Ετικέτες

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Βήματα προς την επανάληψη της εκεχειρίας έκαναν Ουκρανία, Ρωσία







Ένα βήμα προς την επανάληψη της εκεχειρίας έκαναν το βράδυ της Τετάρτης Ρωσία και Ουκρανία. Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Βερολίνο, Κίεβο και Μόσχα συμφώνησαν να ξεκινήσουν τριμερείς επαφές, με τη συμμετοχή και των φιλορώσων αυτονομιστών, για εφαρμογή εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ «πρόκειται για μία ξεκάθαρη δέσμευση για κατάπαυση πυρός». 

Στόχος είναι «η επίτευξη μιας άνευ όρων και αμοιβαία αποδεκτής βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός» που θα ελέγχεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι τέσσερις υπουργοί συμφώνησαν «στην ανάγκη να συμφωνηθούν γρήγορα οι όροι για μία σταθερή, μακροπρόθεσμη εκεχειρία».

Σε κείμενο που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες της Τετάρτης, οι υπουργοί καλωσόρισαν την ετοιμότητα της Ρωσίας να δώσει πρόσβαση σε ρωσικό έδαφος σε ουκρανούς συνοριοφύλακες, προκειμένου να λάβουν μέρος στον έλεγχο δύο συνοριακών περασμάτων, εφόσον συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν ανέφερε ότι η αποκλιμάκωση της κρίσης θα καταστεί δυνατή όταν τηρηθεί στο σύνολό του το ειρηνευτικό σχέδιο που συνέταξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ενώ την αισιοδοξία του εξέφρασε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς αναφέροντας ότι οι συνομιλίες για την Ουκρανία που έγιναν στο Βερολίνο θα μπορούσαν να συνοψιστούν με την έκφραση «αποστολή εξετελέσθη».

Η Ουκρανία αποφάσισε τη Δευτέρα να μην επεκτείνει την εκεχειρία και ξεκίνησε ξανά τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Την Τετάρτη, τέσσερις ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περισσότερες από 100 επιθέσεις κατά θέσεων ανταρτών, ανακοίνωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για εννέα νεκρούς πολίτες σε χωριό κοντά στο Λουχάνσκ, μετά από βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού.

Από τον Απρίλη μέχρι σήμερα, 400 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: in.gr, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου