Ετικέτες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς


Επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς

Έχουν περάσει 67χρόνια από εκείνο το πρωινό που οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα, στέλνοντας παντού το μήνυμα της απελευθέρωσης από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι δρόμοι πλημμύρισαν από χιλιάδες κόσμου που πανηγύριζαν το τέλος της γερμανικής κατοχής, αναφωνώντας τη φράση Χριστός Ανέστη.

Ελάχιστοι Γερμανοί που είχαν απομείνει, καθώς είχε ξεκινήσει η αποχώρηση των δυνάμεων από το βράδυ, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τον στρατηγό Φέλμι να καταθέτει στεφάνι. Απέμενε η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα στις 9:15 το πρωί, κάτι που σήμανε το τέλος της κατοχής. Στις 13 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα είναι ελεύθερη. Με μια συγκινητική τελετή, Ατθίδες φορώντας τις Εθνικές τους ενδυμασίες, μεταφέρουν και υψώνουν την Ελληνική σημαία στην Ακρόπολη.
H κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου έφτασε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη και στη συνέχεια μίλησε στο λαό, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα από ανάμικτα συναισθήματα. Ο ελληνικός λαός πανηγύριζε την πολυπόθητη ελευθερία, ενώ θυμόταν με λύπη τα όσα είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου