Ετικέτες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Η Ρουμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας ‎



ΤΕΤΆΡΤΗ, 2 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Η Ρουμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας ‎

 «Η Ρουμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία και τηρεί σταθερά τη θέση ότι δεν θα αναγνωρίσει μονόπλυρα ανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου», δήλωσε ο πρόεδρος αυτού του γειτονικού κράτους, κ. Τραϊάν Μπασέσκου, μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, με τις οποίες ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στη Σερβία. Γράφει η δημοσιογράφος Suzana Mitic.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας και αποδεδειγμένος φίλος της Σερβίας, υποδέχτηκε επίσημα μπροστά από το Μέγαρο «Σερβία», με ακολουθεία ύμνων των δύο χωρών και τιμές πολιτικής υπόστασης. Αμέσως μετά άρχισαν συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων, καθώς και μέλων των αντιπροσωπειών των δύο φιλικών χωρών.

Θέματα της συζήτησης, όπως τονίζεται κατά τη Συνέντευξη Τύπου, ήταν ιστορικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Ρουμανίας και της Σερβίας, η περιοχή των Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, καθώς και θέματα ασφάλειας. «Η Σερβία», τόνισε ο πρόεδρος Τάντιτς, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, «το Δεκέμβριο αναμένει μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ελπίζει να αποκτήσει η ίδια το καθεστώς υποψήφιας χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Σερβία θα συνεχίσει με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού και ο καλύτερος τρόπος για την ανάπτυξη της χώρας μας.

Έχει συζητηθεί ανοιχτά επίσης και το θέμα των εθνικών μειονοτήτων», ανέφερε ο κ. Τάντιτς, προσθέτοντας ότι η Σερβία σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. «Αυτοί, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τους νόμους της Σερβίας, έχουν το δικαίωμα να δηλωθούν για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη δική τους ταυτότητα, που συμπεριλαμβάνει την καλύτερη προστασία της γλώσσας, του πολιτισμού και της παράδοσής τους», εξήγησε ο πρόεδρος Τάντιτς.

Ο πρόεδρος Μπασέσκου τόνισε ότι η Ρουμανία υποστηρίζει την πρόοδο της Σερβίας στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Η Σερβία είναι το κλειδί για την διατήρηση ειρήνης στα Βαλκάνια και πιστεύουμε ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Μπασέσκου. Όσον αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Σερβίας και ΕΕ, ο κ. Μπασέσκου είπε ότι αναμένεται, όπως έχει ήδη επικυρωθεί στη Βουλή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, θα επικυρωθεί επίσης και στη Γερουσία. Επιπλέον, ο κ. Μπασέσκου επανέλαβε ότι η Ρουμανία δεν θα αλλάξει τη θέση, δηλαδή δεν θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Κοσόβου, και συνηγόρησε υπέρ την ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και της Ρουμανίας. Οι δύο πρόεδροι επισημάνθηκαν ως ιδιαίτερα σημαντικό έργο AGRI σχετικά με τη διανομή του φυσικού αερίου και τα σχέδια για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος «Τζέρνταπ 3».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ρουμανίας αύριο, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να επισκεφθεί την Timocka Κράινα και να μιλήσει με τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου