Ετικέτες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

«ΕΠΟΣ 1940-41 Ημέρα με την Ημέρα ο Πόλεμος Από τις εφημερίδες»



ΚΥΡΙΑΚΉ, 9 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

«ΕΠΟΣ 1940-41 Ημέρα με την Ημέρα ο Πόλεμος Από τις εφημερίδες»

undefined
Εν όψει των επικείμενων εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, δημοσιεύουμε σημείωμα που αφορά στο δίτομο έργο του Κώστα Γκιουλέκα, «ΕΠΟΣ 1940-41 Ημέρα με την Ημέρα ο Πόλεμος Από τις εφημερίδες», των εκδόσεων ΜΙΛΗΤΟΣ.

Στους δύο τόμους του βιβλίου για πρώτη φορά παρουσιάζεται ο Πόλεμος, όπως ακριβώς καταγράφηκε, όπως αποτυπώθηκε στις στήλες των εφημερίδων της περιόδου εκείνης. Πρόκειται για μία παρουσίαση, ημέρα προς ημέρα του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου πλαισιωμένη από κείμενα και σχόλια του Κ. Γκιουλέκα. Το έργο ξεκινά με όσα προηγήθηκαν στην Ευρώπη, πριν ξεσπάσει ο Πόλεμος στην Ελλάδα και καταλήγει με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κυρίως σώμα αφορά στα γεγονότα από την 28η Οκτωβρίου 1940 έως την 31η Μαΐου 1941, δηλαδή έως τη λήξη της Μάχης της Κρήτης.
Μέσα από τους πηχυαίους τίτλους, τις ειδήσεις, τις ανταποκρίσεις των πολεμικών απεσταλμένων, τις επιστολές των παλικαριών μας από το Μέτωπο, μέσα από φωτογραφίες, μέσα από κάποια μονόστηλα και καταχωρήσεις ξεπηδά ανάγλυφα το πνεύμα που επικρατούσε τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και τα μετόπισθεν εκείνους τους επτά μήνες της εποποιίας του 1940 – 41. Αυτό το πνεύμα προσπάθησε να διατηρήσει και να μεταδώσει ζωντανό, ατόφιο ο συγγραφέας μέσα από τις 1.120 σελίδες των δύο τόμων του βιβλίου. Ηρωισμοί, θυσίες, τιτάνιοι αγώνες της μεγάλης εκείνης Στρατιάς, που έγραψε, με τη λόγχη και το αίμα των «παιδιών της Ελλάδος», την νεότερη ιστορία μας καθώς και η στάση ολόκληρου του ελληνικού λαού απέναντι στους εισβολείς καταγράφονται από τους δημοσιογράφους του Σαράντα. 
Στον πρόλογο βρίσκουμε σκέψεις και σχόλια για το βιβλίο από τον π. Υπουργό ΕξωτερικώνΠέτρο Μολυβιάτη και τον μοναδικό, ίσως, επιζώντα πολεμικό ανταποκριτή του 1940 Γιώργο Μανιατάκο.
Όλο το υλικό των εφημερίδων προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κώστα Γκιουλέκα, κειμήλια, έγγραφα, ντοκουμέντα από ιστορικές περιόδους του νεοελληνικού κράτους που συγκέντρωσε επί τριάντα και πλέον χρόνια.
Για πληροφορίες για το έργο απευθυνθείτε στις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου