Ετικέτες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

«Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο δυνατή» Συνέντευξη του Ερντογάν στο Τime


«Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο δυνατή» Συνέντευξη του Ερντογάν στο Τime

Φωτογραφία
Μια αποκαλυπτική συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φιλοξένησε στην τελευταία έκδοσή του το περιοδικό Τime. Στη συνέντευξη, ο Ερντογάν τοποθετήθηκε σε μια πληθώρα θεμάτων, από το παλαιστινιακό ζήτημα μέχρι τις σχέσεις του με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, το Ιράν, τη ρήξη με το Ισραήλ, αλλά και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ.
Πώς βλέπετε τη διαμάχη που ξέσπασε στον ΟΗΕ για την παλαιστινιακή προσφυγή για ένταξη στον οργανισμό με το καθεστώς κράτους; Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει το δίκαιο αίτημα του λαού της Παλαιστίνης. Αν έπρεπε να συζητηθεί οτιδήποτε άλλο προς το παρόν στάδιο, θα έπρεπε να ήταν ανάμεσα σε δύο κράτη.

Τι θα κάνατε διαφορετικά για να στεφθούν με επιτυχία οι ειρηνευτικές συνομιλίες; Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε πάνω από 89 ψηφίσματα για πιθανές κυρώσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Όποτε βρίσκονται στην ίδια θέση άλλα κράτη, οι κυρώσεις εφαρμόζονται εύκολα. Τι γίνεται με το Ισραήλ; Εάν εφαρμόζονταν αυτές οι κυρώσεις, η ισραηλινο - παλαιστινιακή διαμάχη θα επιλυνόταν εδώ και πολύ καιρό.

Οι θάνατοι εννέα ακτιβιστών στο Μαβί Μαρμαρά, ένα από τα πλοία που σταμάτησε οστρατός του Ισραήλ πριν φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας το 2010, έκαναν μεγάλη ζημιάστις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας. Τι θα πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν οι σχέσεις; Όσο αρνούνται να απολογηθούν για τους εννέα ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που έχασαν τη ζωή τους στον στολίσκο, όσο αρνούνται να πληρώσουν αποζημίωση στις οικογένειές τους και όσο το εμπάργκο στη Γάζα δεν αίρεται, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ποτέ δεν θα ομαλοποιηθούν.

Πολλά αραβικά κράτη που έριξαν πρόσφατα τους μακρόβιους δικτάτορές τους, επεξεργάζονται το τουρκικό κρατικό μοντέλο. Η βοήθειά σας σε αυτά τα κράτη θα δεχτείτην ίδια κριτική που δέχονται οι ΗΠΑ όταν μιλούν για δημοκρατικές αλλαγές; Αν θέλουν τη βοήθειά μας, θα τους δώσουμε ό,τι βοήθεια χρειαστούν. Αλλά δεν έχουμε τη νοοτροπία να εξάγουμε το δικό μας σύστημα.

Η σχέση σας με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει επίσης κλονιστεί. Είναι αδύνατον να διατηρήσω τη φιλία μου με ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι ηγέτες αλλά επιτίθενται στον ίδιο τους τον λαό, πυροβολώντας τον και χρησιμοποιώντας τανκ.

Υπήρξε κάποια αλλαγή τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας; Οι σχέσεις μας, ειδικά με τον Ομπάμα, υπήρξαν πάντα θετικές.

Τι γίνεται με το Ισραήλ; Συμφωνούμε να διαφωνούμε σε ορισμένα ζητήματα.

Ποια είναι η συμβουλή σας σε Ιράν και ΗΠΑ για να βγουν από το αδιέξοδο; Παρά το γεγονός ότι το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, θεωρείτε ότι έχουν τέτοια ικανότητα και προσπαθείτε να τους τα απαγορεύσετε από την αρχή. Επέτρεψέ μου να σε ρωτήσω, είναι το Ισραήλ και οι γειτνιάζουσες του χώρες που απειλούνται; Το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά.

Όμως μόλις συμφωνήσατε να τοποθετήσετε ραντάρ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία και αυτάστοχεύουν ξεκάθαρα το Ιράν. Η τοποθέτηση του συστήματος ραντάρ έγινε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας προς το ΝΑΤΟ. Μόλις πριν λίγο μιλούσα με τον πρόεδρο (Μαχμούντ) Αχμαντινετζάντ (του Ιράν). Και δεν μπήκε καν στον κόπο να με ρωτήσει κάτι για το εν λόγω ζήτημα.

Είναι η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. πλέον ένα κλειστό κεφάλαιο; Είμαστε ακόμη αποφασισμένοι, επειδή κανένας ηγέτης της Ε.Ε. δεν θα είναι εκεί για πάντα. Αλλά η Τουρκία γίνεται όλο και πιο δυνατή με τον χρόνο, ενώ η κατάσταση πολλών ευρωπαϊκών χωρών είναι φανερή.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 08/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου