Ετικέτες

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΗΩΣΗΣ ΩΣ "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ"(Μικρή συλλογή άρθρων)




H βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων ανακοίνωσε την έναρξη μιας έρευνας για να καθορίσει εάν ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook παραβίασε το νόμο καθώς χειραγώγησε κρυφά 700.000 χρήστες στο πλαίσιο μιας επιστημονικής έρευνας για τον «επηρεασμό των συναισθημάτων» τους, που προκάλεσε την οργή των χρηστών του.

Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, από την 11η έως την 18η Ιανουαρίου 2012, το Facebook και ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, έστελναν μηνύματα με θετικό ή αρνητικό περιεχόμενο εν αγνοία εκατοντάδων χιλιάδων αγγλόφωνων χρηστών, για να καταγράφουν τον «επηρεασμό των συναισθημάτων» τους από τα μηνύματα αυτά.

Η έρευνα προκάλεσε κατακραυγή όταν δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων στο Διαδίκτυο ξεκίνησε έρευνα για τις ενέργειες της διεύθυνσης του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα θέσουμε το θέμα στο Facebook και θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους Ιρλανδούς ομόλογούς μας για να μάθουμε περισσότερα για τις συνθήκες» υπό τις οποίες διεξήχθη αυτή η έρευνα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αρχής.

Εν μέσω του σάλου που έχει προκαλέσει η έρευνα, ο όμιλος, η έδρα του οποίου στην Ευρώπη βρίσκεται στο Δουβλίνο, αναγνώρισε ότι «ενοχλήθηκαν» πολλοί άνθρωποι και πρόσθεσε πως «αναλαμβάνουμε την ευθύνη» για αυτό, όπως ανέφερε μία εκπρόσωπος του Facebook στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θέλουμε να τα πάμε καλύτερα στο μέλλον και να βελτιώσουμε τις διαδικασίες λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις. Η έρευνα διεξήχθη με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων» προσέθεσε η ίδια.

Προκειμένου να επιχειρήσει να περιορίσει το κύμα των επικριτικών σχολίων που προκάλεσε αυτή η έρευνα, ο όμιλος αναγνώρισε επίσης ότι ένα μέρος της ανήκει στο Νέο Δελχί, όπου εδρεύει η Σέριλ Σάντμπεργκ, η επιχειρησιακή διευθύντρια του Facebook.

«Επικοινωνήσαμε πολύ άσχημα σε αυτό το θέμα» αναγνώρισε η ίδια στο περιθώριο μιας συνάντησης με επιχειρήσεις.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της ιδιωτικής ζωής στο Facebook», διαβεβαίωσε η ίδια, ενώ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) στην έκδοση της 17ης Ιουνίου.

Οι συντάκτες της έρευνας παρατήρησαν ότι οι χρήστες που συμμετείχαν –εν αγνοία τους– σε αυτήν άρχισαν να χρησιμοποιούν κυρίως αρνητικού ή θετικού περιεχομένου λέξεις ανάλογα με το περιεχόμενο στο οποίο είχαν «εκτεθεί».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την πραγματικότητα μιας του μαζικού συναισθηματικού επηρεασμού μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης».

Η έρευνα αυτή, που αρχικά δεν έγινε αντιληπτή από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον μετά τη δημοσίευση άρθρων το Σάββατο στο διαδικτυακό περιοδικό Slate και τους ιστότοπους των περιοδικών The Atlantic και Forbes.

«Είναι χωρίς καμιά αμφιβολία νόμιμο, είναι όμως ηθικό;» διερωτήθηκε το περιοδικό The Atlantic για το γεγονός ότι διεξήχθη η έρευνα

Η έρευνα σόκαρε χρήστες του Διαδικτύου που εξέφρασαν το «βαθύ προβληματισμό τους» και χαρακτήρισαν τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε «ανησυχητική» ή «διαβολική» σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
================================================



3-7-14




Πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών από έξι χώρες προσέφυγαν στο αρμόδιο βρετανικό δικαστήριο κατηγορώντας τη μυστική υπηρεσία GCHQ και το Φόρεϊν Όφις ότι χρησιμοποιούν «κακόβουλο λογισμικό» για να εισβάλλουν στα δίκτυά τους.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, η καταγγελία έρχεται να προστεθεί στις διεθνείς πιέσεις που δέχεται το Λονδίνο έπειτα από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για μαζική παρακολούθηση του Διαδικτύου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Επτά ISP από έξι χώρες -Βρετανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Νότιος Κορέα, Γερμανία και Ζιμπάμπουε- κατατέθηκε στο Δικαστήριο Ερευνητικών Εξουσιών του Λονδίνου (IPT), αρμόδιο για καταγγελίες που αφορούν ενδεχόμενες καταχρηστικές παρακολουθήσεις.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που το σκάνδαλο του πληροφοριοδότη Σνόουντεν φτάνει στο IPT -στο δικαστήριο εκκρεμούν διάφορες σχετικές καταγγελίες και εντός του Ιουλίου αναμένεται να εξεταστεί μια προσφυγή οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα για παρακολουθήσεις της GCHQ σε κοινωνικά δίκτυα.

Η νέα προσφυγή βασίζεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν φέτος στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η GHCQ («Αρχηγείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών») εξαπέλυσε κυβερνοεπίθεση, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Σοσιαλιστής», κατά της βελγικής εταιρείας επικοινωνιών Belgacom. Σύμφωνα με την καταγγελία η GCHQ μόλυνε με «κακόβουλο λογισμικό» τους υπολογιστές συγκεκριμένων υπαλλήλων της εταιρείας για να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο.

Φέρεται επίσης να αξιοποίησε τη λεγόμενη τεχνική του «ενδιάμεσου», κατά την οποία η GCHQ ουσιαστικά μεσολαβούσε στην επικοινωνία δύο πλευρών οι οποίες νόμιζαν ότι μιλούν μεταξύ τους μέσω κρυπτογραφημένης σύνδεσης.

Οι ISP που υπογράφουν την προσφυγή είναι η βρετανική GreenNet, οι αμερικανικές Riseup Networks και May First/People Link, η Mango Email Service στη Ζιμπάμπουε, η νοτιοκορεατική Jinbonet, η ολλανδική Greenhost και η γερμανική Computer Club.

Στο πλευρό τους τάχθηκε η οργάνωση Privacy International, η οποία είχε υποβάλλει ανάλογες καταγγελίες.

Οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι, παρόλο που δεν κατονομάζονται ευθέως στα έγγραφα του Σνόουντεν, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ότι είναι στόχοι κυβερνοεπιθέσεων που παραβιάζουν τη βρετανική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι στόχοι των παρακολουθήσεων βρίσκονταν στο εξωτερικό και επομένως δεν καλύπτονται από τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τους Βρετανούς.








http://www.theguardian.com/world/2014/jul/02/isp-gchq-mass-surveillance-privacy-court-claim/print

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου