Ετικέτες

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - 65η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ «ΝΑΚΜΠΑ»


Διαδηλώσεις και συγκρούσεις
ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--Με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι τίμησαν, χτες, τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τη «Νάκμπα», δηλαδή από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που σημαδεύτηκε από την εκδίωξη περίπου 760.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους και το σβήσιμο από το χάρτη περισσοτέρων των 500 χωριών και πόλεων.

Διαδηλώσεις έγιναν στη Δυτική Οχθη σε Ραμάλα, Χεβρώνα, Βηθλεέμ, Νάμπλους αλλά και στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στην πόλη της Γάζας. Σε Ραμάλα, Χεβρώνα και ανατολική Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν συγκρούσεις με τον ισραηλινό κατοχικό στρατό όπου τραυματίστηκαν 15 Παλαιστίνιοι.

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μάλιστα, η ισραηλινή αστυνομία προπηλάκισε και συνέλαβε και έναν εικονολήπτη του αραβικού δικτύου «αλ Αραμπίγια» κατηγορώντας τον για «επίθεση κατά αστυνομικού». Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα και η, εδώ, παλαιστινιακή παροικία.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρόεδρος Αμπάς υπογράμμισε ότι πλέον κανένας στον κόσμο δεν αρνείται το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε ένα ανεξάρτητο βιώσιμο κράτος στα όρια του 1967. Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπείες των «Φατάχ» και «Χαμάς» συμφώνησαν στο Κάιρο, εντός τριμήνου, να έχουν καταλήξει σε νέο εκλογικό νόμο και ημερομηνία εκλογών ενώ ήδη συζητιέται ο σχηματισμός «μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου