Ετικέτες

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν




O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Τζέιμς Ντόμπινς θα παραιτηθεί και θα αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή του Ντάνιελ Φέλντμαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε μια χρονική περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ Καμπούλ και Ουάσιγκτον διανύουν μια κρίσιμη φάση.

Η παραίτηση του Ντόμπινς, στο τέλος της αποστολής του που διήρκησε ένα χρόνο, ακολουθεί την ανακοίνωση της πενθήμερης αναβολής δημοσίευσης των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να επιτραπεί να ελεχθούν οι υποψίες περί εκλογικής νοθείας, οι οποίες απειλούν να βυθίσουν την χώρα στην πολιτική αστάθεια.

Έμπειρος διπλωμάτης, ο Ντόμπινς είχε υψώσει την αμερικανική σημαία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Καμπούλ μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001.

«Η σχέση του με τον πρόεδρο (του Αφγανιστάν Χαμίντ) Καρζάι υπήρξε ανεκτίμητη, κυρίως κατά τη δύσκολες στιγμές» υπογράμμισε ο Κέρι σε μια ανακοίνωση, ενώ υπενθύμισε ότι ο Ντόμπινς «διαδραμάτισε έναν τεράστιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις επί του πεδίου της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας» μεταξύ των ΗΠΑ και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, την οποία οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές υποσχέθηκαν να υπογράψουν. Οι ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους έως το 2016, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον πολέμου.

Ο ανώτερος αυτός διπλωμάτης εργάστηκε «στην προετοιμασία των ιστορικών εκλογών, στην ανάπτυξη της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με το Πακιστάν και στην προετοιμασία της μετάβασης για τον αφγανικό λαό» διευκρίνισε ο Κέρι.

Ο Ντόμπινς διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους. Εκπροσώπευσε την Ουάσιγκτον στη σύνοδο της Βόννης το Δεκέμβριο του 2001 η οποία είχε συμβάλει, αμέσως μετά την πτώση των Ταλιμπάν, στο να συσταθεί μια νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν με επικεφαλής τον Χαμίντ Καρζάι.

Ο διάδοχός του Ντάνιελ Φέλντμαν «δε βρέθηκε μόνο στην καρδιά της διπλωματικής μας δέσμευσης με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά υπήρξε ένας εκ των πλέον λογικών αρχιτεκτόνων της» που διαδραμάτισε «έναν ιδιαίτερα κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση των σχέσεων με το Πακιστάν» προσέθεσε ο Κέρι.

Ο στόχος για τον Φέλντμαν παραμένει ο ίδιος: «να ακολουθήσει και να εφαρμόσει τις πολιτικές και τα προγράμματα που στηρίξουν τα συμφέροντά μας σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια σε ένα σίγουρο, σταθερό και ακμάζον Αφγανιστάν και Πακιστάν» υπογράμμισε ο Κέρι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου