Στην Ελλάδα του Μνημονίου μας μαθαίνουν να ανεχόμαστε πολλά, όπως ότι συντονίστρια της διοικητικής μεταρρύθμισης θα είναι ουσιαστικά μια Γερμανίδα υφυπουργός..
“Πόσο συνηθισμένο είναι μια υφυπουργός Εξωτερικών να συναντά πρωθυπουργό και αρχηγό κόμματος και υψηλόβαθμες αντιπροσωπίες κομμάτων; Ελάχιστα, θα απαντούσε κάποιος με αφέλεια. Ο… υποψιασμένος όμως στου Μνημονίου τους καιρούς πολίτης θα ρωτούσε από ποια χώρα θα προερχόταν η υφυπουργός. Στην Ελλάδα του Μνημονίου, λοιπόν, η Γερμανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Εμιλι Χάμπερ, ως συντονίστρια της Ελληνογερμανικης Εταιρικής Σχέσης, όπως βαπτίστηκε «κομψά», είδε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και αντιπροσωπία της ΔΗΜ.ΑΡ., για να τους εξηγήσει πώς θα «καπελώσει» και θα παρακάμψει σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο.
Με την υφυπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Εμιλι Χάμπερ συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, στην Ιπποκράτους. Παρών στη συνάντηση, η οποία είχε ολοκληρωθεί χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις, ήταν και ο Φίλιππος Σαχινίδης. Από τη ΔΗΜ.ΑΡ. η Γερμανίδα υφυπουργός είχε δει τον υπεύθυνο Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής Γεράσιμο Γεωργάτο, τον υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού Σάκη Παπαθανασίου και τον Οργανωτικό υπεύθυνο Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.
Μάλιστα, για να έχει πλήρη εικόνα της επικυριαρχίας της, συναντήθηκε και με τον σύμβουλο του κ. Σαμαρά Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος, ως …ισότιμός της, ανέλαβε να της δώσει τον «φάκελο» με τις εκκρεμότητες που πρέπει να προχωρήσουν. Οπως διαπιστώθηκε, το γερμανικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε τουλάχιστον 10 τομείς της παραγωγής και της εκπαίδευσης . Οι Γερμανοί μπάστακες θα «εποπτεύουν», όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και της εντεταλμένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με πρόσχημα την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την αρχική συμφωνία, η κυρία Χάρπερ είχε συνάντηση με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, τον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας Σταύρο Παπασταύρου, και ερήμην ή με τη ανοχή των αρμόδιων υπουργών αποφασίστηκε ότι η ελληνογερμανική συνεργασία θα καλύψει τους εξής τομείς:
- Αναμόρφωση του συστήματος υγείας,
- δημιουργία της Τράπεζας Ανάπτυξης,
- συνέργειες σε ζητήματα μετανάστευσης, ασύλου και ασφάλειας συνόρων,
- ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα τουρισμού,
- προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας,
- συνεργασία στην αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
- ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε εργασιακά θέματα,
- προώθηση διμερών προγραμμάτων επισκέψεων,
- συνεργασία στον τομέα της παιδείας, κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων,
- προώθηση προγραμμάτων σχετικών με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.”
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Δημοκρατία”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου