Ετικέτες

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία καταδικάζουν ΝΑΤΟ, Ουκρανία



Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία καταδίκασαν τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για «ηθελημένη αποσταθεροποίηση» της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ,συναντιούνται στις Βρυξέλλες  με φόντο το ψυχρό κλίμα με τη Ρωσία που έχει προκαλέσει η ουκρανική κρίση. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται επίσης το Αφγανιστάν, εν όψει του νέου ρόλου της Συμμαχίας στην Καμπούλ αλλά και την αύξηση των επιθέσεων των Ταλιμπάν επί αφγανικού εδάφους.

«Καταδικάζουμε τη ρωσική συσσώρευση στρατιωτών στην Κριμαία» ανέφερε το ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. «Μας ανησυχούν, επίσης, τα σχέδια στα οποία έχει αναφερθεί η Ρωσία για επιπλέον στρατιωτική συσσώρευση στη Μαύρη Θάλασσα» τονίζει το ανακοινωθέν.

Οι υπουργοί καταδίκασαν την «συνεχιζόμενη και ηθελημένη αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας», κάνοντας λόγο για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας και κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παρέχει τανκς, προηγμένα συστήματα αεράμυνας και άλλα βαρέα όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η Ρωσία έχει προαναγγείλει νέας στρατιωτικές ασκήσεις - μαμούθ το 2015, με τη συμμετοχή και της Λευκορωσίας.

Εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος, η Ρωσία έχει προγραμματίσει συνολικά περισσότερες από 4.000 ασκήσεις το επόμενο έτος, ενώ κατηγορεί το ΝΑΤΟ για αποσταθεροποίηση των χωρών της Βαλτικής. 

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως η δύναμη «ταχείας ανάπτυξης» για την ανατολική Ευρώπη θα είναι έτοιμη μέχρι τον επόμενο χρόνο. Μέχρι στιγμής, στρατιώτες θα συνεισφέρουν η Νορβηγία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση και οι φιλορώσοι ένοππλοι της περιοχής του Λουχάνσκ συμφώνησαν «κατ' αρχήν» σε κατάπαυση του πυρός από τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τις μάχες με βαριές εκατέρωθεν απώλειες.
Ο αρχηγός των φιλορώσων στο Λουγκάνσκ Ιγκορ Πλοτνίσκι επιβεβαίωσε στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία πληροφορίες του ΟΑΣΕ σύμφωνα με τις οποίες «πλήρης κατάπαυση του πυρός στη γραμμή του μετώπου» θα τηρηθεί από τις 5 Δεκεμβρίου, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση στις 29 Νοεμβρίου μεταξύ ενός ρώσου και ενός ουκρανού στρατηγού με τη συμμετοχή αυτονομιστών και εκπροσώπων του ΟΑΣΕ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 29 Νοεμβρίου ανάμεσα στον ουκρανό στρατηγό Βολοντίμιρ Ασκάροφ, τον ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Λεντσόφ και εκπροσώπους της αυτοανανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Λουχάνσκ και του ΟΑΣΕ «συμφώνησαν όλοι επί της αρχής για πλήρη εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου από τις 5 Δεκεμβρίου» σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ.

Συμφώνησαν επίσης στην απόσυρση των βαρέων όπλων από τις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Όταν ρωτήθηκε σήμερα από τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ηγέτης του Λουχάνσκ Ιγκορ Πλοτνίσκι απάντησε ότι «αληθεύει».

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντριι Λισένκο δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για το θέμα αυτό, δηλώνοντας πως «τα πυρά συνεχίζονται».
Την Τετάρτη, τέλος, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ θα γίνει συνεδρίαση υπό την προεδρία του αμερικανού ΥΠΕΞ με τις χώρες που εμπλέκονται στην εκστρατεία εναντίον της τζιχαντιστικής ISIS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου