Ετικέτες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Τα ραντεβού σε καιρό κρίσης

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013


Την ίδια στιγμή που μια νέα γνωριμία μάς προκαλεί να ερωτευτούμε, απογειώνοντάς μας στα σύννεφα, η γενικότερη κρίση μας προσγειώνει απότομα στη γη. Δες πώς μια καινούργια σχέση μπορεί να ευδοκιμήσει με τους νέους όρους του παιχνιδιού που επιβάλλει το οικονομικό στραπάτσο.

Είναι γεγονός: Ο φόβος για την οικονομική ύφεση μας έχει κάνει να εκτιμάμε από το μηδέν τις απλές χαρές της ζωής. Μεταξύ αυτών και το απλό, χωρίς πολυτέλειες ζευγάρωμα, το οποίο μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να ξεφύγει εύκολα από τη μεγάλη παγίδα της υπερκαταναλωτικής επιδειξιομανίας. 

Μιλάμε για τα διάφορα συμπτώματα αρχοντοχωριάτη που μας πιάνουν όταν θέλουμε να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο επόμενο θύμα του ιστού μας, όπως για παράδειγμα το να δανειζόμαστε λεφτά για να πληρώνουμε ακριβά εστιατόρια, να χαλάμε εξοργιστικά ποσά σε μαγευτικά τριήμερα και να χρεώνουμε την ήδη καταχρεωμένη μας κάρτα για πανάκριβα καινούργια ρούχα. Ε, λοιπόν, πάνε αυτά.

Ευτυχώς. Διότι τόσα χρόνια μέναμε στο περιτύλιγμα και χάναμε την ουσία. Για να το πούμε λίγο πιο έντεχνα, δεν έχει σημασία σε μια νέα γνωριμία μόνο το πόσο φανταχτερή είναι η ουρά του παγωνιού όταν φουσκώνει.

 Για να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση, χρειάζεται να δεις και τι γίνεται μόλις η ουρά ξεφουσκώσει - αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Στην περίπτωση αυτή, η ουρά μας δεν χρειάζεται την υπερκατανάλωση για να φουσκώσει. Αφήνεται απλώς στα ένστικτα της φύσης. Και οι ερωτευμένοι ανακαλύπτουν ξανά την πυρίτιδα μέσα μια βόλτα στον ήλιο, μια ταινία στο σινεμά, μια πίτσα στα δύο.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν αναφερόμαστε στα ζευγάρια που έχουν ήδη ξεκινήσει την κοινή τους ζωή και το ταμείο τους ξεφλουδίζεται από δάνεια και πιστωτικές.

 Όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες, είναι χιλιάδες τα ζευγάρια που χώρισαν τα τσανάκια τους, με αφορμή το λογαριασμό του κινητού στην αρχή του μήνα, την επικείμενη μείωση μισθού του ενός από τους δύο στα μέσα του μήνα και την πικρή διαπίστωση πως οι -όποιες- αποταμιεύσεις τους έγιναν καπνός στις πρόσφατες εκπτώσεις. Η οικονομική κρίση δεν βοηθά σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Γι’ αυτό κι εμείς αναφερόμαστε στις νέες γνωριμίες, στις καινούργιες τρικυμίες και στους άλλους πυρετούς, όπως λέει και το υπέροχο παλιό λαϊκό τραγούδι του Άκη Πάνου. Διότι, αν παλιότερα μια νέα αγάπη «φούντωνε» από τις έξωθεν δυσκολίες (όπως μια αδίστακτη πρώην, τύπου Ολέθρια σχέση), την αίσθηση του απαγορευμένου ή την ξενέρωτη κοινή λογική των φίλων, τώρα ο φόβος της ύφεσης τα παίρνει όλα σβάρνα και βάζει την απαραίτητη σπίθα για να ζήσουμε και πάλι -έστω και για λίγο- αυτό το κάτι.

MIA OIKONOMIKH ΣΧΕΣΗ

Με δεδομένη την οικονομική μας στενότητα, οι ερωτικές προσδοκίες μας δεν συνοδεύονται από καταναλωτικές φαντασιώσεις που συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό του συναισθήματός μας. Αναγκαστικά, η αντίληψη που έχουμε για την καθημερινότητά μας επαναπροσδιορίζεται. 

Έτσι, απολαμβάνουμε από την αρχή τις χαρές που παλιότερα νομίζαμε πως μπορούσαμε να γευτούμε μόνο όταν πέφταμε με τα μούτρα σε καταναλωτικό κορεσμό. 

Οι εξισώσεις πάνε λέγοντας: Πρώτο ραντεβού ίσον καινούργια ρούχα. Πρώτο τριήμερο ίσον καινούργιο βαλιτσάκι με το διακριτικό πανάκριβο λογότυπο. 

Πρώτο γεύμα μαζί ίσον ωραίο εστιατόριο. Σωστή βόλτα ίσον ωραίο αυτοκίνητο. Τέλειο σεξ ίσον σωστά εσώρουχα. Τα καλά εσώρουχα εφαρμόζουν καλύτερα σε ένα ωραίο σώμα. Ωραίο σώμα, όμως, ίσον γυμναστήριο. Σωστή γυμναστική ίσον personal trainer. Αποτέλεσμα; 

Όποιος τολμούσε να σνομπάρει τα παραπάνω, έμπαινε κατευθείαν στα lifestyle κουτάκια του τύπου «non-hot», «out of space», «στα τσακίδια». Ήταν ο ξενέρωτος, ο μίζερος, ο χίπης, ο άσχετος. Καλύτερα γελάει, όμως, όποιος γελάει τελευταίος. Σωστά;

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΘΑΔΕΙΑΣ

Η κρίση μάς έχει πιάσει από τους ώμους και μας ταρακουνάει πέρα δώθε εδώ και πολλούς μήνες. Μας έμαθε πως πέρα από την αυθάδεια που καλλιεργούν τα λεφτά του μπαμπά, οι μισθοί των golden boys (και girls) και η ευκολία που παρείχε η πιστωτική κάρτα, υπάρχει κάπου εκεί καταχωνιασμένη η μετρημένη, κανονική ζωή, στην οποία οι άνθρωποι αρκούνται στο να περπατούν στο πεζοδρόμιο, να τρώνε μια ωραία μακαρονάδα πάνω στο ταπεινό καρό τραπεζομάντιλο του εστιατορίου της γειτονιάς, να πίνουν απλώς μια μπύρα στη Μαβίλη, να διαλέγουν μια ταινία στο multiplex. 

Για να βρουν ένα νέο ταίρι, έστω κι εφήμερο, δεν είναι ανάγκη να χαλάσουν ένα σκασμό λεφτά στο σούπερ trendy μπαράκι του κέντρου. Μπαίνουν στο Internet. Κάνουν poke στο facebook, κλείνουν blind dates στα διάφορα matching sites. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια-δυο καλές φωτογραφίες και κάποιες καλές ατάκες. Δεν είμαστε και τόσο υπέρ βέβαια, αλλά εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές των κοκτέιλ, δεν έχουμε άλλη λύση.

Ένα από τα λίγα καλά της οικονομικής κρίσης είναι ότι επιτέλους βάζουμε λίγο μυαλό. Στα πρώτα ραντεβού δεν υπερηφανευόμαστε για τις δουλειές μας ούτε για τα νέα μας ψώνια. 

Συζητάμε εκ βαθέων το άγχος μας για το πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Φοβόμαστε μήπως εμείς είμαστε οι επόμενοι που θα απολυθούν, αναρωτιόμαστε αν οι δόσεις του στεγαστικού μας δανείου θα φτάσουν στα ύψη, συζητάμε για την αγοραστική μας δύναμη που έχει πέσει στα τάρταρα. 

Παλιότερα δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε αυτό που οι γονείς μας και οι παππούδες μας ήξεραν πολύ καλά: όταν ασχολείσαι με την επιβίωσή σου, δεν έχεις χρόνο ούτε για επιδεικτικές φιγούρες ούτε για συναισθηματικά αδιέξοδα.

 Θεωρείς αστείες πολυτέλειες το να μην αντέχεις το απέραντο κενό του μίνιμαλ σαλονιού σου, το άγχος για τον κάτω κοιλιακό που βυθίστηκε στο λίπος, τη ρυτίδα που αντιστάθηκε στο botox, το άγχος για τις προβολές που κάνει επάνω σου το έτερόν σου ήμισυ. Σε νοιάζει μόνο το τι θα φας και το αν θα έχεις πια πού να κοιμηθείς.

 Άρα και η αδελφή ψυχή που ψάχνεις πρέπει να μπορεί να μοιραστεί μαζί σου τις πρακτικές σου αγωνίες. Δεν τη χρειάζεσαι για να αντικατοπτρίσεις πάνω της μια λουστραρισμένη βερσιόν του εαυτού σου. Τώρα πια το καταλαβαίνουμε για τα καλά.

ΙΤ ΤAKES TWO (ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ)

Τips για οικονομικά ραντεβού με το ανοιξιάτικο ταίρι σου

● Λάβε μέρος σε ραδιοφωνικούς διαγωνισμούς: Οι σταθμοί μοιράζουν πάντα διπλές προσκλήσεις για τις καλύτερες μουσικές σκηνές, θεατρικές παραστάσεις και avant premieres όλων των ταινιών της σεζόν.

● Kάνε ρομαντικούς περιπάτους: Δοκίμασε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τη Βασιλίσσης Σοφίας, την παραλία στον Άλιμο ή στο Φάληρο, το Κεφαλάρι, την Ερμού τη νύχτα.

● Βρες εστιατόρια που σέβονται το value for money: Υπάρχουν πολλοί on line οδηγοί, οι οποίοι αναφέρουν εστιατόρια που δεν σε γδύνουν με το καλησπέρα σας.

● Παίξε με μετρό και ταξί: Καις λιγότερη βενζίνη, δεν σπάνε τα νεύρα σου στο παρκάρισμα, μοιράζεσαι τα λεφτά στο ταξί, είστε χέρι με χέρι στο πίσω κάθισμα.

● Έχει πλάκα και στο μπαρ: Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για το αν σε ξέρει ο μετρ και αν το τραπέζι είναι καλό. Δείτε τον αγαπημένο σας τραγουδιστή αγκαλιά με το φίλο σου και πληρώστε 20 ευρώ αντί για 70 - τουλάχιστον. Μετά μπορείτε να πάτε και στο δίπλα μαγαζί.

● Έχει πλάκα και στο παγκάκι: Μην πάει το μυαλό σου -απαραίτητα- στο πονηρό. Σίγουρα είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή, αντί για καϊπιρίνιες και μοχίτος, να πίνετε μπύρες από το περίπτερο. Το hype επιστρέφει.

● Κάν’ τον add στο Skype ή στο msn: Από το να πληρώνεις τρελούς λογαριασμούς σε κινητό και σταθερό, εκμεταλλεύσου το Internet - στο οποίο πληρώνεις μόνο πάγιο.



Πηγή :  www.pame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου