Ετικέτες

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ράσμουσεν: Ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χάρη στο ΝΑΤΟ

Βερολίνο, Χειλάς Νίκος 
Καμία αύξηση των αμυντικών δαπανών χωρίς οικονομική ανάρρωση
Το ΝΑΤΟ είναι ειρηνοποιός δύναμη. Χάρη σε αυτό, η Ελλάδα και η Τουρκία διατηρούν από δεκαετίες σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Φογκ Ράσμουσεν, όπου είχε συνομιλίες με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον υπουργό εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και την υπουργό άμυνας Ούρσουλα βαν ντερ Λάγιεν.

Ο βασικός στόχος του κ.Ράσμουσεν στο Βερολίνο: ήταν να πείσει τη γερμανική ηγεσία, ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται νέο κύμα εξοπλισμών. Ο κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη, τόνισε, παίρνοντας ως παράδειγμα την Ουκρανία, είναι ο μεγαλύτερος που υπήρξε ποτέ τα τελευταία τριάντα χρόνια  -  από τότε δηλαδή που έληξε ο ψυχρός πόλεμος. Η γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών αποτελεί ως εκ τούτου βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ειρήνης και της ανεξαρτησίας των χωρών-μελών.
Η αποστολή πέτυχε μόνο επί μέρους. Η κ.βαν ντερ Λάγιεν δήλωσε μεν, ότι τάσσεται υπέρ της αγοράς των αμφισβητούμενων μη επανδρωμένων αεροπλάνων τύπου Drone με εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θανάτωση εχθρών σε ξένο έδαφος, ενώ η κ.Μέρκελ, κάπως πιο συγκρατημένη, διαμήνυσε μέσω μιας εκπροσώπου της ότι βλέπει θετικά το εγχείρημα. Από την άλλη όμως, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κυβερνητικών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, κλείνουν κατά της αγοράς. Επιπλέον, οι γερμανοί πολιτικοί απέφυγαν κάθε υπόσχεση για αύξηση των συνολικών αμυντικών δαπανών.  
«Η αύξηση των αμυντικών δαπανών, ιδίως στην Ευρώπη, είναι και θέμα αλληλεγγύης». Σήμερα, τα δυο τρίτα αυτών των δαπανών καλύπτονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Όποτε βρίσκομαι εκεί, το πρώτο που μου λένε οι γερουσιαστές είναι, πότε επιτέλους θα βάλουν και οι Ευρωπαίοι το χέρι στην τσέπη για να συνδράμουν αναλογικά στις δαπάνες». Η υπομονή τους, πρόσθεσε, δεν είναι ανεξάντλητη.
Ο κ.Ράσμουσεν έδειξε κατανόηση για το πάγωμα των αμυντικών δαπανών την εποχή της κρίσης. Μιλώντας για την Ελλάδα την επαίνεσε όμως ως μια από τις λίγες χώρες που εκπλήρωσε το όριο του 2% (του ΑΕΠ) για τέτοιες δαπάνες. Από την άλλη τόνισε, ότι δεν ζητά από χώρες που διανύουν ακόμη περίοδο κρίσης την αύξηση τέτοιων δαπανών. «Αυτή μπορεί να γίνει μόνο μετά την οικονομική ανάρρωσή τους» είπε. Μόλις όμως αυτή επιτευχθεί, θα πρέπει να συμμετάσχουν και αυτές στην ανανέωση του εξοπλισμού του ΝΑΤΟ.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου