανία¨ ( ¨εξ ιστορικής παράδοσης¨, των δυνάμεων της ΕΑΡ/Συνασπισμού γενικότερα ) , να σας απαντήσω ψύχραιμα :

Α) ¨Γενικά¨ είναι θετικό το γεγονός ότι επιτέλους ο Σύριζα αποφάσισε να προβάλει αυτό το εθνικό και δημοκρατικό αίτημα. Και γράφω ¨επιτέλους¨ επειδή ΕΑΝ ήταν στις πάγιες πολιτικές σας πεποιθήσεις θα το είχατε θέσει ήδη στις δύο κρίσιμες προεκλογικές αναμετρήσεις του 2011 στο ¨Προεκλογικό σας Πρόγραμμα¨ , πράγμα που δεν έγινε , παρά το γεγονός ότι άλλες πολιτικές δυνάμεις το είχαν θέσει από το 2010 στις κεντρικές πολιτικές τους διεκδικήσεις ( ¨Σπίθα- Μ. Θεοδωράκη¨ , ¨ΑΝΕΛ-Καμμένος¨), δεν σας ήταν ¨άγνωστο¨ δηλαδή.

Β) Για να μείνω , πέρα από τις ¨ιστορικές αναφορές¨ στην Επικαιρότητα θα σας υπενθυμίσω επίσης εισαγωγικά , ότι αφορμή για την τελευταία ¨έξαρση¨ ( και ανησυχία –πολλών- πολιτικών δυνάμεων δεν ήταν η προκλητική δήλωση Σόϊμπλε ) , ΑΛΛΑ η τελευταία δήλωση του Υπέξ- Δ. Αβραμόπουλου ( σε απάντηση στον Φον-Σόϊμπλε ) ¨εάν το θέμα των Επανορθώσεων έχει λήξει η όχι ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ¨ !

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές προθέσεις και σκοπιμότητες του Υπουργού της Τριφασικής κυβέρνησης του , - ήταν μια ξεκάθαρα σωστή τοποθέτηση- απέναντι στην οποία ο Σύριζα και όλοι οι βουλευτές του σταθήκατε νοερά ένα χιλιόμετρο πιο πίσω , τονίζοντας πως το θέμα ¨δεν είναι νομικό¨ ( τήρησης του διεθνούς δικαίου δηλαδή ) , αλλά ¨ηθικό¨ που πρέπει να λυθεί σε ¨διμερείς διακρατικές συνομιλίες με την Γερμανία¨.

Εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς , πως πρέπει να αποκαταστήσουμε τις ¨καλές ελληνογερμανικές σχέσεις¨ και να … δικαιωθούμε , ¨έστω και με ένα μάρκο¨, όχι να την στέλνουμε ¨στα δικαστήρια¨ για ένα ¨ιστορικό¨ θέμα , την ώρα που υποδεχόμαστε στην Ελλάδα τα ¨ΕΣΠΑ¨ ( του ¨ιδρώτα του γερμανού εργαζόμενου¨ ) και τις ¨πνευματικές επενδύσεις καλής θέλησης¨ των Ιδρυμάτων Αντενάουερ , Έμπερτ και… Ρόζα Λούξεμουργκ.

Οπότε ο κάθε πολιτικά και όχι ¨συναισθηματικά¨ και παραπολιτικά σκεπτόμενος μπορεί να καταλάβει το τι ¨διεκδικείτε¨ και πως θέλει – διακομματικά – το ¨Σύστημα¨ , όχι να ¨ανοίξει¨ , ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ των Επανορθώσεων , προφανώς για να μην επιβαρύνει την – κακός εννοούμενη -¨Ευρωπαϊκή Ιδέα¨ του Καρλομάγνου και των επιγόνων του.

Γ ) Ο πρώην πρόεδρος της Δ. Γερμανίας Ρ. Βάϊτσέκερ , τα λόγια του οποίου επικαλείστε ¨τιμητικά¨ σαν εισαγωγή στο άρθρο σας , δεν ήταν ένας ¨νουνεχής δημοκράτης¨ που είχε βγάλει τα συμπεράσματα του από τον Β΄Π.Π. , αλλά ένας τυπικός εκπρόσωπος του τότε Δυτικογερμανικού κεφαλαίου και συμμάχου –σε όλα τα επίπεδα – των ΗΠΑ.

Πριν την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων ήταν δ/νων σύμβουλος της Εταιρείας Ernst Boehringer που προμήθευε τον στρατό των ΗΠΑ με ¨Βόμβες Ναπάλμ¨ για τον βρώμικο πόλεμο στο Βιετνάμ ! Εάν διαβάσει κανείς το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του σημαντικού – αριστερού - ιστορικού της Γερμανίας KARLHEINZ DESCHNER : ( ¨Ο ΜΟΛΟΧ¨, ιδιαίτερα τις σελίδες 569-574 , στις εκδόσεις ¨Κάκτος¨ 2006 ) , δεν θα είχατε καμία ψευδαίσθηση για τις διαχρονικές πολιτικές της άρχουσας τάξης της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα για τον Ρ. Βάιτσέκερ , σας το συνιστώ την ανάγνωση του επειγόντως στα πλαίσια της κατάρτισης για τα μελλοντικά διπλωματικά σας καθήκοντα ).

Δεν σας παρεξηγώ όμως για την εισαγωγική –τιμητική αναφορά σας. Όντως οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις γύρω από την ¨Αυγή¨ ( τις οποίες φαίνεται να κληρονομείται στο απόλυτο ) δύο χρόνια μετά την δήλωση που επικαλείστε , τον Ιούνιο του 1987 , είχαν υποδεχτεί με ¨δάκρυα στα μάτια¨ τον Ρ. Βάιτσέκερ ( ο αδελφός του ήταν στέλεχος στο Υπέξ του Αδόλφου ) για να καταθέσει στεφάνι (45 χρόνια μετά την λήξη του πολέμου!) στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ¨απαγγέλλοντας στοίχους του Ελύτη¨.

Και όχι μόνο δεν διεκδίκησε η ¨Αυγή¨ τότε και η Αριστερά που εκπροσωπούσε ¨Επανορθώσεις¨ ( και μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε την επίσημη εκδοχή ότι ¨δεν επιτρεπόταν η Γερμανία πριν την Ενοποίηση της να καταβάλει Επανορθώσεις , διότι θα είστε και σε αυτό λάθος ) , ΑΛΛΑ είχε γράψει στις 23 Ιουνίου 1987 , ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ - ΑΠΟ ΤΟ 1832- ΤΟ –ΣΥΝΟΛΙΚΟ- ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ :

¨ Εμείς οι Έλληνες φημιζόμαστε για την επιείκεια και για την μεγαλοψυχία μας σε σχέση με το παρελθόν¨ !!!

Δ) Η αναφορά σας πως με ¨πρωτοβουλία¨ του -Γ.Α. Μαγκάκη- υπεβλήθη το 1995 η όντως – μοναδική μέχρι τώρα – Ρηματική Διακοίνωση της Ελλάδας προς την Γερμανία ¨για έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση των θεμάτων που αφορούσαν τις Επανορθώσεις και τις γερμανικές οφειλές ¨ , είναι επίσης εκτός ιστορικής αλήθειας και δεν γνωρίζω γιατί το αναφέρεται.

Ιστορικά καταγεγραμμένο είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου – στην τελευταία του – δημόσια πολιτική ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πασοκ – λίγο πριν εισέρθει για τελευταία φορά στο Ωνάσειο - ¨έδωσε δημόσια την εντολή¨ ( καταχειροκροτούμενος με ενθουσιασμό από όλους -τους όρθιους από τα έδρανα τους Βουλευτές που λίγο αργότερα εξέλεξαν για ¨Πρόεδρο¨ την… ¨Μετενσάρκωση του Ανδρέα¨ , τον Κ. Σημίτη ! ) , στον τότε Υπεξ Κ. Παπούλια να υποβάλει στις 11 Νοεμβρίου την ιστορική αυτή Ρ. Διακοίνωση , όπως και έγινε.

Η οποία Σημιτική ¨μετενσάρκωση¨ , μαζί με όλα τα ¨Γερμανοσπουδασμένα Μεσωστρόματα της Ελλάδας , βαλσομοποίησε αμέσως μετά το θέμα των Επανορθώσεων, σαν αντάλλαγμα για να κερδίσουμε το Ευρώ και την περίφημη ΟΝΕ, όπως έχει καταγγείλει ο γερμανός συγγραφέας Karl Heinz Roth ( ZEITGESCHEHEN / CURRENT EVENTS - Griechenland und die Euro-Krise ) , ανατρέποντας θυσίες ενός λαού , ¨Αρειους Πάγους¨.

Για την ιστορία σας αναφέρω ότι ο κ. Κ. Παπούλιας , ο οποίος σήμερα σαν Πρόεδρος της ¨Δ¨ έχει αυξημένη ευθύνη , διότι είναι ο μόνος , σύμφωνα με το ¨ισχύον¨ Σύνταγμα, που κηρύττει πόλεμο ΚΑΙ ΣΥΝΑΠΤΕΙ - ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ- , είχε αρνηθεί αργότερα να καταθέσει στην Βουλή , με την επίκληση του ¨εθνικού απορρήτου¨ ( όπως συνέβη και τώρα με το σχετικό ¨Πόρισμα¨ του Γ.Λ.Κ ) το κείμενο της Ρηματικής Διακοίνωσης που επέδωσε κατά εντολή του ο τότε Πρέσβης μας στην Βόννη Μπουρλογιάννης ( ο οποίος Πρέσβης όμως , σύμφωνα με μετέπειτα ανερυθρίαστες δηλώσεις του, διαφωνούσε με τον Πρωθυπουργό της χώρας του , που τόλμησε να ¨προσβάλει και να προκαλέσει με την δημόσια προαναγγελία επίδοσης ¨Ρηματικής Διακοίνωσης¨ την Γερμανία , 50 χρόνια μετά την λήξη του πολέμου!) .

Έτσι για την ιστορία του Υπουργείο Εξωτερικών της… ¨ Ελλάδας¨ θα υπενθυμίσουμε πως όταν μας κήρυξε τον πόλεμο απροκάλυπτα η Γερμανία την 27 Απριλίου 1941 και η ¨υπηρεσιακή κυβέρνηση¨ μετά την αυτοκτονία του Κορυζή έδωσε εντολή να συλληφθούν και να κρατηθούν προσωρινά σε ¨στρατόπεδο φύλαξης¨ διπλωματικοί υπάλληλοι της τότε Γερμανικής Πρεσβείας ( φυσικά οι περισσότεροι πράκτορες της Γκεστάπο και της Άμπβερ ) ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙ΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ¨ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΡΕΠΕΙΑ¨ !

Για όσους δεν γνωρίζουν , ο αξιοσέβαστος για την θαρραλέα στάση του ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία , για την οποία συνελήφθηκε από την Χούντα και στην συνέχεια μια νύχτα ¨απελευθερώθηκε και μεταφέρθηκε στην Γερμανία¨ , με – σκάφος - της πολεμικής της αεροπορίας - , γεγονός που προκάλεσε τότε ¨διπλωματικό επεισόδιο ¨, με αποτέλεσμα την άμεση ¨ανάκληση¨ από την Ελλάδα του τότε πρεσβευτή της Δ. Γερμανίας , Λίνμπουργκ, το έτος 2000 , μαζί με άλλα στελέχη του υπό του Μ. Γλέζου ¨Εθνικού Συμβουλίου…¨ , είχε ταχθεί ΚΑΤΑ της κατάσχεσης των ¨πνευματικών¨ περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα που προώθησε ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης , σε εκτέλεση απόφασης της Ολομέλειας του Άρειου Πάγου , υπέρ της Αποζημίωσης των κατοίκων του Διστόμου . Με αποτέλεσμα οι πολίτες της Ελλάδας να οδηγηθούν τελικά από τον άξιο νομικό στα δικαστήρια της Ιταλίας για να κατάσχουν εκεί το ¨πνευματικό¨ Γκαίτε. Και περιέργως εκεί - στην Ιταλία - υποστηρίχθηκε η κατάσχεση υπέρ των Διστομιτών από τις δυνάμεις που δεν την υποστήριξαν στην Ελλάδα !

Εκείνη την περίοδο ( 2000 ) ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ -2013 - κυκλοφορούσαν ¨ιδέες¨ και ¨γερμανικές λύσεις¨ που είχαν προωθηθεί μετά την ενοποίηση της Γερμανίας ( 1990 ) για ΕΠΙΠΛΕΟΝ ¨αποζημιώσεις - απέναντι στην Πολωνία και την Ρωσία , δύο χώρες που είχαν λάβει ήδη , βάσει των ¨Συμμαχικών Συμφωνιών του Πότσνταμ¨ ( 1945 ) από την Ανατολική Γερμανία ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ( η Πολωνία επιπλέον και εδάφη του ¨2ου Ράιχ¨ ) ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ¨ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ¨ ΑΠΟ ΤΟ 1954/55 . Για να αποζημιωθούν πολίτες – που δεν είχαν αποζημιωθεί , όπως καταναγκαστικά εργασθέντες στο Ράιχ και πολίτες Εβραϊκού θρησκεύματος ).

Η Ενωμένη Γερμανία ίδρυσε για αυτόν τον σκοπό ¨Ιδρύματα Μνήμης και Συμφιλίωσης¨ στα οποία διέθεσε κάποια λίγα εκατομμύρια ευρώ για … υποτροφίες σε ¨συμφιλιωτικές σπουδές¨ και εκδηλώσεις αγάπης υπέρ της ¨Ευρωπαϊκής Ιδέας¨ , όπως και ¨πάγιες – ατομικές- αποζημιώσεις¨.

Αυτού του επιπέδου τις ¨Επανορθώσεις¨ προωθούν ορισμένοι –διακομματικοί κύκλοι- στην Ελλάδα που θα ήθελαν να κάνουν ¨ντα¨ στον Δ. Αβραμόπουλο για το ολίσθημα του να μιλήσει για ¨διεθνή δικαιοσύνη¨ ( δηλαδή δικαστήριο της Χάγης και άλλα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα ) , απέναντι στην ¨Κραταιά Γερμανία¨:

Α) γράψιμο στις ¨καλένδες¨ των Επανορθώσεων για την καταστροφή και την ληστεία της δημόσιας περιουσίας , που αποτελεί και το μεγαλύτερο κεφάλαιο των ελληνικών απαιτήσεων. Καταστροφές που τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός με την μεταπολεμική –στρεβλή ¨ανάπτυξη¨ με Σχέδια Μάρσαλ με όρους υποτέλειας , στην πολιτικοοικονομική Εξάρτηση ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ( σταδιακά 1952 – 1974 ) -3-4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην πιο παραγωγική τους ηλικία , που οδήγησε σταδιακά στην ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής και στην ανάπτυξη του μικροαστικού πολιτισμού των μεγάλων πόλεων.

Β) Την επικέντρωση μόνο στο ¨εξαναγκαστικό δάνειο¨ , σύμφωνα με την ΑΠΟΔΟΧΗ της νεοφιλελεύθερης αστικής – καπιταλιστικής λογικής ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ¨ΔΑΝΕΙΑ¨ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΦΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ¨ΠΟΛΕΜΟΙ¨ - ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ¨ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΗΔΙΕΣ¨ ( ¨ΌΛΟΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ¨ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ; ) !

Εξαναγκαστικό δάνειο , το οποίο θα υποτιμηθεί σε επίπεδο ¨αναλύσεων και εκτιμήσεων¨ και Ελλήνων καθηγητών ( γερμανικής καταγωγής ) ή Γερμανών καθηγητών ( ελληνικής καταγωγής ) και θα αποπληρωθεί από σήμερα ( εβδομήντα χρόνια μετά την λήξη του πολέμου ) σε 20, 30 η 40 ΕΤΗΣΙΕΣ δώσεις , όχι σε χρήμα βέβαια , διότι είναι ¨ανήθικο¨ να συμψηφίζεις τα δάνεια σου με οφειλές άλλων - ΕΝΩ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ¨ΕΚΣΓΧΡΟΝΙΣΤΕΙΣ¨ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ , κυρίως με υπέρ- κοστολογημένα γερμανικά προϊόντα η ¨κεφαλαιουχικά αγαθά¨ , όπως γίνεται σε αυτές περιπτώσεις συνήθως ¨μεταξύ Βορείων και Νοτίων¨ και το γνωρίζουμε από το Μεσωπολεμικό εμπορικό ¨Κλήρινγκ Συναλλαγών¨.

Αναζητούνται συνεπώς ¨Αποζημιώσεις¨ που θα προάγουν περισσότερο τα γερμανικά συμφέροντα και την πάγια στρατηγική τους για ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΗΘΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ με τον ¨Ύμνο της Χαράς¨ από την ¨9η του Μπετόβεν¨.

Με ¨διακρατικές υποτροφίες¨ και , ας πούμε , γάζες και αλοιφές για κάποια ¨Ιατρικά Κέντρα¨ σε Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας και υπέρ – κοστολογημένα ¨κεφαλαιουχικά αγαθά¨ της Γερμανίας για την οποία ΘΑ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΑΣ – ΟΠΩΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ¨ΣΧΕΔΙΟ¨ , απαγγέλοντας Σίλερ και Χάϊνε η ¨Στην βρύση την Βουνίσια…¨ .

Είπαμε ήδη , με την ¨Αυγή¨ τον Ιούνη του 1987 , ¨είμαστε ένας επιεικής λαός¨.
Το θέμα των Αποζημιώσεων για τους ιμπεριαλιστικούς γενοκτονικούς πολέμους είναι ¨πια¨ ΜΟΝΟ ζήτημα ¨ιστορικό¨ ( ¨παλαιό¨) και ¨ηθικό¨ ( ερώτημα , μπορεί να αποκαστήσει κάποιος την ¨ηθική¨ του κάποιος που αρνήθηκε σθεναρά , με όλους τους εκβιασμούς, να ανταποκριθεί στην υποχρέωση του επι 70 χρόνια ; ) ΚΑΙ ¨πολιτιστικό¨ ( για αυτό και υπέρ- τονίζουν , τελευταία, και την επιστροφή των κλαπέντων από την Γερμανία ¨αρχαιολογικών θησαυρών¨ , ορισμένες φορές το βάζουν και ¨ιεραρχικά πρώτο στα αιτήματα για Επανορθώσεις¨. Θα έλεγε κανείς ότι φαίνεται πως πάει ¨αισθητικά¨ το ¨πακέτο αυτό¨ με την υποτιθέμενη γνωστή ευαισθησία ορισμένων κύκλων για την ¨κουλτούρα¨ ).

Και βέβαια δεν είμαι ενάντια στην προβολή της ληστείας αρχαιολογικών θησαυρών –και την απαίτηση επιστροφής τους ( στο θέμα θα επανέλθω ) – δεν μου αρέσει όμως η ¨μεθόδευση και ιεράρχιση ¨ όπως περιγράφω παραπάνω. ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΡΩΤΟΣ – ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΚΑ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ¨ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ¨ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΡΟΣ ΤΟΝ Δ/ΝΤΗ ΤΗΣ ¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ¨ ( 1990 ! ) - ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ Η ¨ΕΚΠΛΗΞΗ¨ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ¨ΠΡΟΣΒΑΛΩ¨ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ - ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ –ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ¨!

Είναι θέμα πρωτίστως ¨ηθικό¨ και ¨πολιτικό¨ ( και όταν λένε ¨πολιτικό¨ εννοούν ¨συνέχιση της εβδομηντάχρονης προσπάθειας διαπραγματεύσεων με την Γερμανία¨ , μήπως πέσουμε σε ¨κάποιο καλό Ράϊχενμππαχ ¨ , που ήταν ¨σοσιαλδημοκράτης στα φοιτητικά του χρόνια¨, και λύσουμε το θέμα… ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Δικαιοσύνη η οποία υπάγεται για πολλούς ¨πολιτικούς ρεαλιστές¨ στο ¨δίκαιο του ισχυρού¨, στην βάση του γνωστού αστικού / Μακιαβελικού Αξιώματος της πολιτικής ¨δεν υπάρχον εθνικά δίκαια, αλλά εθνικά συμφέροντα¨.
ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ σύμφωνα με τους οπαδούς της ¨Realpolitik” και την Μακιαβελική αρχή ¨πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού¨.

Υ.Γ. Για την παραπέρα διπλωματική σας ενημέρωση επιτρέψτε μου να σας γνωστοποιήσω με την παρακάτω αναδημοσίευση και μέρος της αρθρογραφίας μου σχετικά με αυτό το ¨ηθικό¨ για σας ζήτημα , ιδιαίτερα σχετικά με το ερώτημα , γιατί η ¨Αριστερά¨ δεν ενεργοποιήθηκε την κρίσιμη – ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ για τις ¨Επανορθώσεις¨ περίοδο των διαπραγματεύσεων για την Γερμανική Ενοποίηση ( καλοκαίρι –χειμώνα 1990) και γιατί , η όποια –οργανωμένη – καλή η λανθασμένη - κινητοποίηση της , ξεκίνησε μετά το 1995.


ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑI ΑΛΗΘΙΝΟ
Του Αλέξανδρου Κουτσομητόπουλου

http://istrilatis.blogspot.gr/2013/04/i.htmlΑίτημα ηθικό, χρέος απαράγραπτο - Η Αυγή Online www.avgi.gr
«Όποιος δεν θέλει να θυμάται την απανθρωπιά, γίνεται πάλι ευπρόσβλητος σε νέους κινδύνους μετάδοσής της». Αυτά ήσαν τα λόγια του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, του προέδρου της



Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος.

* Ο Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος είναι δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας. Από το 1987 ερευνητής της ιστορίας των συνεπειών της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και υπερασπιστής με σειρά ¨δεκάδων τεκμηριωμένων αναλύσεων, δημοσιεύσεων και εμφανίσεων στα Μ.Μ.Ε. (¨Πρώτη¨ , ¨Δημοκρατικό Λόγο¨ , ¨Αυριανή¨ , ¨Ελευθεροτυπία ¨, περιοδ. ¨Σχολιαστής¨ ¨Παρόν¨ και σε πολλές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές , συζητήσεις και αφιερώματα) της Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων (προς το Δημόσιο ) και Αποζημιώσεων (προς τους Πολίτες), της επιστροφής των ¨Εξαναγκαστικών Δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Γ΄Ράιχ , όπως και για τον συμψηφισμό του τεράστιου Γερμανικού παθητικού – ελλείμματος στο ¨Ελληνογερμανικό Εμπορικό Κλήρινγκ 1936-1945¨. Οι συστηματικές παρεμβάσεις του αποτέλεσαν το ¨έναυσμα¨ για την ανάδειξη του ζητήματος σε Πανεθνικό Αίτημα με Ερωτήσεις-Επερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή που μνημόνευαν τα ερωτήματα και τα στοιχεία της αρθρογραφίας του και αργότερα στην συγκρότηση ¨Επιτροπών Διεκδίκησης¨ από πολίτες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης , όπως και στην ανάληψη νομικών ενεργειών στην Ελληνική και Διεθνή Δικαιοσύνη από τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη με τον οποίο συνεργαζόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου