Ετικέτες

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ισχυρότερη απ’το Εβραϊκό λόμπι η Οργάνωση για τη νομιμότητα των όπλων




Είναι μερικές φορές που η οργή ξεχειλίζει για τους Αμερικανούς πολιτικούς, που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και η μαζική δολοφονία είκοσι παιδιών και έξι ενηλίκων στο σχολείο της κωμόπολης Νιούταουν του Κονέκτικατ, είναι μία από αυτές τις φορές.Την Παρασκευή, ένας νεαρός, ο δολοφόνος Άνταμ Λάνζα, πήρε τα πυροβόλα όπλα της μητέρας του και, αφού τη σκότωσε, εισέβαλε στο σχολείο Σάντι Χούκ και σκότωσε είκοσι αγγελούδια και τις δασκάλες τους. Η Νάνσι Λάνζα, δασκάλα στο επάγγελμα, ήταν νόμιμη κάτοχος των όπλων αυτών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για οπλισμό που μπορεί να προκαλέσει μαζικούς θανάτους, όπως συνέβη στην όμορφη και ήσυχη κωμόπολη του Κονέκτικατ.

Με το άκουσμα της τραγικής είδησης, η σκέψη και η οργή πολλών Αμερικανών, κατευθύνθηκαν στους υποστηρικτές μίας οργάνωσης, η οποία παλεύει με νύχια και με δόντια, και δυστυχώς τα καταφέρνει, να νομιμοποιεί την κατοχή πυροβόλων όπλων. Η οργάνωση είναι γνωστή με τα αρχικά NRA (National RifleAssociation of America) και έχει πλέον αναδειχθεί στο μεγαλύτερο και ισχυρότερο μηχανισμό «λόμπιγκ» στον κόσμο. Όσο και να προκαλεί εντύπωση, διαθέτει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και από το «Εβραϊκό Λόμπι». Ιδρύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1871, έχει έδρα την πόλη Fairfax της πολιτείας Βιρτζίνια και έχει εγγεγραμμένα 4,3 εκατομμύρια μέλη, τα οποία πληρώνουν μία πολύ ακριβή συνδρομή για να διατηρούν τα προνόμια του μέλους.

Η δύναμη της οργάνωσης πηγάζει από τα εκατομμύρια των μελών της, αλλά αυτό που της προσφέρει αίγλη και ισχύ είναι η σχέση της με σημαντικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πρώην προέδρους της Αμερικής. Η NRA προσφέρει σημαντικά ποσά στους πολιτικούς της αμερικανικής Δεξιάς και, βασικά, υποστηρίζεται από το σύνολο του συντηρητικού κόσμου. Έχουν διεξαχθεί ομηρικές μάχες στο Κογκρέσο και στα δικαστήρια για το δικαίωμα της κατοχής όπλων για προσωπική δήθεν άμυνα.

Μόλις το 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε ότι το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα του ατόμου να κατέχει όπλο για σκοπούς αυτοάμυνας- και μόνο μέσα στην οικία του. Είναι αυτή η απόφαση που κάλυψε και τη μητέρα του δολοφόνου, η οποία δικαιολόγησε την αγορά των έξι όπλων με αυτό το σκεπτικό: της αυτοάμυνας. Βοήθησε και το γεγονός ότι η οικία της βρισκόταν σε απομονωμένη περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός κατόχων πυροβόλων όπλων, εν τούτοις μία δημοσκόπηση παρουσίασε δυσοίωνα αποτελέσματα για τους πολέμιους της οπλοκατοχής. Δυστυχώς, μόνο το 40% του αμερικανικού λαού υποστηρίζει αυστηρούς ελέγχους για να καταπολεμηθεί η κατοχή πυροβόλων όπλων. Σε μερικές Πολιτείες, μάλιστα, ο κάτοχος όπλου έχει δικαίωμα να πυροβολήσει χωρίς προειδοποίηση, εάν κάποιος εισέλθει στον εξωτερικό χώρο της οικίας του. Φανταστείτε να χαθείτε σε ένα αμερικανικό χωριό και να επιχειρήσετε να ζητήσετε βοήθεια…

Από την εμπειρία μου μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι καλοί άνθρωποι και έχουν όμορφα αισθήματα για τους συνανθρώπους τους. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο τους πρόβλημα είναι ότι εμπιστεύονται τους πολιτικούς τους, οι οποίοι συχνά αποδεικνύουν με τις πράξεις τους πως είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ειδικά οι συντηρητικοί κυριαρχούνται από ένα αρρωστημένο «εθνικισμό». Είναι φορές που ο ξένος νοιώθει πως οι Αμερικανοί είναι «ντυμένοι» την αμερικανική σημαία. Ένας διπλωμάτης υπολόγισε πως στην Ουάσιγκτον μπορεί να κυματίζουν και 100 χιλιάδες σημαίες. Δεν υπερβάλλω.

Αυτός ο αρρωστημένος «εθνικισμός» δημιουργεί συμπεριφορές, όπως του δολοφόνου των 20 παιδιών. Τα μέλη της NRA είναι στην πλειοψηφία τους συντηρητικοί και ακροδεξιοί. Οι άνθρωποι που «παίζουν» με τα όπλα –και αναφέρομαι στην Αμερική, για να μην παρεξηγηθώ- πιστεύουν πως αποκτούν δύναμη και ισχύ. Είναι κάτι που βίωσα μιλώντας με γνωστούς κατόχους όπλων. Και θυμάμαι μία χαρακτηριστική περίπτωση, όταν επισκέφθηκα οικία γνωστού μου στην Πολιτεία της Βιρτζίνια. Δεν έδειξε μόνο το ελάφι που σκότωσε «νόμιμα», αλλά και το όπλο. Ήταν ένα αποκρουστικό θέαμα. Η συζήτηση μπορεί να οδήγησε σε καυγά και μία φιλία να «πάγωσε», αλλά αυτό για το οποίο θα σας διαβεβαιώσω είναι ό,τι τουλάχιστον στην Αμερική, οι κάτοχοι όπλων έχουν αυτό το αίσθημα ανωτερότητας που τους καθιστά επικίνδυνους.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δύο χιλιόμετρα μακρυά από το σχολείο-τάφο των 20 παιδιών, βρίσκονται τα γραφεία του Ιδρύματος «National Shooting Sports Foundation». Επτά χιλιάδες Αμερικανοί στην πολιτεία του Κονέκτικατ είναι μέλη του. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν οι παραπάνω γραμμές, το Ίδρυμα δεν βρήκε να πει ένα λόγο για τη μαζική δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική επειδή σάλεψε για μία στιγμή ο «συνάδελφός» τους Άνταμ Λάνζα… Απλά εξέφρασαν τη λύπη τους για τα θύματα, τονίζοντας ότι δεν θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που αφορούσαν προφανώς την αρρωστημένη συνήθεια της οπλοκατοχής…
Follow on twitter@mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου