Ετικέτες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Συριακό: Επιτάχυνση της διεθνούς προσπάθειας για ειρηνευτική διάσκεψη


Πίεση προς Άσαντ από αραβικό κόσμο και Δύση, αυτοσυγκράτηση συνιστά η Ρωσία
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντινούπολη.
Στην Ιορδανία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση των «Φίλων της Συρίας» , κρατών τα οποία στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, με αντικείμενο την διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη μεταξύ Δαμασκού και ανταρτών, την οποία προβλέπει το αμερικανορωσικό σχέδιο.
Την σχετική είδηση επιβεβαίωσαν την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ιορδανοί αξιωματούχοι.
«Η διάσκεψη για την ειρήνευση στη Συρία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης», δήλωσε ανώνυμη ιορδανική πηγή, η οποία προσδιόρισε ως χρόνο της συνάντησης τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατή διπλωματική εναλλακτική, πριν να δράσουν επιθετικά κατά του καθεστώτος Άσαντ.
«Στη συνάντηση, θα συζητηθεί η αύξηση της πίεσης προς τον Άσαντ, καθώς οι Αμερικανοί προτιμούν να τον οδηγήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους, ωστόσο, ότι δεν αποκλείουν τη στρατιωτική λύση, είτε άμεσα είτε έμμεσα», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η τοποθεσία της συνάντησης, 160 χιλιόμετρα μακριά από την Δαμασκό, αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια άσκησης πίεσης προς το συριακό καθεστώς.
ΗΠΑ: «Αρχές Ιουνίου» η διάσκεψη για την ειρήνη
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξάλλου, σε δηλώσεις του την Τρίτη, σημείωσε ότι αναμένει ο χρόνος της ειρηνευτικής διεθνούς διάσκεψης για την Συρία να προσδιοριστεί για τις αρχές Ιουνίου.
Ο κ. Κέρι υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη απόφαση του προέδρου της Συρίας να μην λάβει μέρος στη διάσκεψη, θα αποτελούσε «άλλον ένα ιδιαίτερα λανθασμένο πολιτικό υπολογισμό», ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι ο κ. Άσαντ θα πράξει κάτι τέτοιο. «Οι Ρώσοι, συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, του έχουν ήδη παραδώσει λίστα με τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
REUTERS
ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν σταθεροί στην κοινή γραμμή της πίεσής τους προς το καθεστώς Άσαντ και στην ενίσχυση της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.
«Δεν υπόσχομαι ότι θα είναι επιτυχής», είχε δηλώσει, νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στη διάσκεψη.
Σαν εμπόδια, ο κ. Ομπάμα ανέφερε τόσο την υποστήριξη την οποία λαμβάνει το καθεστώς Άσαντ από το Ιράν και τη λιβανική Χεζμπολάχ, όσο και το συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο πολεμά στο πλευρό των ανταρτών.
Γαλλική απαισιοδοξία
Τις έντονες αμφιβολίες για το εάν θα διεξαχθούν τελικώς ακόμη και αυτές οι συνομιλίες στη Γενεύη για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διαδεχθεί το καθεστώς Άσαντ εξέφρασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.
«Υποστηρίζω τις συνομιλίες ‘Γενεύη 2′, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να ευοδωθούν», τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο κ. Φαμπιούς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL .
Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης συνεδριάζει στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Μαΐου για να προσδιορίσει τη στάση του. Μέχρι πρότινος, ο συνασπισμός απαιτούσε την άμεση έξωση του Μπασάρ Αλ Άσαντ πριν από κάθε διαπραγμάτευση, ωστόσο η Ουάσιγκτον φαίνεται διατεθειμένη να πιέσει ώστε η μοίρα του σύρου προέδρου να μην τεθεί ως προαπαιτούμενο για τις συνομιλίες.
Σύμφωνα με έτερο γάλλο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, πάντως, έντονη διαμάχη υφίσταται και μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας, υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, για το ποιος θα πρέπει να είναι ο νέος ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Αμράν Ζοάμπι, δήλωσε από την πλευρά του ότι το μέλλον της ηγεσίας Άσαντ θα κριθεί «μονάχα από το συριακό λαό και την κάλπη των εκλογών». Πρόσθεσε δε ότι η Συρία χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις ως προς τη φύση των συνομιλιών στη Γενεύη πριν να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει.
Ρωσία: Να αποφευχθούν κινήσεις επιδείνωσης της κατάστασης
REUTERS
Στη Ρωσία μετέβη σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Ισραήλ ανησυχεί ότι η Ρωσία σκοπεύει να ενισχύσει τον σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασάντ, με προηγμένα συστήματα αεράμυνας.
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής αντιταχθεί σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ή στον εξοπλισμό των ανταρτών, σημείωσε την Τρίτη: «Είναι απολύτως σημαντικό να αποφευχθεί κάθε είδους κίνηση η οποία θα μπορούσε να οξύνει περαιτέρω την κατάσταση».
Η Ρωσία επιμένει ότι η πολιτική επιβίωση του κ. Άσαντ δεν αποτελεί στόχο της, ωστόσο σημειώνει ότι η απομάκρυνσή του δεν μπορεί να αποτελεί προαπαιτούμενο για διαπραγματεύσεις.
Οι δηλώσεις του κ. Πούτιν έγιναν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο θέρετρο του Σότσι.
Ο κ. Νετανιάχου, από την πλευρά του, δεν ξεκαθάρισε κατά πόσον ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο ζήτημα του εξελιγμένου συστήματος αεράμυνας το οποίο η Μόσχα φερόταν έτοιμη να παραδώσει στο καθεστώς της Δαμασκού.
Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα τιμήσει τα συμβόλαιά της με την Συρία, μην ξεκαθαρίζοντας εάν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η πώληση πυραύλων S-300.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου