Ετικέτες

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ιρανικά αεροπλάνα στηρίζουν το Ιράκ στη μάχη με το ISIS


AP, ReutersΣτο ιερό σιιτικό τέμενος Αλ Ασκάρι, της σουνιτικής Σαμάρα, προσεύχεται ο κυβερνήτης της Βαγδάτης Αλι αλ Ταμίμι, που ηγείται εθελοντικής δύναμης άμυνας της πόλης απέναντι στην εξτρεμιστική απειλή του ISIS.

Στο ιερό σιιτικό τέμενος Αλ Ασκάρι, της σουνιτικής Σαμάρα, προσεύχεται ο κυβερνήτης της Βαγδάτης Αλι αλ Ταμίμι, που ηγείται εθελοντικής δύναμης άμυνας της πόλης απέναντι στην εξτρεμιστική απειλή του ISIS.
Ο κοινός εχθρός των τζιχαντιστών που απειλούν να διαλύσουν το Ιράκ και να ιδρύσουν Χαλιφάτο στη Μεσοποταμία έφερε σε κοινό μέτωπο τον «Αξονα του Κακού» και τον «Μεγάλο Σατανά» – τουλάχιστον στους αιθέρες. Αυτό ισχυρίζονται αναλυτές έγκυρου βρετανικού ινστιτούτου διεθνών σχέσεων, σύμφωνα με τους οποίους ιρανικά πολεμικά αεροπλάνα ενισχύουν, παράλληλα με τα αμερικανικά, την κυβέρνηση της Βαγδάτης στην προσπάθειά της να καταστείλει τη σουνιτική εξέγερση της οργάνωσης ISIS και των συμμάχων της στο βόρειο και δυτικό Ιράκ.

Μιλώντας στο BBC, ο αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) Τζόζεφ Ντέμπσι δήλωσε ότι το Ιράν έχει εφοδιάσει την κυβέρνηση της Βαγδάτης με μαχητικά αεροπλάνα «Σουχόι-25», τα οποία ήδη επιχειρούν εναντίον των στασιαστών. Το καθεστώς της Τεχεράνης διαθέτει μικρό στόλο παρόμοιων, ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών, τα οποία ανήκουν στην επίλεκτη δύναμη των «Φρουρών της Επανάστασης». Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι τα εν λόγω αεροπλάνα ανήκαν στο Ιράκ επί εποχής Σαντάμ Χουσεΐν και μεταφέρθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια του πρώτου Πολέμου του Κόλπου, τo 1991. Στη συνέχεια, η Τεχεράνη αρνήθηκε να τα επιστρέψει, παρά την αξίωση του μπααθικού καθεστώτος.
Από την πλευρά της, η Αμερική έχει εφοδιάσει τον κυβερνητικό στρατό του Ιράκ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία εκτελούν περιπολίες επί εικοσιτετράωρης βάσης, συλλέγοντας πληροφορίες για τις θέσεις και τις κινήσεις των τζιχαντιστών. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον εφοδιάζει την ιρακινή αεροπορία με πυραύλους «Χελφάιερ», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για την αποστολή 300 Αμερικανών συμβούλων και ανδρών των ειδικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. Αλλά και η Ρωσία έσπευσε να ανταποκριθεί στην έκκληση του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί, στέλνοντάς του μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε δράση κατά του ISIS.
Στο μεταξύ, ο Μαλικί προσπάθησε να διευρύνει τις συμμαχίες στο εσωτερικό της χώρας του και σε περιφερειακό επίπεδο εναντίον των σουνιτών ανταρτών. Κατά το εβδομαδιαίο διάγγελμά του προς το έθνος, τόνισε ότι «καμία γειτονική χώρα δεν θα είναι ασφαλής απέναντι στα σχέδια των τζιχαντιστών» – μια αποστροφή που απευθυνόταν στις κυβερνήσεις της γειτονικής Ιορδανίας αλλά και της Σ. Αραβίας, κύκλοι της οποίας έχουν ενισχύσει, χρηματικά και πολιτικά, εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις στη Συρία. Παράλληλα, ο Μαλικί υποσχέθηκε αμνηστία «σε όλες τις φυλές και τους ανθρώπους που αναμείχθηκαν σε ενέργειες εναντίον του κράτους», προσπαθώντας να απομονώσει τους ηγέτες του ISIS από την ευρύτερη σουνιτική κοινότητα.
Στο πολεμικό πεδίο, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα περίχωρα της Τικρίτ. Συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και στασιαστών σημειώθηκαν και νότια της Βαγδάτης.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου