Ετικέτες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ, βορρά-νότου



ΠΈΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ, βορρά-νότου

Άρθρο του Γιουσούφ Σουιτσμέζ στην Χαβαντίς
Η ΔΙΕΝΕΞΗΤουρκίας-Ισραήλ που άρχισε από το Νταβός και συνεχίστηκε με το σκάφος ΜαβίΜαρμαρά, πήρε διαστάσεις με τις έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έρευνες της αμερικανικής Νόμπλ για φυσικό αέριο μεταξύ ΚύπρουΙσραήλ και η ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων αναβάθμισε τη στρατηγική σημασία της Κύπρου. Η εταιρεία αυτή καλύπτει τις ανάγκες σε ενέργεια του Ισραήλ και είναι συνεταίρος με την ισραηλινή Ντέλεκ. Η όλη κατάσταση ανέπτυξε την οικονομική και στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Κυπριακής Κυβέρνησης. 
Όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, η ανάπτυξη των σχέσεων αυτών δεν είναι αποτέλεσμα της εθνικής πολιτικής του Ισραήλ αλλά αποτέλεσμα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ εταιρειών. Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη κατά πόσο θα πάρει θέση στο Κυπριακό.  

Αν και οι γεωτρήσεις στη Μεσόγειο δεν αποτελούν μέρος της εθνικής πολιτικής του Ισραήλ, είναι γεγονός ότι θα ενθαρρύνουν την Ε/κ για τη μη λύση. Αν παραμείνουν οι σημερινές συνθήκες, οι Ε/κ θα ψηφίσουν και πάλι «Όχι» σε ένα νέο δημοψήφισμα. Με το νέο αυτό Ε/κ «Όχι», θα εκλείψουν πλέον και οι πιθανότητες για Ενωμένη Κύπρο και οι Τ/κ θα περιοριστούν στην αυτοδιοίκησή τους. 

  Η Τουρκία θα απαιτήσει ανεξαρτησία τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για την «ΤΔΒΚ» και προς τούτο θα θέσει τους μηχανισμούς για μια λύση εκτός πλέον αυτής της Ενωμένης Κύπρου. Σημασία θα έχει και η πολιτική των ΗΠΑ αφού είναι αδύνατο η επί του Μεσανατολικού πολιτική των ΗΠΑ να μη συμβαδίζει με αυτήν του Ισραήλ. Η ανάμιξη της Νόμπλ στις γεωτρήσεις μπορεί να θεωρηθεί μέρος της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στο Κυπριακό και ότι η Ουάσιγκτον δεν στηρίζει την επίλυση του προβλήματος. Αν όμως οι ενέργειες της Νόμπλ δεν σχετίζονται με τηνεξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τότε η χώρα αυτή μπορεί να επιλύσει τις διαφορές προτούεπεκταθούν. Κατά πάσα πιθανότητα ισχύει το δεύτερο. 

Κανένας δεν θα ήθελε να θέσει στο περιθώριο την Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια για να καταστεί το κέντρο ασφάλειας της περιοχής. Ούτε η Νόμπλ ούτε η Ντέλεκ είναι δυνατόν να μην υπολογίσουν αυτό τον παράγοντα. Αν η κρίση εκτιμηθεί σωστά είναι δυνατόν να προκύψει όφελος προς όλες τιςπλευρές. Διαφορετικά θα αυξηθεί η αστάθεια, η επίλυση του Κυπριακού θα καταστεί δυσκολότερη και η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Θα πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με Ε.Ε. και τον κόσμο του Ισλάμ. Αν η Τουρκία ζητήσει την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, τότε ίσως και το Ισραήλ αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό. 

  Αν το Ισραήλ διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις διεθνείς πιέσεις για το παλαιστινιακό, ίσως αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης. Σε μια τέτοια περίπτωση θαανεβούν οι μετοχές της Τουρκίας στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο. Θα απαιτηθεί όπως η Τουρκία αναλάβει ρόλο για την ασφάλεια του Ισραήλ οπότε τότε και το Ισραήλ θα πρέπει να θεραπεύσει και τις πληγές που υπάρχουν στον τουρκικό λαό από το σκάφος Μαβί Μαρμαρά 
http://www.philenews.com/digital/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου