Ετικέτες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης εξετάζεται στην Τουρκία



ΠΈΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης εξετάζεται στην Τουρκία

7681
Η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα για να δράσει υπέρ του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης, ένα ζήτημα για το οποίο η Άγκυρα έχει δεχθεί αρκετές επικρίσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ.
«Εργαζόμαστε στο θέμα της αντίρρησης συνείδησης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι έχει εξεταστεί η νομοθεσία αρκετών διαφορετικών χωρών.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει καταδικάσει αρκετές φορές την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, ενώ η αμφισβήτηση του στρατού συνιστά ταμπού στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σαντουλάχ Εργκίν, ανέφερε ότι 140 άτομα φυλακίστηκαν, επειδή δήλωσαν αντιρρησίες συνείδησης, μεταξύ των ετών 1989 και 2008. Ο κ. Εργκίν σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να συζητήσει για αυτό το ευαίσθητο για την Τουρκία θέμα «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Ωστόσο, οι δύο υπουργοί δεν διευκρίνισαν ποια μέτρα εξετάζονται.

Στην Τουρκία, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για κάθε άνδρα ηλικίας από 18 έως 41 ετών. Η εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία για όσους αρνούνται να στρατευθούν δεν υφίσταται στην Τουρκία και οι αντιρρησίες συνείδησης αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια. Η Τουρκία έχει το μεγαλύτερο αριθμητικά στρατό (πάνω από 500.000 άνδρες), μετά τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
ΑΠΕ-ΜΠΕhttp://turkishgreeknews.org/

Νομοσχέδιο εξαγοράς της θητείας ανακοινώνει ο Ερντογάν. 4 δισ. Ευρώ έσοδα για το τουρκικό δημόσιο

   MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ-http://www.onalert.gr
   Η κυβέρνηση Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει το νομοσχέδιο της εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας από τούρκους πολίτες , οι οποίοι  δεν έχουν εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση.
   Η είδηση της εξαγοράς της θητείας προκάλεσε ενθουσιασμό σε περίπου 400.000 δικαιούχους που αναμένεται να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος. To τουρκικό δημόσιο μεσά σε ελάχιστους μήνες θα κερδίσει από την εξαγορά της θητείας τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια Ευρώ.
   Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal που έχει ως τίτλο « η ηλικία 30, το κόστος 25 χιλιάδες λίρες» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν προβλέπει. την χρήση του δικαιώματος της εξαγοράς σε όσους είναι άνω των 30 ετών και δεν έχουν υπηρετήσει ακόμη στον τουρκικό στρατό. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλλουν 25 χιλιάδες τουρκικές λίρες (11.500 Ευρώ) σε περίπου 4 δόσεις και θα υπηρετήσουν μόλις 3 εβδομάδες.  Ένα σχέδιο με το οποίο θα κερδίσει και το τουρκικό δημόσιο αλλά και χιλιάδες τούρκοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου