Ετικέτες

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Στοιχεία-ενδείξεις για τη διαπραγμάτευση των Κούρδων

Βλέποντας οι Κούρδοι ότι η ισλαμιστική εγκληματική – τρομοκρατική οργάνωση ISIL προελαύνει στο Ιράκ, αντιλήφθηκαν ταχύτατα, ότι η διαπραγματευτική τους ισχύ έχει μεγιστοποιηθεί. Δεν θεωρούν κατά τα φαινόμενα ότι θα μπορέσουν να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους κι αν αυτό συμβεί, θα πρέπει να είναι μια φυσική κατάληξη, ώστε να μη χρεωθούν τη διάλυση του Ιράκ.

Κρίνοντας πιθανό, ότι θα υπάρξει κάποιου είδους διεθνής επέμβαση, με τις ενδιαφερόμενες χώρες, για διαφορετικούς λόγους καθεμία, να είναι οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ιράν, τουλάχιστον, φροντίζουν για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσεώς τους στο πλαίσιο ενός Ιράκ, που πιθανόν θα εξελιχθεί σε συνομοσπονδία, δεδομένης της αδυναμίας της κεντρικής αρχής της Βαγδάτης, εάν τελικά η χώρα μείνει ενωμένη.

Έχοντας επίσης δεχθεί «όχληση» από την ISIL, με την παρότρυνση να μην εμπλακούν στη σύγκρουση και ως αντάλλαγμα οι μαχητές δεν στραφούν εναντίον των Κούρδων, έχει εισέλθει σε μια άτυπη διαπραγμάτευση με τις αρχές της Βαγδάτης, αφού μέχρι προ της έναρξης της επέμβασης της ISIL, οι σχέσεις ήταν εξαιρετικά τεταμένες λόγω του πετρελαίου και των εξαγωγών σε συνεργασία με την Τουρκία.

Όπως διέρρευσε σήμερα από τις αρχές της αυτόνομης περιφερειακής κουρδικής κυβέρνησης (KRG: Kurdish Regional Government), θεωρούν πως το μερίδιό τους από τις συνολικές πωλήσεις πετρελαίου του Ιράκ, θα πρέπει να ανέρχεται στο 25%, εξαιτίας αύξησης του πληθυσμού τους, αλλά και της παραγωγικής ικανότητας σε πετρέλαιο, που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα, το ποσοστό που λαμβάνουν (όταν δεν το παρακρατούσε η Βαγδάτη) ήταν το 17% των εσόδων.

Είναι προφανές, ότι οι Κούρδοι είναι οι κερδισμένοι μέχρι στιγμής από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ, ενώ τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Τουρκία και στο Ιράν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου