Ετικέτες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Εισαγγελική παρέμβαση για τα περί επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε φρούτα – λαχανικά

undefined
Φωτογραφία αρχείου.
Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι καταγγελίες περί ύπαρξης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στη χώρα μας.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα κατόπιν δημοσιοποίησης σχετικής έρευνας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, σύμφωνα με την οποία 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες εξαιρετικής τοξικότητας, αλλά και ύποπτες για καρκινογενέσεις εντοπίστηκαν σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια.

Όπως κατήγγειλε ειδικότερα η οργάνωση, κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με τρεις έως εννέα διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και έξι διαφορετικές δραστικές ουσίες.
Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς, ενώ επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις (π.χ. σε δείγμα μήλου βρέθηκε μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων).
Με αφορμή τα παραπάνω, η Εισαγγελία Πρωτοδικών  Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσο οι καταγγελίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου