Ετικέτες

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

TZIXANT ΣΤΗΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ: ΑΛΛΟΙ ΑΝΥΣΗΧΟΥΝ...ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ





2.7.2014

Στο Geopolitics & Daily News, αλλά και στο IISCA έχουμε επισημάνει δεκάδες φορές το στρατηγικό σημείο της Λιβύης που σύντομα θα επικεντρωθεί η τελική πράξη της Τζιχάντ.



Είναι το δυτικό γεωγραφικό σύνορο των χωρών που θεωρούνται "Μέση Ανατολή" όπως διαμορφώθηκε τον 19ο αιώνα με τις διαταγές των Βρεττανών και Γαλλο-Ιταλών. Η Λιβύη ώς μια χώρα σταυροδρόμι που τροφοδοτεί μέσω αγωγών την Δύση με Ιρακινό , Ιρανικό και Λυβικό πετρέλαιο, σύντομα θα μπεί στο στόχαστρο όλων ξανά.

Η χώρα της Λιβύης αποτελεί το "κρυφό ισχυρό πιόνι" της σκακιέρας.. το πιόνι του Πύργου δηλαδή που μπορεί να αποτελέσει μεγάλη απώλεια ή νίκη αναλόγως της έκβασης. Μια χώρα που ήδη θεωρείται οτι είναι "failed" καθώς έχει μεταβατικές κυβερνήσεις χωρίς καμία ισχύ και καμία δυνατότητα επιβολής της θέλησης της.

Σταυροδρόμι επίσης για κάθε λογής παράνομη δραστηριότητα και μεταφορά ναρκωτικών και όπλων ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως αποτελεί και είσοδο χρηματοδότησης της Boko Haram , αφού πολύ πρόσφατα έκανε την εμφάνιση της, η συγκεκριμένη οργάνωση, στα νότια σύνορα της χώρας. (http://www.reuters.com/article/2012/01/26/us-libya-un-arms-idUSTRE80P1QS20120126 )

Με αυτό ώς σκεπτικό , οι χώρες της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Αλγερίας κινούνται σε ένα προσωρινό συμμαχικό όργανο , βασισμένο στο άλλοτε σύμφωνο του Maghreb .

Ήδη σύμφωνα με το Forbes , 5000 στρατιώτες απο την Αλγερία βρίσκονται στο έδαφος της Λιβύης και συμμετέχουν σε καταδίωξη των μισθοφόρων και των παραστρατιωτικών Ισλαμικών ομάδων ,μαζί με τις δυνάμεις του απόστρατου στρατηγού Khalifa Haftar που έκανε προαξικόπημα κατά της Ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σαν κατάληξη και σκεπτικό κρατάμε την τελευταία φράση που αναφέρεται και στο Forbes από τον πρώην πρωθυπουργό της Λιβύης Ali Zeidan που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

"international community cannot tolerate a state, in the middle of the Mediterranean that is a source of violence, terrorism and killings."

μτφ.
" η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί ενα κράτος, στο κέντρο της Μεσογείου, ώς πηγή βίας, τρομοκρατίας και δολοφονιών"



===================================================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2014.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του 
Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
===========================================================




Για την ανακοίνωση της ίδρυσης «ισλαμικού χαλιφάτου» από τους τζιχαντιστές μίλησε ανώτατος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν δίνει προσοχή στο πώς μια τρομοκρατική οργάνωση περιγράφει τον εαυτό της.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε: «Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και η Άγκυρα δεν θα δώσει προσοχή στο πώς μια τρομοκρατική οργάνωση περιγράφει τον εαυτό της».

Οι τζιχαντιστές του ISIL που έχουν καταλάβει μέρη του Ιράκ και της Συρίας ανακοίνωσαν στις 29 Ιουνίου ότι ίδρυσαν «ισλαμικό χαλιφάτο» στα εδάφη που ελέγχουν, την στιγμή που οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις μάχονται για να ανακαταλάβουν το Τικρίτ, την πατρίδα του Σαντάμ Χουσείν.

Οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι εγκαθίδρυσαν «ισλαμικό χαλιφάτο» με «χαλίφη» τον αρχηγό τους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, μια ισλαμική μορφή διακυβέρνησης που υπήρξε την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συπλήρωσαν ότι πλέον το όνομά τους δεν θα είναι ISIL (κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε), αλλά «Ισλαμικό Κράτος».

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου Nuceyfi και μίλησαν για την συζήτηση που γίνεται σήμερα στο ιρακινό κοινοβούλιο με θέμα την δημιουργία νέας κυβέρνησης.


Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου