Ετικέτες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ομπάμα: Δεν πρόκειται να φύγουμε από την Ασία


Ομπάμα: Δεν πρόκειται να φύγουμε από την Ασία

Την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού εγγυήθηκε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας ότι αυτή δεν θα επηρεαστεί από τις περικοπές του προϋπολογισμού της χώρας του.

“Θα καταστήσω κάτι σαφές: οι ΗΠΑ θα τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους θέματα και θα μειώσουν τις δαπάνες, αλλά αυτή η περιοχή θα πρέπει να ξέρει πως όταν επιλυθούν τα σημερινά προβλήματα, έχω ζητήσει από την ομάδα εθνικής ασφάλειας να θέσει ως προτεραιότητα την παρουσία μας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού”, τόνισε ο Ομπάμα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας.
“Συνεπώς, οι περικοπές των αμυντικών δαπανών δεν θα αποβούν σε βάρος της ζώνης Ασίας-Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ είναι μια δύναμη στον Ειρηνικό και είμαστε εκεί για να μείνουμε”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ομπάμα προέβη στις δηλώσεις αυτές μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την στρατιωτική τους δύναμη στην Αυστραλία. Απόφαση στην οποία αντέδρασαν έντονα Κίνα και Ινδονησία.
Αρχικά οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν από τα μέσα του 2012 στη βόρεια Αυστραλία 250 Πεζοναύτες οι οποίοι ακολούθως θα αυξηθούν στους 2.500.
Ο Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στις “ευαίσθητες σχέσεις” με την Κίνα υποσχόμενος την ειλικρινή από κοινού διευθέτηση τους, απηύθυνε έκκληση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ και προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι θα πληρώσει μεγάλο τίμημα για την διάδοση των πυρηνικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου