Ετικέτες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Το μεσογειακό όραμα Κύπρου – Ισραήλ


Το μεσογειακό όραμα Κύπρου – Ισραήλ

undefined
Τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τη διαμόρφωση του μεσογειακού οράματος Κύπρου και Ισραήλ σε ό, τι αφορά την ειρήνη στην περιοχή και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με όλα τα κράτη της περιοχής συναποφάσισαν χθες ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Μιλώντας ύστερα από επίσημες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτή ήταν μια πρόταση του Προέδρου Πέρες, την οποία θεώρησα πολύ δημιουργική και την οποία έχουμε αποδεχτεί», και ευχήθηκε «αυτή η διαμόρφωση του οράματος να ολοκληρωθεί πριν την ευρωπαϊκή προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο θα είναι πολύ βοηθητικό για την προεδρία μας».
Ο ισραηλινός πρόεδρος πραγματοποιεί ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, επίσκεψη η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους έχει έντονο τον συμβολισμό μιας άτυπης συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στις γειτνιάζουσες οικονομικές ζώνες των δύο χωρών. Αποτελεί επίσης κατά τους ιδίους κύκλους απάντηση προς την Αγκυρα, η οποία έσπευσε να διατυπώσει απειλές κατά της Κύπρου και να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της με το Ισραήλ.
Η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν τρεις συμφωνίες και ένα μνημόνιο συνεργασίας. Η πρώτη συμφωνία αφορά τη συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, η δεύτερη στον τομέα της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης και η τρίτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών τεχνολογίας της πληροφορικής.
Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Πέρες ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών βασίζονται στο διεθνές δίκαιο το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες. Επεσήμανε επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα απειλήσει κανένα λαό ούτε θα δεχθεί απειλές από κανέναν.
Τα αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί για το Ισραήλ και την επιβεβαίωση των οποίων αναμένουμε για την Κυπριακή Δημοκρατία, διανοίγουν νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Πρόσθεσε ότι τα αποθέματα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ευημερία των λαών της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου