Η ρωσική αεροναυπηγική κοινοπραξία MiG είναι έτοιμη να κατασκευάσει ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Ως βασική πλατφόρμα για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι πιθανό να επιλεχθεί το μαχητικό MiG-35, στο οποίο θα εγκατασταθούν νέος ηλεκτρονικός εξοπλισμός και οπλικά συστήματα. Ο γενικός διευθυντής της MiG, Σεργκέι Κοροτκόφ, δήλωσε ότι ήδη οι ειδικοί της κοινοπραξίας εργάζονται πάνω στο σχεδιασμό του νέου μαχητικού.
Ο Κοροτκόφ δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο έχουν προχωρήσει οι μελέτες, αλλά θεωρεί «πάρα πολύ πιθανή» την εμφάνιση ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Το σημαντικό είναι να δοθεί παραγγελία για τη μελέτη, είπε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο οι εργασίες γύρω από το μαχητικό 5ης γενιάς να προκαλέσουν μια σύγκρουση ανάμεσα στην εταιρία MiG και τη Sukhoi, η οποία το παρόν διάστημα αναπτύσσει το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς PAK FA.

Σύμφωνα με τον Κοροτκόφ, πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά αεροσκάφη τα οποία προορίζονται για διαφορετικές αποστολές. Το μέγιστο βάρος του MiG είναι σχεδόν 5 τόνοι λιγότερο από του PAK FA. Όπως πιστεύει ο Κοροτκόφ, στην εταιρία του επικρατεί η πεποίθηση ότι το αεροσκάφος τους θα είναι πιο αποτελεσματικό στο να φέρνει εις πέρας τις περισσότερες από τις αναμενόμενες αποστολές. «Θεωρούμε πως το MiG-35 είναι εκείνη η πλατφόρμα, η οποία μελλοντικά θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός μαχητικού 5ης γενιάς», δήλωσε.
Η MiG αναμένει την υπογραφή συμβολαίων με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την προμήθεια μαχητικών  MiG-35. Όπως αναφέρει ο Κοροτκόφ, όλα τα σχετικά έγγραφα για έναν αριθμό αεροσκαφών ο οποίος προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός, έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Άμυνας και ο ίδιος ελπίζει ότι η αγορά θα πραγματοποιηθεί «μέσα στο φετινό έτος».
Για το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι πιθανές επίσης και παραγγελίες από άλλα κράτη. Ειδικότερα, στα ΜΜΕ έχει εμφανιστεί η πληροφορία για πρόθεση της Αιγύπτου να αποκτήσει 24 μαχητικά του τύπου, εξοπλισμένα με κινητήρες RD-33MK που κατασκευάζει η εταιρία Klimov. Τον περασμένο Απρίλιο η MiG εξασφάλισε συμβόλαιο από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για την προμήθεια της ρωσικής ΠΑ με 16 μαχητικά MiG-29SMT.
Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ