Ετικέτες

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ιερό Χριστιανικό Νησί η Μήλος


Το ελληνικό νησί Μήλος, το οποίο αποτελεί τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, κηρύχθηκε ως Ιερός Τόπος λόγω των κατακομβών- ένα μοναδικό μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου, τις οποίες οι αρχαιολόγοι αποδίδουν τη χρήση τους στον Β΄ αιώνα μ.Χ., γράφει το ρωσικό δημοσίευμα της «Αρχαιολογίας».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο (συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου 2014) στο νησί της Μήλου, έγιναν μια σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο  την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄. Οι κατακόμβες σχηματίζουν έναν λαβύρινθο μήκους 185 μέτρων. Βρίσκονται κοντά στο τέλος της Τρυπητής και είναι σκαμμένες σε ηφαιστειογενές έδαφος, αποτελεί δε, το κύριο αξιοθέατο του νησιού.

Οι ταφές της παλαιοχριστιανικής περιόδου στη Μήλο, έγιναν γνωστές μόνο μετά την λεηλασία από αρχαιοκάπηλους το 1840.

Οι κατακόμβες είναι μοναδικές σε μέγεθος και είναι από τα πιο διάσημα και σημαντικά μνημεία του Χριστιανικού Κόσμου, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι σε έναν από τους τάφους, που έχει το σχήμα σαρκοφάγου, θάφθηκε ένας από τους πρώτους μάρτυρες της Χριστιανοσύνης και οι πρώτοι Χριστιανοί χρησιμοποίησαν το μέρος εκείνο ως βωμό.

Μέσα στις κατακόμβες υπάρχουν πολλές κόγχες ταφής. Στους τοίχους των τάφων υπάρχουν αρχαίες επιγραφές – ελληνικές φυσικά- διακοσμημένες με διάφορα μοτίβα και χριστιανικά σύμβολα.

Ένας ακόμη αρχαίος τάφος που έχει το σχήμα σαρκοφάγου, στον οποίο θάφθηκε ένας από τους πρώτους μάρτυρες της χριστιανοσύνης, οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Αγία Τράπεζα.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι στις κατακόμβες έχουν θαφθεί αρκετές χιλιάδες άτομα. Σήμερα είναι ανοικτή μία είσοδος για τους επισκέπτες που οδηγεί σε μία από τις τρεις υπάρχουσες κατακόμβες, που είναι γνωστή ως  «η μεγαλύτερη» χάρη στις επιγραφές που βρέθηκαν σε αυτήν, γράφει το ρωσικό κείμενο.




 © mikres-ekdoseis- Γιργος  χέδωρος

You might also like:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου