Ετικέτες

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΒΟΜΒΑ: Η κρυφή διάταξη του πολυνομοσχεδίου


undefined

Εκτός ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των ανέργων  – Η τρικομματική δημιουργεί νέους stagieres – Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ


Μια κρυφή διάταξη-βόμβα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την τρικομματική: Οι άνεργοι που θα προσλαμβάνονται για ολιγόμηνη απασχόληση στους δήμους και στις περιφέρειες θα εξαιρούνται από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ!
 Με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για επαναφορά της λογικής των σταζιέρς – η υιοθέτηση της οποίας από την κυβέρνηση Καραμανλή επικρίθηκε σφόδρα από την τότε αντιπολίτευση. Μπορεί η κριτική που αναπτύχθηκε χθες να επικεντρώθηκε στον κατώτατο μισθό (490 ευρώ μηνιαίως) όμως η εν λόγω διάταξη, είναι ακόμη περισσότερο . 
Πέραν του προφανούς, ότι δηλαδή κάνει εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους να ελπίζουν σε ένα ρουσφέτι για ολιγόμηνη απασχόληση (χωρίς να ονομάζονται καν «εργαζόμενοι» αλλά «ωφελούμενοι»), μετατρέπεται πλέον ως παραδοχή ότι το Δημόσιο γίνεται υποδοχέας ανέργων, ενώ ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να πλήττεται άγρια από την ανεργία.

Στην διάταξη που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ περιγράφεται η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων σε δήμους και περιφέρειες υπό την εποπτεία (sic) του ΑΣΕΠ που θα ελέγχει την νομιμότητα των προσλήψεων. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Στουρνάρας και Βρούτσης, έκαναν αποδεκτή την πρόταση με κάποιες προσθήκες.

Έτσι, στην πέμπτη παράγραφο αναφέρει: «Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του πρώτου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: «Στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 του ν.2190/1994 (σ.σ. νόμος Πεπονή για ίδρυση του ΑΣΕΠ) όπως ισχύει, προστίθεται περίπτωση ιθ) ως εξής: «Το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα που καταρτίζεται από τον ΟΑΕΔ».

Η παράγραφος 2 του άρθρου 14 του νόμου 2190 περιγράφει τις εξαιρέσεις από το ΑΣΕΠ.


undefined

Έτσι, οι κ.κ. Στουρνάρας και Βρούτσης προσθέτουν μια ακόμη εξαίρεση στο νόμο Πεπονή από προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ!

Η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση σε βουλευτές – ιδίως του ΠΑΣΟΚ – οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «εξαπατήθηκαν»…

Ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ, αντιτείνουν ότι η ίδια διαδικασία είχε γίνει και επί κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου, όπου είχαν γίνει 57.000 προσλήψεις με την ίδια διάταξη περί 5μηνων κοινωφελούς εργασίας. Μάλιστα, όπως τονίζουν τότε υπήρχαν οι ΜΚΟ ως ενδιάμεσοι οι οποίες τώρα κόβονται. 
Όπως σημειώνουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες λειτουργούν με μοριοδότηση. Θα δημοσιοποιούν στο ίντερνετ τα προσωρινά αποτελέσματα και κατόπιν θα επικυρώνονται από το ΑΣΕΠ. Σημειώνουν επίσης ότι χθες έγινε και συνεννόηηση με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα οποία διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τέλος, διερωτούνταν «ποιοί είναι εκείνοι οι βουλευτές που δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν, ενώ είχαν ψηφίσει κάτι αντίστοιχο με την προηγούμενη διακυβέρνηση Παπανδρέου».

Σε επίσημη ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ απαντά στις αιτιάσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για τον κατώτατο μισθό, όσο και για το θέμα με το ΑΣΕΠ, αφήνοντας αιχμές εναντίον όσων«κόπτονται ως αυτόκλητοι θεματοφύλακες της διαφάνειας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιπποκράτους: «Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση της πρότασής του για το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας. Η σημασία της παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στη ρύθμιση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ, που προφανώς αντιλαμβάνονται τη σημασία του νέου προγράμματος και την αποδοχή του από την κοινωνία που βιώνει ως πρώτο πρόβλημά της την ανεργία.

Για όσους προσπαθούν να παραποιήσουν την αλήθεια λέγοντας συνειδητά ψέματα περί δήθεν μείωσης του κατώτατου μισθού για τους ανέργους που θα απασχοληθούν στα νέα προγράμματα, η αποστομωτική απάντηση προκύπτει από τους αριθμούς:

O κατώτατος θεσμοθετημένος βασικός μισθός για εργαζόμενους ηλικίας 25 ετών και άνω είναι 586,8 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων είναι 16,5% επί του ποσού αυτού, άρα αφαιρουμένης της εισφοράς, που πληρώνεται απευθείας από τα νέο πρόγραμμα, η καθαρή αμοιβή είναι 490 ευρώ, όπως ακριβώς προβλέπει η διάταξη. Ανάλογα ισχύουν και για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Όσοι επιπλέον «κόπτονται» για το ΑΣΕΠ, ως αυτόκλητοι θεματοφύλακες της διαφάνειας, αρκεί να διαβάσουν το σχετικό εδάφιο της διάταξης, που θέτει την όλη διαδικασία υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Όπως και στα ως τώρα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στα οποία απασχολήθηκαν 57 χιλ. άνεργοι, με διαδικασία μοριοδότησης εγκεκριμένη από το ΑΣΕΠ και τον τελικό έλεγχο του ΑΣΕΠ. Τώρα μάλιστα αυτό θα γίνεται χωρίς ενδιάμεσους φορείς (ΜΚΟ) αλλά απευθείας, όπως έγινε και στα επιτυχή προγράμματα αυτεπιστασίας των ΟΤΑ τα οποία αφορούν 75 χιλ. ανέργους.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βρει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις για την ανάσχεση της ανεργίας, ενώ η αντιπολίτευση δείχνει να χαίρεται όταν διογκώνεται το πρόβλημα και παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των ανέργων και των οικογενειών τους» .

Στιγμιότυπο 2013-04-29, 3.42.23 μ.μ. 
Σε ανακοίνωση της η «Δράση» αναδεικνύει επίσης την εν λόγω τροπολογία υπό τον τίτλο «οι εποχές άλλαξαν, ο παλαιοκομματισμός όχι». Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δράσης έχει ως εξής:

«Με τροπολογία την ημερομηνία ψήφισης του πολυ-νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να προσλάβουν προσωπικό με πεντάμηνες συμβάσεις και εκτός ΑΣΕΠ.

Πρόσχημα είναι η ανακούφιση ανέργων. Δεν διαφέρει σε τίποτε αυτή η τακτική αντιμετώπισης της ανεργίας από τη διακηρυγμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για 100.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Αλλά με δεδομένο ότι οι διαδικασίες προσλήψεων εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και τη μέχρι τώρα πρακτική της τρικομματικής για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, οι αναλογίες, τα 5-2-1 ή 4-2-1 θα βασιλέψουν, ενώ οι συναλλαγές με τα σωματεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ για τα ονόματα των προσληπτέων θα διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει συνδικαλιστική αντίδραση. Φυσικά, πρόκειται για κανονικότατα ρουσφέτια, τα οποία φαίνεται ότι εντείνονται εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα γίνουν το Μάιο του 2014.

Η Δράση αποδοκιμάζει με τον πλέον έντονο τρόπο αυτή τη ρύθμιση, αλλά και την παλαιοκομματική νοοτροπία που σηματοδοτεί και καλεί τους Δημάρχους που υποστήριξε, τον κ. Γιώργο Καμίνη και τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, να μην κάνουν καμμία τέτοια ρουσφετολογική πρόσληψη. Ελπίζουμε ότι οι υγιείς δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση θα σταθούν ανάχωμα στον παλαιοκομματισμό, που υψώνει με περισσή αυθάδεια το κεφάλι του».

ragousis yiannis



Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης διερωτώμενος «πώς μπορεί να υπάρχει ελπίδα για αυτό τον τόπο με ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα;». Υποστηρίζει ότι η ζημιά για τον τόπο με αυτή τη ρύθμιση είναι ανυπολόγιστη και πως οι άνεργοι εμπαίζονται. Σημειώνει ακόμη ότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα αναλάβουν αποκλειστικά το πολιτικό κόστος, οι προσληφθέντες θα πιέζουν την ώρα που κάποιοι «θα κλείνουν το μάτι» στη μονιμοποίηση των ανέργων.

Η ανακοίνωση του κ. Ραγκούση έχει ως εξής:

«Το Δεκέμβριο του 2009 με το Ν.3812, πριν καν εμφανιστεί στον ορίζοντα η τρόικα και το μνημόνιο, καταργήσαμε την ομηρία των νέων ανθρώπων από τα stage και καθιερώσαμε την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις, ακόμη και για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που παρέμεναν εκτός δικαιοδοσίας του ΑΣΕΠ σύμφωνα και με τον Ν.2190/94.

Η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2009, έκανε ένα πλήρες και αποφασιστικό βήμα προς την απόλυτη αξιοκρατία, αλλά κυρίως, προς την ριζική αλλαγή της μεταπολιτευτικής νοοτροπίας που ήθελε το δημόσιο τομέα ως προορισμό της επαγγελματικής προοπτικής μέσω παλαιοκομματικών προσλήψεων… Η πελατειακή Ελλάδα δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα ενώ η μεταρρύθμιση του Ν.3812 κατάφερε να επιζήσει 3,5 χρόνια.

Τον Απρίλιο του 2013 όμως, χθες το βράδυ συγκεκριμένα, η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά μας ξαναγύρισε στην εποχή της φαυλότητας, της αναξιοκρατίας, της νοοτροπίας που χρεοκόπησε το Ελληνικό Κράτος. Επανέκαμψαν τα προγράμματα τύπου stage στο δημόσιο και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Αναφέρονται σε δήθεν έλεγχο της νομιμότητας από το ΑΣΕΠ, ενώ έχουν φροντίσει με ρητή διάταξη, στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, να εξουδετερώσουν το ΑΣΕΠ εντάσσοντας τις προσλήψεις αυτές στον κατάλογο των εξαιρέσεων του Ν.2190 !

Οι άνεργοι εμπαίζονται καθώς καμία δεξιότητα δεν θα αποκτήσουν, το μέλλον τους θα παραμείνει ζοφερό.Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα αναλάβουν αποκλειστικά το πολιτικό κόστος από το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν θα επιλεγούν για να υπαχθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Την ίδια στιγμή ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών οι μεν θα πιέζουν, οι δε θα υπόσχονται, “κλείνοντας το μάτι”, τη μονιμοποίηση διαμέσου της προσαύξησης της μοριοδότησης που και αυτή καταργήθηκε για λόγους ισονομίας με τον Ν.3812. Η Ελληνική οικονομία θα στερηθεί για μια ακόμη φορά την ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο ιδιωτικός τομέας, στον οποίο εργάζονται εκατομμύρια έλληνες θα παρακολουθεί να εξελίσσεται ερήμην των αναγκών του ένα ακόμη επεισόδιο πελατειακού πολιτικού παιχνιδιού. Οι συλλήβδην στοχοποιημένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κοιτούν αδιαμαρτύρητα τη δημιουργία ξανά ενός θεσμικού, διοικητικού και εργασιακού προβλήματος που στο μέλλον θα επιχειρηθεί εκ νέου η επίλυσή του με ανερμάτιστες και άδικες οριζόντιες πολιτικές.. Η ζημιά για τον τόπο είναι πολύ μεγάλη, είναι ανυπολόγιστη. Ό,τι φτιάξαμε χαλάνε. Πώς μπορεί να υπάρχει ελπίδα για αυτό τον τόπο με ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα;».


Πηγή : thepaper.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου