Ετικέτες

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Η κοροϊδία με τα εισιτήρια



Ο υπουργός Μεταφορών προσπάθησε να βαφτίσει «μειώσεις» τις νέες τιμές εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών για τις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεν μικρότερο ενιαίο κόμιστρο, αλλά και μικρότερη διάρκεια ισχύος.
Aυξήσεις σε μεγάλη κατηγορία επιβατών, κυρίως χαμηλών εισοδημάτων, φέρνουν στην ουσία οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών που πλασαρίστηκαν ως «μειώσεις» στις τιμές των εισιτηρίων και καρτών στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. 
Στις καταφανώς προεκλογικές εξαγγελίες του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου μειώνεται η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου από το 1,40 στο 1,20 ευρώ και των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών από 45 σε 30 ευρώ.
Παράλληλα όμως, μειώνεται από 90 σε 70 λεπτά η διάρκεια ισχύος του εισιτηρίου. Θα ισχύσει η έκπτωση 50% επί των νέων τιμών για τους φοιτητές και μαθητές, ενώ για τις άλλες κατηγορίες δικαιούχων μειωμένων εισιτηρίων (ανάπηροι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.λπ.) γίνονται συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία που καλύπτουν το κόστος.
Μεγάλα λόγια
«Προσφέρουμε συγκοινωνίες με ένα ευρώ την ημέρα», υποστήριξε ο υπουργός, «ξεχνώντας» βεβαίως να πει ότι οι μεγάλοι χαμένοι από αυτή τη… γενναιοδωρία είναι οι επιβάτες που χρησιμοποιούν κάρτα μόνο για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, που σήμερα κοστίζει 20 ευρώ και με τη νέα ρύθμιση θα πληρώνουν 50% περισσότερα (30 ευρώ)! Να σημειωθεί ότι οι ακριβές κάρτες θα μειωθούν μόνον κατά 32%.
Παρά τα αιτήματα των δημοσιογράφων, το υπουργείο δεν έδωσε στοιχεία για τον αριθμό καρτών, στο σύνολο και για κάθε κατηγορία. Ανεπίσημα, οι αρμόδιοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) είπαν ότι σήμερα μόνον το 15% αγοράζει κάρτα των 20 ευρώ. Υποστήριξαν μάλιστα ότι κάποιοι χρησιμοποιούν παράνομα τις φτηνές κάρτες και στο μετρό. 
Ακόμη και αν ισχύει αυτό το στοιχείο, σημαίνει ότι πάνω από 700.000 επιβάτες θα επιβαρυνθούν με 10 ευρώ τον μήνα.
Διαφορετική πάντως είναι η εικόνα από το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», σύμφωνα με το οποίο μόνον το 25% των επιβατών προμηθεύεται κάρτες των 45 ευρώ.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη 17 Ιουνίου
Πηγή :  efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου