Ετικέτες

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Συναγερμός για νέο ιό: Χάκερ κλειδώνουν υπολογιστές και απαιτούν λύτρα



Ένας καινούριος ιός με το όνομα Cryptowall κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και οι δημιουργοί του τον χρησιμοποιούν για να αρπάξουν χρήματα από τα θύματα τους
Συναγερμός έχει σημάνει στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σπείρα επικίνδυνων χάκερ “παγιδεύουν” υπολογιστές και “πουλάνε” προστασία σε χρήστες του Ίντερνετ
Ο ιός ονομάζεται “Cryptowall” και καταφέρνει να κλειδώνει ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους υπολογιστές (word, excel, pdf, jpg). Στη συνέχεια οι δράστες ζητούν “λύτρα”, συνήθως από 1.000 έως 3.000 ευρώ για να τα ξεκλειδώσουν.
Τα λύτρα καταβάλλονται σε bitcoins (ένα bitcoin αναλογεί σε 300 ευρώ).
Ο ιός μεταδίδεται μέσω e-mail ή από “μολυσμένες” ιστοσελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης και διεισδύει στο σύστημα του υπολογιστή.
Ήδη έχουν υπάρξει καταγγελίες στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές σε όλο τον πλανήτη για να εντοπίσει τους δράστες. Εικάζεται ότι η έδρα των χάκερ βρίσκεται σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Η πρώτη καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ από πολίτη που έπεσε θύμα του ιού έγινε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.
Θύμα του “Cryptowall” ήταν και ένας ακαδημαϊκός από την Αθήνα, ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να ανοίξει κανένα αρχείο στον υπολογιστή του. Μέχρι που του εμφανίστηκε ένα μήνυμα που ανέγραφε ότι αν ήθελε να ξαναδεί τα αρχεία του πρέπει να πληρώσει.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους χρήστες να ενημερώνουν συνέχεια το λογισμικό προστασίας του υπολογιστή τους, να μην ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα που προέρχονται από άγνωστους και να μην επισκέπτονται ιστοσελίδες που τους φαίνονται ύποπτες.
Χρήστος Δεμέτης
www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου