Ετικέτες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

10/10/2011: Η Κίνα γιορτάζει την επέτειο της εκατονταετηρίδας της Επανάστασης του 1911


ΚΥΡΙΑΚΉ, 9 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

10/10/2011: Η Κίνα γιορτάζει την επέτειο της εκατονταετηρίδας της Επανάστασης του 1911

Ξινχούα. Στην Κίνα πραγματοποιήθηκε μεγάλη τελετή την Κυριακή το πρωί στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Επανάστασης του 1911, η οποία έθετε τέλος σε 2.000 χρόνια αυτοκρατορικού καθεστώτος, .
Η Επανάσταση του 1911, ή επανάσταση του Ξινχαϊ, άρχισε στις 10 Οκτ. 911 από μια ένοπλη εξέγερση και έθεσε τέλος σε μια από τα μακρύτερα αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Qinshihuang το 221 π.Χ., με την καθήλωση της δυναστείας των Qing (1644-1911) που οδήγησε στην εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης -την πρώτη στην Ασία.


Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, ο πρώην Κινέζος Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν (Jiang Zemin) και άλλοι ηγέτες παρακολούθησαν την τελετή. Ο Χου Ζιντάο εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία.
Στην ομιλία του, έδωσε έμφαση ιδιαίτερα στην Επανάσταση του 1911, αποκαλώντας την  «εθνική και δημοκρατική επανάσταση με όλη τη σημασία των λέξεων» που συγκλόνισε όλον τον κόσμο και έφερε πρωτόγνωρες κοινωνικές αλλαγές στην Κίνα.


Επαίνεσε τον Δρ Sun Yat-sen, ηγέτη της επανάστασης, θεωρώντας τον ως «μεγάλο εθνικό ήρωα, μεγάλο πατριώτη και μεγάλο πρωτοπόρο της κινεζικής δημοκρατικής επανάστασης».


Η μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους θα πρέπει να γίνει με την υιοθέτηση του πατριωτικού σοσιαλισμού α λα κινεζικά, και με τη διατήρηση της ειρήνης, της ανάπτυξης και της συνεργασίας, είπε ο πρόεδρος.


Ο Χου Τζιντάο κάλεσε την ηπειρωτική χώρα και την Ταϊβάν να εργαστούν από κοινού για τη μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους και απηύθυνε έκκληση για την ειρηνική επανένωση της Κίνας.


Η επανάσταση όχι μόνο απάλλασσε τους Κινέζους άνδρες από το ταπεινωτικό ταπί αλλά και τις γυναίκες από  τους πολύ επώδυνους επιδέσμους των ποδιών, αλλά και επίσης εξάλειφε την τυφλή πίστη του λαού στον αυτοκράτορα, όπως και τον φόβο  των ξένων δυνάμεων. Το γεγονός αυτό απελευθέρωσε το πνεύμα του λαού από χιλιάδες χρόνια καταπίεσης και απομόνωσης.


Έκτοτε, η χώρα άρχισε να περπατάει στο δρόμο που οδηγεί προς την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και ισχυρού έθνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου