Ετικέτες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Κι εσύ;


ΠΈΜΠΤΗ, 3 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011


7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Κι εσύ;


Το είδαμε, το διαβάσαμε και το ακούσαμε παντού τις τελευταίες 24 ώρες: από δω και στο εξής υπάρχουν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη!

Θα μπορούσε να ήταν Ευρωπαία, ή Αμερικανίδα ή Αφρικανή ή Μαροκινή.  Αλλά είναι η Ασία που είχε την τιμή να δεχθεί τη συμβολική γέννηση της επτάκις δισεκατομμυριοστής κάτοικου στον πλανήτη.  Αυτή, γιατί είναι ένα κορίτσι που ονομάζεται Danica May Camacho που γεννήθηκε στις Φιλιππίνες, μόλις δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το  όμορφο κοριτσάκι των 2,5 κιλών έφερε την ευτυχία στους γονείς της, που δέχτηκαν τα συγχαρητήρια και δώρα από αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Το ορόσημο των 6 δισεκατομμυρίων προσπεράστηκε το 1999. Και μέχρι το 2050 η γη θα πρέπει να μετρήσει 9,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και 10 δισ. στο τέλος του αιώνα.
Από άποψη στατιστικών, η Κίνα παραμένει η πιο κατοικημένη χώρα, ακόμη και αν η Ινδία πρέπει να την υπερβαίνει το 2025 με 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που ήδη αντιμετωπίζεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την Κίνα, την Ιαπωνία και την ανθρωπότητα είναι η γήρανση του πληθυσμού.  Σήμερα μετριούνται 650 εκατομμύρια πάνω από 60 χρονών και θα είναι 2 δις το 2050 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ! 80% αυτών των ηλικιωμένων θα ζήσουν σε χώρες υπό -ανάπτυξη.

Αλλά ...
Αλλά εσύ, που βρίσκεσαι σε αυτούς τους 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σήμερα; Είσαι το «νούμερο» 4 δις; Ή βρίσκεσαι μήπως περισσότερο προς τα 6 δις; Και πόσες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ανθρώπων γεννήθηκαν πριν από σένα;

Για να το μάθεις, δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα: «7 δισεκατομμύρια και εγώ». Είναι στα αγγλικά αλλά με τη συμπλήρωση βασικών πληροφοριών, θα μάθεις ακριβώς το «ανθρώπινο νούμερο» σου. Και θα πάρεις και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων στη χώρα γέννησής σου ...

Από την πλευρά μου, βλέπω ότι όχι λιγότερο από 79.382.588.428 homo sapiens γεννήθηκαν πριν από μένα! Και να γίνω πιο ακριβής, 4.666.185.462 άνθρωποι γεννήθηκαν πριν από την 25η Φεβρουαρίου (τα γενέθλια μου) από την εμφάνιση του Homo sapiens και ήταν ζωντανοί την ημέρα εκείνη (από τους οποίους 2.318.678.449 είναι γυναίκες!)! Και για να είναι ακόμη πιο ακριβής, την ημέρα της γέννησής μου, υπήρχαν 352.695 μωρά που την ίδια στιγμή είδαν το φως της ημέρας για πρώτη φορά!

Στην ουσία, αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν χρησιμεύουν πολύ. Ίσως μόνο να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε απλώς διερχόμενοι πάνω στη γη. Ένα μικρό τίποτα ανάμεσα σε δισεκατομμύρια άλλα τίποτα. Μεταξύ  των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων τίποτα που όμως έγραψαν την ανθρώπινη  ιστορία. Και αν μια μέρα ένας από τα τίποτα αποφασίσει να αλλάξει την ιστορία ... Θα μπορέσει με τη θέληση και το θάρρος! Διότι είναι με τα μικρά τίποτα που γίνονται μεγάλα πράγματα!

Jonathan-Simon Sellem -

ΠηγήJSSNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου