Ετικέτες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Βαν, μια πόλη-φάντασμα. Οι επιζώντες του σεισμού εγκαταλείπουν την πόλη



ΤΕΤΆΡΤΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Βαν, μια πόλη-φάντασμα. Οι επιζώντες του σεισμού εγκαταλείπουν την πόλη

Το χιόνι πέφτει. Ο ψυχρός αέρας χτυπά τους επιζώντες του σεισμού που συνεχίζει να ταρακουνήσει την πόλη του Βαν, στο τουρκικό Κουρδιστάν από τις 23 Οκτώβριου. Περισσότερο από 300.000 ανθρώπους εγκατέλειψαν την πόλη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εγκατάλειψε τα θύματα, τους Κούρδους.
Η θερμοκρασία είναι λιγότερη από 15 βαθμούς Κελσίου. Ο Deniz Olgun, ένα παιδί επτά χρονών πέθανε στις 13 Νοεμβρίου από πνευμονία σε μια σκηνή από ύφασμα στο Erciş, στην επαρχία του Βαν. Ήταν παιδί μιας 12-μελής οικογένειας, που επέμενε στη ζωή από τις 23 Οκτώβριου, όταν ένας σεισμός με μέγεθος 7,2 σκότωσε πάνω από 600 άτομα. Ένας γιατρός ο οποίος προτιμά να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι τουλάχιστον 300 άλλα παιδιά πάσχουν από πνευμονία.

Μια πόλη-φάντασμα
Η επαρχία του Βαν ταρακουνήθηκε πάλι στις 9 Νοεμβρίου από σεισμό μεγέθους 5,6, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφων. Η πόλη έγινε μια πόλη-φάντασμα.

«Ο σεισμός του Βαν ήταν μια επιτυχημένη δοκιμασία για την κυβέρνησή μας», ανακοίνωσε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγνοώντας τον πόνο των χιλιάδων επιζώντων που ζουν στα κρύα. 

Στις 15 Νοεμβρίου, ένας άλλος σεισμός μεγέθους 5,2 έπληξε την πόλη. Περισσότερα κτίρια κατέρρευσαν! Για τον κυβερνήτη του Βαν, μόνο δύο δημόσια κτίρια παρέμειναν όρθια. Αλλά ο πρωθυπουργός αρνείται να αναγνωρίσει την έκτακτη κατάσταση φυσικής καταστροφής, απορρίπτει οποιαδήποτε κριτική κατά της κυβέρνησης του και κατηγορεί τους θυμωμένους επιζώντες ότι είναι Κούρδοι προβοκάτορες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν σκηνές και κάτι να ζεσταθούν. Δεν υπάρχουν αρκετά μπάνια, δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα...

Περισσότερο από 300.000 ανθρώπους εγκαταλείψαν την πόλη
Περισσότερο από 300.000 ανθρώπους έφυγαν από το Βαν και Erciş και μετά το δεύτερο μεγάλο σεισμό που προκάλεσε την κατάρρευση 25 κτιρίων από τα οποία δύο ξενοδοχεία που είχαν θεωρηθεί κατοικήσιμα από τις αρχές. Οι δονήσεις δεν σταματούν και οι εγκαταλειμμένοι κάτοικοι συνεχίζουν να φύγουν προς τις μεγάλες πόλεις όπως τη Σμύρνη, Άδανα, Μερσίνα και την Κωνσταντινούπολη.

Η οικογένεια Sokmen είναι από εκείνους τους ανθρώπους που δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να φύγουν πριν από 60 χρόνια, αυτή η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ιρανικό Κουρδιστάν και εγκαταστάθηκε στο Βαν. Η Emine Sokmen, μητέρα τεσσάρων παιδιών, έβαλε πορεία για τη Σμύρνη για να βρουν καταφύγιο σε συγγενείς. «Εμείς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε μέχρι το καλοκαίρι», δήλωσε η μητέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου