Π.Καρύκα: «Το τελευταίο Hurricane»
Το Hawker Hurricane Mark I, R4118 παραδόθηκε ολοκαίνουργιο στην 605η Μοίρα της RAF στο Ντρεμ, στις 17 Αυγούστου του 1940. Κατά τη διάρκεια της μάχης της Αγγλίας εκτέλεσε 49 αποστολές και κατέρριψε πέντε γερμανικά αεροσκάφη. Στις 22 Οκτωβρίου 1940 υπέστη σοβαρές ζημιές σε αερομαχία.

Μετά την επισκευή του δόθηκε στην 111η Μοίρα, τον Ιανουάριο του 1941, η οποία είχε ως αποστολή την επιτήρηση της Βόρειας Θάλασσας. Κατόπιν το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό. Χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση νεαρών πιλότων και τρεις φορές υπέστη τις συνέπειες της απειρίας τους. Ένας από αυτούς το «κάρφωσε» σε ένα φορτηγό, έξω από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου. Παρόλα αυτά επισκευάστηκε και πάλι και τον Δεκέμβριο του 1943 στάλθηκε στην Ινδία για να εκπαιδευτούν οι εκεί Βρετανοί χειριστές.
Hawker-Hurricane-Cutaway
Παρόλα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Το Hurricane R4118 παρέμεινε συσκευασμένο σε κιβώτια μέχρι το 1947 που δωρήθηκε στο ινδικό πανεπιστήμιο της Βομβάη, για να εκπαιδεύονται οι φοιτητές στη μηχανολογία. Συναρμολογήθηκε τότε μόνο η άτρακτος, με τις πτέρυγες, το κάθετο σταθερό και το ουραίο πτέρωμα να βρίσκονται παρατημένα στο πλάι.
Παρέμεινε σε αυτήν κατάσταση μέχρι το 2001 μέχρι που εντοπίστηκε από μέλη της Συλλόγου Μαχητικών της Μάχης της Αγγλίας. Κατόπιν διαπραγματεύσεων το αεροσκάφος δόθηκε στην ομάδα, η οποία με έξοδα των μελών της το μετέφερε στη Βρετανία, όπου άρχισαν οι εργασίες ανακατασκευής του, με στόχο να επανέλθει σε πτητική κατάσταση.
Βρέθηκε ένας, αυθεντικός, κινητήρας Merlin III ο οποίος τοποθετήθηκε στο αεροσκάφος και ύστερα από επίπονη εργασία από την Hawker Restorations Ltd, στο Σάφολκ, ο γερόλυκος των αιθέρων, το Hurricane R4118, πετά ξανά, όντας το μόνο αεροσκάφος του τύπου που πετά.
Η ανακατασκευή του αεροσκάφους είναι πλήρης και αυτή την στιγμή βρίσκεται ακριβώς στην κατάσταση που βρισκόταν το 1940, εφοδιασμένο με τα οκτώ πολυβόλα του και όλα τα συστήματα που έφερε και τότε.
Το πλέον συγκινητικό όμως είναι πως ο άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε για το όλο εγχείρημα και νυν πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο 94 ετών σήμερα σμήναρχος Μπομ Φόστερ, ο οποίος σημείωσε τρεις καταρρίψεις με το R4118, εκείνες τις σκληρές μα ένδοξες μέρες. Τώρα οι δύο γερόλυκοι βετεράνοι συναντούνται ξανά.