Ετικέτες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Χριστόφιας-Πέρες: Το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί για το καλό της περιοχής


Χριστόφιας-Πέρες: Το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί για το καλό της περιοχής

Το φυσικό αέριο που βρίσκεται στις υποθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για το καλό της περιοχής και της ειρήνης, δήλωσαν απόψε ο Πρόεδρος Χριστόφιας (δεξιά) και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στη διάρκεια επίσημου δείπνου.

Το φυσικό αέριο που βρίσκεται στις υποθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για το καλό της περιοχής και της ειρήνης, δήλωσαν απόψε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στη διάρκεια επίσημου δείπνου.
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας απόψε σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ισραηλινού Προέδρου είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ φαίνεται να διαθέτουν ικανοποιητικά αποθέματα υδρογονανθράκων, που διασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς των δύο χωρών, δήλωσε.
Η ευλογία αυτή, είπε, πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται η ευημερία και να εδραιώνεται η ειρήνη για να διασφαλιστεί ότι οι γενιές που ακολουθούν θα ζήσουν σ΄ ένα καλύτερο αύριο.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι αυτό το στόχο εξυπηρετεί η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο Αφροδίτη, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ο Κύπριος Πρόεδρος κατήγγειλε ότι η αντίδραση της Τουρκίας ήταν και συνεχίζει να είναι εκτός των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς ενός κράτους, που διακηρύττει ότι επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή και ότι προσβλέπει στην ένταξή του στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να επιτευχθεί λύση που θα επιτρέψει σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να πορευθούν μαζί σε μια ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος ενωμένο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό και εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα επιτρέψουν στον Παλαιστινιακό και τον Ισραηλινό λαό να ζήσουν μαζί, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμβάλει με όποιο τρόπο επιθυμούν οι δύο πλευρές προς την κατεύθυνση αυτή.
Απαντώντας ο Πρόεδρος του Ισραήλ ανέφερε ότι η Μέση Ανατολή λαχταρά την αρμονία και δεν θα ανεχθεί την προσπάθεια άλλων κρατών να καταστούν ηγεμόνες.
»Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται στο κατώφλι σημαντικών οικονομικών δυνατοτήτων, με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και μπορούν να συνεργασθούν στην παραγωγή αυτής της νεο-ανακαλυφθείσας ενέργειας και να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελος ολόκληρης της περιοχής» είπε ο Ισραηλινός Πρόεδρος. «Θα το κάνουμε αυτό με τη συνεργασία των κρατών της περιοχής και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς νόμους» πρόσθεσε ο κ. Πέρες
Είπε επίσης ότι Ισραήλ και Κύπρος είναι δύο χώρες δημοκρατικές με ευρύ φάσμα κοινών συμφερόντων και στόχων και αυτό που επιδιώκουν είναι την ειρήνη.
«Ελπίδα μου είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γεωγραφική μας εγγύτητα για να έχουμε πολιτική συγγένεια και η επίσκεψή μου χρησιμεύει ως σύμβολο μέσα στο πνεύμα αυτό» κατέληξε ο Ισραηλινός Πρόεδρος.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου