Ετικέτες

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Οι Πεσμεργκά κερδίζουν μάχες έδαφος και προαναγγέλουν το τέλος του ISIL


Image
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Toν έλεγχο τεσσάρων χωριών στην περιοχή Μαχμούρ που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του ISIL σε δυο περιοχές που απέχουν 45 χιλιόμετρα από το Αρμπίλ, πήραν οι Πεσμεργκά, όπως είναι  η επίσημη ονομασία των ενόπλων δυνάμεων της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν, στο Βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πεσμεργκά ξεκίνησαν την επιχείρηση στις 8 το πρωί της Κυριακής για να σώσουν τα χωριά,  πράγμα  που  φέρεται να πέτυχαν μετά από σφοδρές συγκρούσεις ωστόσο τα καλά νέα κατα του ISIL έρχονται και από αλλού:

Κερδίζουν έδαφος και στο Κομπάνι

''Το Ισλαμικό Κράτος είναι κοντά στο τέλος του'' τόνισε ο διοικητής των Κούρδων Πεσμεργκά που έχουν σπεύσει στην Κομπάνι στα τουρκοσυριακά συνορα για να συνδράμουν στον αγώνα των εκεί  Πολιτοφυλάκων Κούρδων YPG.''Οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα και πλέον σχεδόν όλες οι μάχες εξελίσσονται θετικά για εμάς'' πρόσθεσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Αχμέντ Γκερντί (Ahmed Gerdi), όπως  αναφέρθηκε  την Κυριακή στην ιστοσελίδα Τribune.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι μάχες συνεχίζονται, αλλά πλέον οι δυνάμεις του ''Ισλαμικού Κράτους''  ( ISIS - ISIL) είναι φανερά λιγότερες και οι τζιχαντιστές αποδυναμωμένοι προσπαθούν με διάσπαρτους βομβαρδισμούς να κάμψουν την αντίσταση στην Κομπάνι, κάτι το οποίο δεν καταφέρνουν.
''Το ''Ισλαμικό Κράτος'' είναι βαριά πληγωμένο. Έχουν υποστεί πολύ μεγάλα θανάσιμα πλήγματα. Το τέλος του ISIS είναι κοντά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες. Χάνουν καθημερινά τζιχαντιστές που πέφτουν νεκροί από τα κουρδικά πυρά και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Το ηθικό πλέον των Κούρδων του YPG και των Πεσμεργκά είναι στα ύψη'' σημείωσε ο Γκερντί, υπογραμμίζοντας την άριστη συνεργασία των δύο πλευρών.

Στη Μοσούλη 

Στο άλλο μέτωπο - στο Ιράκ - δυνάμεις των  μαχητών του Κουρδιστάν εκτελούν επίσης επιχειρήσεις με βαρέα όπλα εναντίον ανταρτών της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Μοσούλη,σε δυο μέτωπα.Στο μεταξύ τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι οι Πεσμεργκά ζήτησαν αεροπορική υποστήριξη από τις δυνάμεις του Συνασπισμού για να δώσουν ώθηση στην προέλαση.Οι αεροπορικές  επιχειρήσεις του διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της ακραίας οργάνωσης συνεχίζονται ασταμάτητα και στο Ιράκ και στη Συρία.


Τις προάλλες οι δυνάμεις των Πεσμεργκά ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν 59 χωριά στη Ντιγιάλα του Ιράκ.Η Κεντρική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (CentCom) στην τελευταία της ανακοίνωση είπε πως εντός τριών μερών εξαπολύθηκαν 15 αεροπορικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι θέσεις του ISIL στο Ιράκ ήταν στο στόχαστρο των 13 επιθέσεων αυτών ενώ οι υπόλοιπες 2 εξαπολύθηκαν στη Συρία.

Πολλές θέσεις και πυρομαχικά του  ISIL στις πόλεις Χαλέπι, Κιρκούκ, Μοσούλη, Ραμάντι και Φαλούτζα καταστράφηκαν στις επιθέσεις αυτές .

Ποιοι είναι οι Πεσμεργκά 

Εδώ να αναφέρουμε ότι Πεσμεργκα,(κυριολεκτικά: αυτοί που αντιμετωπίζουν το θάνατο) είναι   ο όρος που χρησιμοποιείται από τους Κούρδους για  να προσδιοριστούν οι  ένοπλοι Κουρδοι μαχητές. Οι δυνάμεις Πεσμεργκά του Κουρδιστάν υφίστανται από την εμφάνιση του κουρδικού κινήματος ανεξαρτησίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής και της Γκατζάρ αυτοκρατορίας, που κυβερνούσαν από κοινού την περιοχή.
Πεσμεργκά είναι επίσης η επίσημη ονομασία των ενόπλων δυνάμεων της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι δυνάμεις Πεσμεργκά περιλαμβάνουν και γυναίκες στις τάξεις τους. Οι Πεσμεργκά, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός στρατός, παρέχοντας ασφάλεια σε όλες τις εθνικότητες. Κατά τη διάρκεια της, υπό αμερικανική ηγεσία, εισβολής στο Ιράκ το 2003 , οι Πεσμεργκά βοήθησαν τις ΗΠΑ στην επιχείρηση τους σύλληψης και εξόντωσης  του Σαντάμ Χουσεΐν. Επίσης, συνέλαβαν τον Χασάν Γκουλ, αγγελιοφόρο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2004, η οποία οδήγησε τελικά στην επιχείρηση Λόγχη του Ποσειδώνα, κατά την οποία αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν.

Συνεργασία με ΗΠΑ 

Οι ΗΠΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους μαχητές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές, όπως και άλλες χώρες.Οι σύγχρονοι Πεσμεργκά -που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους και πολλές γυναίκες - είναι κυρίως βετεράνοι των μαχών εναντίον των δυνάμεων της ιρακινής κυβέρνησης καθώς και των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ κουρδικών ομάδων.

OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου