Ετικέτες

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΑ : “Ο στρατιώτης τριών στρατών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” !



του Παντελή Καρύκα
Υπάρχουν φορές που η τύχη παίζει πολύ άσχημα παιχνίδια σε έναν άνθρωπο. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει και ο Κορεάτης Γιάνκ Κιούνγκ Γιόνγκ, ο οποίος, από το 1938, μέχρι το 1944, βρέθηκε να πολεμά σε τρείς διαφορετικούς στρατούς, τον Ιαπωνικό, τον Σοβιετικό και τον Γερμανικό.
Το 1938 η Κορέα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή. Οι Ιάπωνες, με τη βία, κατέταξαν στον στρατό τους νεαρούς Κορεάτες, για πολεμήσουν για αυτούς στην Κίνα και τη Μαντζουρία. Ο μόλις 18 ετών τότε Γιάνγκ, ο οποίος πήγαινε στη Σεούλ για σπουδές, ήταν ένας από αυτούς που, εντάχθηκε στον Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Στρατό. Οι Ιάπωνες έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «αναμόρφωσης» των Κορεατών, με σκοπό να τους μετατρέψουν σε πιστούς υπηκόους της Ιαπωνίας, με τη βία.
Το 1939 ο Γιάγνκ, μαζί με το σύνταγμά του, βρέθηκε στο Χάλκιν Γκολ, στα σύνορα Μογγολίας – Μαντζουρίας να μάχεται κατά των Σοβιετικών. Τα σοβιετικά άρματα αποδεκάτισαν το σύνταγμά του. Ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε, μαζί με άλλους συμπατριώτες του. Οι συνθήκες κράτησης ήταν απάνθρωπες και πολλοί από τους αιχμαλώτους, τους οποίους οι Σοβιετικοί θεωρούσαν ως «Ιάπωνες φασίστες», πέθαναν. Ακολούθησε η γερμανική εισβολή στην Σοβιετική Ένωση. Το 1942 οι Γερμανοί βρίσκονταν στα πρόθυρα του Στάλινγκραντ και τίποτα δεν φαινόταν ικανό να τους σταματήσει. Οι απώλειες των Σοβιετικών ήταν τεράστιες και υπήρχε ανάγκη να ριχτεί στον αγώνα κάθε ικανός να φέρει όπλα άνδρας
.
Τότε οι Σοβιετικοί θυμήθηκαν τους Κορεάτες αιχμαλώτους, οι οποίοι, εν μια νυκτί, από «Ιάπωνες φασίστες», μετατράπηκαν σε «μαχόμενα παιδιά του κορεατικού λαού». Οι αιχμάλωτοι εντάχθηκαν στον Ερυθρό Στρατό και ρίχτηκαν στη μάχη κατά των Γερμανών. Ο Γιάνγκ πολέμησε έναν χρόνο στις τάξεις του Ερυθρού Στρατού. Στις αρχές όμως του 1943 αιχμαλωτίστηκε ξανά, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς, στο Χάρκοβο. Το 1944 οι Γερμανοί, έχοντας επίσης υποστεί τρομακτικές απώλειες, άρχισαν να σχηματίζουν φρουριακά τάγματα από Ασιάτες αιχμαλώτους, στα οποία ανέθεσαν τη φρούρηση των γαλλικών ακτών, όπου περίμεναν τη συμμαχική απόβαση. Η απόβαση πράγματι έγινε, στις 6 Ιουνίου 1944 και ο Γιάνγκ βρέθηκε αυτή τη φορά να πολεμά κατά των Αμερικανών. Χωρίς καμία διάθεση για μάχη, όμως, με τη πρώτη ευκαιρία παραδόθηκε στους Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές, που προσέγγιζαν, στην χερσόνησο του Κοταντέν.
Ο Γιάνγκ παρέμεινε για ένα διάστημα σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Βρετανία. Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου και πέρασε, ειρηνικά, την υπόλοιπη ζωή του, μέχρι το 1992 που πέθανε, στο Ιλινόις.

www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου