Ετικέτες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

“Ανταλλάσσει” Μόρφου και Αμμόχωστο με επίλυση του Κυπριακού


“Ανταλλάσσει” Μόρφου και Αμμόχωστο με επίλυση του Κυπριακού

Μιλώντας σε αντικατοχική πορεία, που οργάνωσε ο Δήμος Μόρφου σήμερα Κυριακή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε, ότι το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτή μέχρι τώρα η λύση του Κυπριακού οφείλεται στις υπέρμετρες απαιτήσεις της άλλης πλευράς, η οποία αρνείται να παραμείνει προσηλωμένη στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης.

Όμως, πρόσθεσε πως αλλαγή του στρατηγικού στόχου της ελληνικής πλευράς ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας θα δώσει απλά την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο. Εξ άλλου, αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και πως οι έρευνες θα συνεχιστούν, παρά τις προκλήσεις και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία.
“Να τερματιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας”
Την επανεκτίμηση της πορείας στο Κυπριακό εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας που δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία για λύση.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Ομήρου ανέφερε, ότι” η αρπακτικότητα και οι επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας αποδεικνύονται από τις θρασείες και έκνομες απειλές της εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τον υποθαλάσσιο της πλούτο”.
Επίσης είπε, ότι η συνέχιση της άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της Ευρωπαϊκής της πορείας.
Πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
“Η Κύπρος στην προεδρεία είτε το θέλουν είτε όχι”
Αναφερόμενος στις τουρκικές αντιδράσεις για την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κύπριος πρόεδρος διαμήνυσε σε όσους συμπεριφέρονται ως νεο – σουλτάνοι, ότι η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία είτε το θέλουν, είτε όχι.
Όμως, είπε πως για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί, χρειάζεται πρώτιστα ενότητα και πολιτική σταθερότητα και για το στόχο αυτό θα πράξει, ό,τι είναι δυνατό.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι “η ενότητα δεν θα διαφυλαχθεί με την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας” και τόνισε, ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους ανεξαίρετα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου