Ετικέτες

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ξεκίνησαν οι αλλαγές στην Εθνική Φρουρά

Μειώνει προσωπικό και δίνει άδειες το ΥΠΑΜ 
Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού
Λευκωσία: Στο στάδιο της υλοποίησης μπαίνουν άμεσα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Άμυνας με στόχο την προαγωγή της αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης στην Εθνική Φρουρά. Μετά την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων από τον Χριστόφορο Φωκαΐδη, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός που αφορά στις ριζικές αλλαγές στο Υπουργείο, προκειμένου να παταχθεί το ρουσφέτι.
Σε επίπεδο στελεχών της Εθνικής Φρουράς, έχει ήδη αποφασιστεί και αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα η μείωση του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Άμυνας. Με τη ριζική αναδιοργάνωση του Υπουργείου Άμυνας θα επιτευχθεί μείωση των αξιωματικών κατά 30%. Το προσωπικό που θα αποχωρήσει από το Υπουργείο θα μετατεθεί σε μάχιμες μονάδες για ενίσχυσή τους. Με την αναδιοργάνωση του ΥΠΑΜ εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα καταστεί πιο λειτουργικό, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η μετακίνηση των στελεχών αναμένεται να συνδυαστεί με τις επικείμενες μεταθέσεις.

Επιπρόσθετα ξεκινά η συγχώνευση συναφών τμημάτων του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, για να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού σε επιχειρησιακές θέσεις, για βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και για μείωση της γραφειοκρατίας ελαχιστοποιώντας τον χρόνο ανταπόκρισης σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας, αλλά και σε θέματα που αφορούν αιτήματα του κοινού.

Όσον αφορά στους εθνοφρουρούς που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, έχουν εγκριθεί και τέθηκαν σε εφαρμογή σαφείς και ξεκάθαρες διαδικασίες και κριτήρια που αφορούν στις μεταθέσεις και αποσπάσεις. Ειδικότερα, οι κυριότερες αλλαγές αφορούν: α) στη σύνθεση/ στελέχωση της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων. Η Επιτροπή δεν θα αποτελείται από μόνιμα μέλη, αλλά θα κληρώνεται αυθημερόν, ούτως ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε τυχόν παρέμβαση στο έργο της. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει, πέραν των αρμόδιων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, και εκπρόσωπο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, β) στις αρμοδιότητες και στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής, και γ) στα κριτήρια, τα οποία θα είναι σαφέστερα και πιο αντικειμενικά (κυκλοφόρησε διαταγή στην οποία κοινοποιούνται τα εννέα κριτήρια που καθορίστηκαν). Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, μ' αυτές τις αλλαγές η διαδικασία τοποθετήσεων και μεταθέσεων των οπλιτών θα καταστεί πιο αξιοκρατική και αδιάβλητη, εξαλείφοντας, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τυχόν αδικίες ή και σφάλματα που θα επέφεραν την ανισότητα μεταξύ των οπλιτών. Επιπρόσθετα αναμένεται να στηριχθούν και να υποβοηθηθούν οι οπλίτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, οι ίδιοι, ή/και μέλη της οικογένειάς τους. Οι συγκεκριμένες δράσεις ξεκίνησαν να εφαρμόζονται άμεσα, και ήδη όπως πληροφορείται ο «Φ», εφαρμόστηκαν για τις αποσπάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν στους οπλίτες τις επόμενες ημέρες.

Η δεύτερη δράση που σχετίζεται με τους οπλίτες αφορά στις άδειες που δικαιούνται, οι οποίες θα καθορίζονται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της μονάδας που υπηρετούν. Ο αριθμός των δικαιούμενων αδειών των εθνοφρουρών θα είναι σε συνάρτηση με τον βαθμό δυσκολίας της μονάδας που υπηρετούν, αλλά και την απόσταση της έδρας της μονάδας από την οικία του εθνοφρουρού. Για παράδειγμα, οι εθνοφρουροί που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες υψηλού βαθμού δυσκολίας, και μακριά από τα σπίτια τους, θα δικαιούνται περισσότερες άδειες εξόδου από τους υπόλοιπους. Το εν λόγω μέτρο θα υλοποιηθεί μετά την ψήφιση σχετικής τροποποίησης που θα καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Άμυνας.

Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου