Ετικέτες

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα







Ο Ερυθρός Σταυρός αναγκάστηκε να διακόψει τις επιχειρήσεις του για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα στη νοτιοανατολική Γουινέα αφού το προσωπικό του δέχτηκε απειλές από μια ομάδα ανδρών οπλισμένων με μαχαίρια.

Το επεισόδιο αυτό, που σημειώθηκε την Τρίτη στο Γκεκεντού, περίπου 650 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κόνακρι, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών εναντίον μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων. 

Πριν από περίπου δύο μήνες ένα κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη γειτονική Μασέντα είχε δεχτεί επίθεση από ντόπιους νεαρούς που κατηγορούν την οργάνωση ότι ευθύνεται για την εξάπλωση του Έμπολα στη χώρα.

"Ντόπιοι που κρατούσαν μαχαίρια περικύκλωσαν ένα όχημα που έφερε το σύμβολο του Ερυθρού Σταυρού. Διακόψαμε τις επιχειρήσεις μας για λόγους ασφαλείας. Φαντάζομαι ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο", δήλωσε ένας αξιωματούχος του οργανισμού.

Η επιδημία που έχει εξαπλωθεί στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από τους 759 καταγεγραμμένους ασθενείς έχουν πεθάνει από τον Φεβρουάριο οι 467.

Οι ντόπιοι και οι ξένοι γιατροί προσπαθούν εκτός των άλλων να καταπολεμήσουν τον βαθιά ριζωμένο φόβο και την άγνοια των ανθρώπων για την ασθένεια, που οδηγεί δεκάδες ανθρώπους να μην αναζητούν ιατρική βοήθεια, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την καταγραφή των θυμάτων.

Οι υπουργοί Υγείας 11 χωρών της Δυτικής Αφρικής καθώς και ειδικοί από διεθνείς οργανισμούς συναντήθηκαν χθες και πρόκειται να συνατηθούν και σήμερα στην Άκρα σε μια προσπάθεια να θέσουν σε εφαρμογή ένα "ριζοσπαστικό σχέδιο" για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Στη σύνοδο αυτή μετέχουν υπουργοί ή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη ΛΔ του Κονγκό, την Γκάμπια, την Γκάνα, τη Γουινέα-Μπισάου, το Μαλί, τη Σενεγάλη και την Ουγκάντα.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα "υπάρχει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη σύνοδο αυτή. "Οι αποφάσεις που θα ληφθούν (σ.σ. από τους υπουργούς στην Άκρα) θα είναι καθοριστικές για την καταπολέμηση αυτής της επιδημίας και των μελλοντικών", προστίθεται στο κείμενο του ΠΟΥ το οποίο ζητά τη λήψη "δραστικών μέτρων".

Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το Οργανισμός φαίνεται ότι έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από αρκετές χώρες της περιοχής. "Εμείς έχουμε γλιτώσει μέχρι στιγμής από τον ιό όμως (...) δεν γίνεται να επιτρέψουμε να εγκατασταθεί ο Έμπολα στην Γκάνα και πρέπει να εργαστούμε ώστε να σταματήσει η διάδοσή του στη Δυτική Αφρική", τόνισε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γκάνας.

Στις 23 Ιουνίου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι η επιδημία βρίσκεται πλέον "εκτός ελέγχου" και απειλεί να διαδοθεί σε άλλες ζώνες. Ο ΠΟΥ από την πλευρά του έχει αναπτύξει 150 ειδικούς στην ευρύτερη περιοχή, μετά το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στη Γουινέα τον Ιανουάριο.

"Ο ΠΟΥ ανησυχεί έντονα για τη διάδοση του ιού στις γειτονικές χώρες αλλά και για την πιθανότητα μετάδοσης του ιού διεθνώς", δήλωσε πρόσφατα ο Δρ. Λούις Σάμπο, ο διευθυντής του Οργανισμού στην Αφρική.

Το "δεύτερο κύμα" της επιδημίας, που σημαδεύτηκε από την αύξηση του αριθμού των θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται μεταξύ άλλων και στη "χαλάρωση" των μέτρων που παρατηρήθηκε στις τρεις αφρικανικές χώρες τον Απρίλιο, όταν διαφαινόταν ότι τα χειρότερα είχαν περάσει, εξήγησε ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ Πιερ Φορμαντί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Ένα και μόνο κρούσμα αρκεί για να ξαναρχίσει η επιδημία", είπε, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

Ο Έμπολα προκαλεί υψηλό πυρετό, εμετούς, αιμορραγία και διάρροια και, καθώς δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο που να τον καταπολεμά, μπορεί να σκοτώσει έως και το 90% των θυμάτων. Είναι ένας πολύ μολυσματικός ιός που μεταδίδεται μέσω της επαφής με το αίμα ή τα σωματικά υγρά των ασθενών. Πήρε το όνομά του από έναν ποταμό στη βόρεια ΛΔ του Κονγκό όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, το 1976.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου