Ετικέτες

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Νεκρός ο ναζί εγκληματίας πολέμου Μπρούνερ



BBC.
Νεκρός εδώ και τέσσερα χρόνια είναι μάλλον ο ναζί Αλόις Μπρούνερ.
Απεβίωσε πριν από τέσσερα χρόνια στη Συρία ένας από τους πιο διαβόητους καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, ο Αλόις Μπρούνερ, Αυστριακός λοχαγός των SS, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Εφρέμ Ζουρόφ, διευθυντή του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ της Ιερουσαλήμ. Ο Ζουρόφ υποστήριξε ότι ο Μπρούνερ είναι «κατά 99%» νεκρός. «Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε με απτά στοιχεία, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτό έχει συμβεί», είπε ο ίδιος.
Ο Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος σήμερα θα ήταν 102 ετών, έχει κατηγορηθεί για τη μεταφορά περισσοτέρων των 128.000 Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λοχαγός των SS υπήρξε διοικητής του στρατοπέδου Ντρανσί, στα περίχωρα του Παρισιού, το οποίο αποτελούσε την τελευταία στάση πριν από τα στρατόπεδα του θανάτου για τους Γάλλους Εβραίους. Ο «αρχιτέκτονας της Τελικής Λύσης», όπως είχε χαρακτηριστεί από τον Αδόλφο Αϊχμαν, πιστεύεται πως διέφυγε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 στη Συρία, όπου και έζησε με το όνομα Γκέοργκ Φίσερ και πιθανότατα διετέλεσε σύμβουλος του Σύρου προέδρου Χαφέζ αλ Ασαντ. Διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας φέρεται να του πρόσφεραν την προστασία τους, αν και το καθεστώς έχει αρνηθεί κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό. Το 2001 ο Μπρούνερ δικάστηκε ερήμην και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από γαλλικό δικαστήριο.
Ο Ζουρόφ δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του αποκαλύπτουν πως ο Μπρούνερ ενταφιάστηκε σε άγνωστη τοποθεσία στη Δαμασκό το 2010 και ότι μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε αμετανόητος για τις πράξεις του. Η συριακή εμφύλια σύγκρουση, ωστόσο, έχει καταστήσει τον εντοπισμό της ακριβούς τοποθεσίας του τάφου του αδύνατη. Σύμφωνα με τον Ζουρόφ, ο Μπρούνερ επιβίωσε τουλάχιστον δύο αποπειρών δολοφονίας από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ενώ βρισκόταν στη Συρία, το 1961 και το 1980.

Πάνω από 128.000 Εβραίοι
Το αξιόπιστο αυτό στέλεχος των SS, που διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην υλοποίηση του σχεδίου εξόντωσης των Εβραίων, διεγράφη από τη λίστα των πιο διάσημων καταζητουμένων του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ τον Απρίλιο – μια κίνηση που επιβεβαιώνει πως θεωρείται και επίσημα νεκρός. Ο Μπρούνερ είχε στείλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης 47.000 Εβραίους από την Αυστρία, 44.000 από την Ελλάδα, 23.500 από τη Γαλλία και 14.000 από τη Σλοβακία.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου