Ετικέτες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ο Νετανιάχου τώρα ψάχνει το «βαθύ λαρύγγι»


Ο Νετανιάχου τώρα ψάχνει το «βαθύ λαρύγγι»

Αμηχανία προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η διαρροή της πληροφορίας ότι ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιχειρεί να πείσει τα μέλη της κυβέρνησής του για την ανάγκη μιας επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενώ οι αναλυτές διατηρούν πολλές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας στρατιωτικής επιχείρησης.

«Θα ήταν σαν να πληγώναμε μια αρκούδα, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι απρόβλεπτες» σημείωνε χαρακτηριστικά ο πολιτικός αναλυτής Μάλκολμ Τσάλμερς στα διεθνή πρακτορεία. Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας διατυπώθηκαν εμμέσως και από το ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση επέμβασης με οποιονδήποτε τρόπο στο Ιράν. «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επέμβει στο Ιράν και ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται ως Συμμαχία στο ζήτημα του Ιράν» δήλωσε ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Πάντως, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ισραηλινά μαχητικά συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με άλλες χώρες που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στη βάση Ντετσιμομάνου στην Ιταλία.
Τυπικά, το Ισραήλ συμμετέχει σε αυτές τις ασκήσεις στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας με άλλα κράτη της περιοχής που φέρει τον τίτλο «Μεσογειακός Διάλογος».
Η δύσκολη θέση στην οποία περιήλθαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη από την διαρροή των σχεδίων της ισραηλινής επίθεσης αποτυπώνεται στην αντίδραση του ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος διέταξε έρευνα προκειμένου να εντοπιστεί το «βαθύ λαρύγγι» του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Από τη διαρροή βάρυνε το κλίμα και στην Ουάσιγκτον, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση Ομπάμα εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012 είναι ακόμη μία στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ – θα ήταν η τέταρτη μέσα στην τελευταία δεκαετία. «Δεν νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα κότσια για να κάνουν κάτι τέτοιο» δήλωσε στον «Γκάρντιαν» ο στρατιωτικός αναλυτής Σαμ Γκάρντινερ. Το Πεντάγωνο έχει, πάντως, επεξεργαστεί μια σειρά από σχέδια στρατιωτικής δράσης που καλύπτουν όλο φάσμα – από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο έως περιορισμένες επιχειρήσεις.
ΑΣΚΗΣΗ. Στο Ισραήλ συνεχίστηκε και χθες η στρατιωτική δραστηριότητα: μια μέρα μετά τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, πραγματοποιήθηκε άσκηση το σενάριο της οποίας προέβλεπε την αναχαίτιση πυραυλικής επίθεσης.
Η κοινή γνώμη της χώρας, από την πλευρά της, εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο Ιράν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Χααρέτζ», το 41% των πολιτών τάσσεται υπέρ της επίθεσης, ενώ το 39% απορρίπτει την ιδέα. Ενας στους πέντε ερωτηθέντες δηλώνει αναποφάσιστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου