Ετικέτες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αμφισβητεί τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Αυστραλίας η Κίνα


Αμφισβητεί τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Αυστραλίας η Κίνα

Η Κίνα αμφισβήτησε την Τετάρτη το σχέδιο των ΗΠΑ για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας τους με την Αυστραλία τονίζοντας ότι είναι ανοιχτή σε συζήτηση για το εάν οι στρατιωτικές συμμαχίες είναι προς όφελος της διεθνούς κοινότητας.«Η ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας ανάμεσα στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ είναι μάλλον αρκετά άκαιρη», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας στο Πεκίνο.



«Είναι μάλλον αρκετά άκαιρο να ενισχύονται και να διευρύνονται στρατιωτικές συμμαχίες και αυτό δε φαίνεται να είναι προς το συμφέρον της περιοχής», δήλωσε ο Λιου Γουεϊμίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Αυστραλία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών προβλημάτων και θεμάτων ασφαλείας στην περιοχή.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή θεωρείται από το Πεκίνο ως μια ακόμα απόδειξη ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να περικυκλώσει την Κίνα με αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και την Κορέα και τώρα με στρατεύματα στην Αυστραλία.

Ο Κινέζος εκπρόσωπος τόνισε ότι η Κίνα είναι «υπέρ της ειρηνικής ανάπτυξης και της συνεργασίας».

«Πιστεύουμε ότι η εξωτερική πολιτική των χωρών στην περιοχή πρέπει να σχεδιάζονται με βάση τους δυο αυτούς άξονες», υπογράμμισε ο κινέζος εκπρόσωπος.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου