Ετικέτες

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Αποκαλυπτικό: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας - Ηγετικός ρόλος και συνδετικός κρίκος στην περιοχή


Του Κυριάκου Πομηλορίδη 
Σε δύο άξονες κινούνται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας, στην βάση πάντα των νέων δεδομένων που δημιούργησαν αφενός η κρίση στην Ουκρανία - το αμερικανικό ενδιαφέρον και αφεταίρου η νέα τάξη πραγμάτων στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1 ο πρώτος άξονας, αφορά στην μεταφορά σε πρώτο χρόνο Φυσικού Αερίου, από την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, στις υποδομές της Αιγύπτου. Το εγχείρημα προϋποθέτει την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την Λευκωσία καθώς η Κύπρος αποτελεί κατά κοινή ομολογία, τον μόνο αξιόπιστο συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών της περιοχής. Της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Η συνεργασία αυτή θα εξασφαλίσει παράλληλα ικανοποιητικές ποσότητες Φυσικού Αερίου για τροφοδότηση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, που αποτελεί τον δεύτερο και βασικό άξονα της ενεργειακής πολιτικής της Λευκωσίας. Η οποία βρίσκεται πλέον σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως τους ανέλυσε κατά την παρουσία του στη Κύπρο ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό Φυσικό Αέριο και τους αγωγούς που διέρχονται μέσα από την Ουκρανία.

Ενδεικτικές ήταν και δηλώσεις χθες στη Λευκωσία του Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ο οποίος κατέθεσε το ενδιαφέρον της χώρας του και όχι μόνο, για το κυπριακό Φυσικό Αέριο, το οποίο θα μεταφέρεται αρχικά με τάνκερς στα τερματικά από-υγροποίησης της Ελλάδας και από εκεί με αγωγούς στην καρδιά της Ευρώπης.

Αυτό σύμφωνα πάντα με τους ενεργειακό πλάνο της Λευκωσίας, προϋποθέτει επίσης την κατασκευή ενός κεντρικού τερματικού σταθμού στο Βασιλικό, με τρία ή τέσσερα ανεξάρτητα «τραίνα υγροποίησης». Τουλάχιστον ένα για κάθε πετρελαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται εντός της Α.Ο.Ζ της Κύπρου.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση της κατασκευής του Τερματικού, η Deutsche Bank έχει ήδη δηλώσει την ετοιμότητα της συνεισφέρει μέχρι και 7 δις ευρώ, υπό την προϋπόθεση ωστόσο της ουσιαστικής συμμετοχής και της Κυπριακής Κυβέρνησης. Ενδιαφέρον για το τερματικό επέδειξαν επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και οι εταιρείες ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και NOBLE.

Καθοριστικό για τις εξελίξεις θα είναι, όπως εκτιμάται, το διάστημα από το τέταρτο τρίμηνο του 2014, όταν δηλαδή θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις από τις έρευνες τις ΕΝΙ, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2015, κατά το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το ερευνητικό πρόγραμμα της ΤΟΤΑL.
Πηγή: ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου