Ετικέτες

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ελλάδα, η μόνη άνευ εθνικής στρατηγικής στη Βαλκανική



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 15, 2012
20121215-075843.jpgΓράφει ο Πάνος Αβραμόπουλος
Όλα τα συγκροτημένα κράτη στον κόσμο με βαθύ αποτύπωμα στην ιστορία, διαθέτουν εθνική στρατηγική. Ενα καλά δηλαδή επεξεργασμένο σύνολο θέσεων για τα μεγάλα εθνικά τους ζητήματα. Σταθερό και απαρέγκλιτο στις αλλαγές της πολιτικής τους διακυβέρνησης. Σ΄αυτό το πλασίο οι νεοπαγείς βόρειοι γειτονές μας-Σκόπια, έχουν την εθνική τους στρατηγική, που ωμά ή κεκαλυμμέ-να προσβλέπει σε εδαφικές και άλλες διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδος. Ατυχώς η χώρα μας, είναι η μόνη στην Βαλκανική, που αφενός δεν «διεκδικεί τίποτε», αφετέρου υποστέλλει διαρκώς όλες τις λεγόμενες εθνικές «κόκκινες 
γραμμές».
Τα Σκόπια συνιστούν χαρακτηριστική περίπτωση αμετάκλητης εθνικής στρατηγικής. Έχουν εδώ και 20 χρόνια ιδιοποιηθεί το ιερό όνομα της Μακεδονίας και υπερασπίζουν αταλάντευτα το κλοπιμαίο τους. Στον αντίοποδά τους η Ελλάδα, υποχωρεί και παραχωρεί τα πάντα, με την παλινωδούσα και επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά της.
Μέχρι και το 2006 η κυρίαρχη πολιτική μας τάξη, για λόγους σεβασμού στην μνήμη των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου τηρούσε την θέση τους για «ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του». Αργότερα εγκατέλειψε και αυτά τα προσχή-ματα της εθνικής μας θέσης και παραχώρησε σύσσωμη τον όρο Μακεδονία, με αντάλλγμα τον γελοίο προφανώς «γεωγραφικό προσδιορισμό».Η αποδοχή όμως απο μέρους μας αυτής της θέσης των Σκοπίων, είναι κατά πρώτο λόγο αφελής και κατα δεύτερο επικίνδυνη. Αφελής διότι ειναι ηλίου φαεινότερον, πως μόλις τα Σκόπια πάρουν το μείζον για αυτούς ουσιαστικό «Μακεδονία», ευθύς στην πράξη θα αδρανοποιήσουν τον γεωγραφικό προσδιο-ρισμό που απεχθάνονται. Και εθνικά επικίνδυνη, διότι ενώ οι Σλάβοι σφετεριστές είναι για είκοσι χρόνια, μέχρι κεραίας αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις τους, εμείς διαρκώς υποχωρού-με απο τις κόκκινες γραμμές μας και τους δίνουμε ότι ζητούν !!!
Επομένως είναι αδήριτη εθνικά ανάγκη σύμπασα σήμερα όλη η πολιτική μας τάξη, εκμεταλ-λευόμενη, την αδιαλλαξία των Σκοπίων, να ανακαλέσει την πρόταση για σύνθετη ονομασία. Αλλά φεύ πράττει το άκρως αντίθετο και στο φάσμα της μυστικής διπλωματίας, μαθαίνουμε απο τις διαρρέουσες πληροφορίες, ότι λαμβάνουν χώρα σημεία και τέρατα. Τα Σκόπια με περισσή διπλωματική δολιότητα, αφότου τους δωρήσαμε το όνομα «Μακεδόνια», επιστρα-τεύοντας το «εύρος εφαρμογής» του, απονεύρωσαν πολιτικά τον γεωγραφικό προσδιορι-σμό, καθιστώντας τον στην πράξη άνευ ουσίας !!! Και απο τις λιγοστές μέχρι σήμερα πληροφορίες που διαθέτουμε η διαλαμβανόμενη διαπραγαμάτευση, εστιάζει στην ονομασία του κράτους και παρακάμπτει επιμελώς το έθνος και την γλώσσα, δηλαδή την εθνική ταυτότητα !!! Παραβλέπει δυστυχώς με παιδική αφέλεια η πολιτική μας τάξη, ότι ο κεντρι-κός πυρήνας του Σκοπιανού αλυτρωτισμού, δεν είναι αυτό καθαυτό το όνομα του κράτους, αλλά του έθνους και της γλώσσας. Συνεπώς το κρίσιμο και ουσιαστικό στοιχείο στην διαπραγματευση το παραχωρούμε παθητικά στους αντιδίκους μας.
Πάντως για το ενδεχόμενο που προσδοκούμε έστω και με την πολιτικά ακρωτηριασμένη μας πρόταση της σύνθετης ονομασίας, να φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα στο αδιέξοδο, όπως τα καταφέραμε θα πρέπει : (1) Το καινούριο σύνθετο όνομα των Σκοπίων, να καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας λειτουργίας τους, ήτοι κράτος, έθνος και γλώσσα. (2) Το νέο σύνθετο όνομα των γειτόνων μας, να γίνει συνταγματικό και παράλληλα υποχρεωτικό για όλες τις άλλες χώρες. Κάθε άπωση απο αυτή την δέσμευση, θα καταδεικνύει ωμά την δολιότητα των Σκοπίων.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο μαμπόνηρος Γκρούεφσκυ αγοράζει πολιτικά χρόνο, ώστε μέσω άλλων γεωπολιτικών στηριγμάτων να εδραιώσει το σφετερισμένο όνομα της Μακεδο-νίας μας. Και μείς δυστυχώς συρόμαστε με διπλωματική αφέλεια στο πονηρό παιχνίδι του. Άμεσα έτσι πρέπει να καταγγείλουμε την «ενδιάμεση συμφωνία», ώστε να αναιρέσουμε αυτόχρημα κάθε νέα προσφυγή του σκοπιανού μορφώματος στην Χάγη. Ήδη μετράμε ένα «κατακέφαλο» απο την πρόσφατη απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου εις βάρος μας. Ας μην συνεχίσουμε το ίδιο οικτρό λάθος. Αμέσα τώρα καταγγελία της ενδιάμεσης. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν η υπερατλαντική υπερδύναμη και δη άσπονδος φίλος μας, επεξεργάζεται εις βάρος μας θέσεις, δημιουργώντας διπλωματικά ζητήματα στο μαλακό υπογάστριό μας, με όχημα των αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι κατά καιρούς φιλοσκοπιανές θέσεις του αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια. Μάλιστα την ώρα που η ασθμαίνουσα πολιτική μας τάξη, είναι όπως πάντα πρόθυμη να τα παραχωρήσει σαν καλό παιδί στους Σκοπιανούς όλα, ο πρωθυπουργός τους Γκρούεφσκυ και ο πρόεδρός τους Ιβάνωφ, προβαίνουν σε ιταμές για την εθνική μας αξιοπρέπεια προκλήσεις.Και μείς και πάλι «μοιραίοι και άβουλοι», στα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Βάρναλη, τους ανταποδί-δουμε την ευτέλειά τους, με διπλωματικές αβρότητες, μη χαλώντας τους χατήρι … Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι όσο μικρά και ασήμαντα πολιτικά και οικονομικά είναι αυτή τη στγιμή τα αρτιγένητα Σκόπια, τόσο παταγώδης και αντιστρόφως ανάλογα μεγάλη θα είναι η τάξη μιας εθνικής μας ήττας απο αυτά. Και μείς δυστυχώς εν όψει αυτού του ζοφερού ενδεχόμενου, δεν κάνουμε σπιθαμή πίσω απο την προδήλως αναποτελεσματι-κή, ηττοπαθή και εθνικά επικίνδυνη στρατηγική μας.
Έχοντας διαπράξει μια σωρεία διπλωματικών λαθών για χρόνια τώρα, όπως έχουν σήμερα διαμορφωθεί τα πράγματα, το μόνο που μπορεί να τσακίσει το θράσος και την διπλωματική αυθάδεια των Σκοπίων, είναι η αντιστροφή του αλυστρωτισμού τους, προκειμένου να απαγκιστρωθούν πλέον απο τον μακεδονισμό και τις φαντασιώσεις τις δήθεν μεγαλεξανδρι-νής καταγωγής τους !!! Αν συνεχίσουν πάραυτα σ΄αυτές τις γελοιότητες, τότε είναι και αυτοί έλληνες, όπως όλοι Μακεδόνες και επομένες αντί να διεκδικούν τα Σκόπια την μισή Μακεδονία, να διεκδικήσει η Ελλάδα όλκληρα τα «ελληνικά» Σκόπια !!!
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
http://www.politikanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου