Ετικέτες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Υεμένη: Εγκαταλείπει την εξουσία ο Σάλεχ


Υεμένη: Εγκαταλείπει την εξουσία ο Σάλεχ

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε χθες ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία τις ερχόμενες ημέρες, έπειτα από περίπου εννέα μήνες μαζικών διαμαρτυριών κατά της 33χρονης παραμονής του στην εξουσία.

«Απορρίπτω την εξουσία και θα συνεχίσω να την απορρίπτω και θα εγκαταλείψω την εξουσία τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Ωστόσο οι αντίπαλοί του είναι επιφυλακτικοί για τις προθέσεις του προέδρου, ο οποίος έχει αποσυρθεί από μια συμφωνία μετάβασης της εξουσίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, τρεις φορές φέτος.
Υποστηρίζουν πως η ομιλία του είναι ένας ελιγμός για να ελαττωθεί η πίεση ενόψει της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενόμαρ, που έφυγε από τη Σαναά με άδεια χέρια έπειτα από μέρες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα.
Διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη διεθνούς συναίνεσης προκειμένου να εκδοθεί ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο μπορεί να προστεθεί στις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα ώστε να οριστικοποιήσει μια μεταβίβαση της εξουσίας.
«Αυτή είναι μια νέα προπαγάνδα από τον Σάλεχ προτού η Υεμένη συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Σάμπρι, εκπρόσωπος του πολιτικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης. «Έχουν περάσει τέσσερις μήνες αφότου είπε πως αποδέχθηκε τη συμφωνία μετάβασης του Κόλπου, τότε λοιπόν τι τον σταματά; Δεν χρειάζεται καν μερικές μέρες για να το κάνει».
Ο βετεράνος ηγέτης προσκολλάται στην εξουσία, ενώ η αντιπολίτευση και εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος αναζητούν μια φόρμουλα για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Το αδιέξοδο αφορά μια διαμάχη για το αν ο Σάλεχ θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία πριν ή μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου