Ετικέτες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

THE MORNING STAR.”Έλληνες υπουργοί απαγορεύουν απεργία καθηγητών με «έκτακτο» χουντικό νόμο”



undefinedGreek ministers ban teachers’ strike with ‘extreme’ junta law
Monday 13 May 2013
Τα ελληνικά συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν καλέσει σε 24ωρη απεργία για αύριο, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να προλάβει τους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς από το να διαταράξουν τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, αυτόν το μήνα.
Είναι η τρίτη φορά φέτος που ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος ηγείται από τους συντηρητικούς, έχει χρησιμοποιήσει, χουντικής εποχής, διαταγές πολιτικής επιστράτευσης, για τον τερματισμό εργατικών διαφορών.
Η πανελλαδική απεργία αύριο αναμένεται να κλείσει τα σχολεία και να διαταράξει την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.
Στελέχη του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν επίσης μια στάση εργασίας την Πέμπτη και μια σειρά από δημόσιες διαμαρτυρίες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η διαταγή πολιτικής επιστράτευσης εναντίον των καθηγητών για τη διασφάλιση των εξετάσεων της 17 – 31 Μαίου,  για όσους αποφοιτούν από το σχολείο και για τους υποψηφίους για το πανεπιστήμιο.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή για το εθνικό συμφέρον», υποστήριξε ο κ. Κεδίκογλου.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια κατάσταση που επιτρέπει σε 100.000 παιδιά και τις οικογένειές τους να κρατούνται σε ομηρεία».
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν κυλιόμενες απεργίες στις 17 Μαΐου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του ωραρίου εργασίας και των ακούσιων μετακινήσεων υπαλλήλων.
Οι Ελληνες καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ΟΛΜΕ κατονόμασαν την απόφαση ως «ακραία και αντιδημοκρατική» και είπαν ότι θα αμφισβητήσουν την διαταγή στο δικαστήριο.
Το συνδικάτο, που οργάνωσε διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις σήμερα, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τα σχέδιά για απεργία, αύριο.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πάρει παρόμοια μέτρα νωρίτερα φέτος για να τερματίσει τις απεργίες στα πλοία και στους εργαζομένους του μετρό της Αθήνας.
Οι περικοπές αποδοχών και οι περικοπές προσωπικού, έχουν γίνει η ρουτίνα των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές.
Οι δρακόντειες περικοπές έχουν κάνει τον  κατώτατο μισθό να περικοπεί και το ποσοστό ανεργίας να φτάσει το 27%.
«Δεν νομίζουμε ότι αυτό το είδος του στρατιωτικού νόμου θα έπρεπε να επικαλείται, όταν ασχολούμαστε με εργασιακές σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Tom Jenkins
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι περικοπές προτρέπουν την κυβέρνηση να λάβει πιο αυταρχικά μέτρα.
«Νομίζω ότι το πρώτο θύμα της δανειακής σύμβασης είναι η δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Συνεχείς καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης δεν προσβλέπουν στον  νόμο και την τάξη, αλλά στην κατάρρευση τους».
«Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία»
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: LEFTeria-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου