Ετικέτες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Διάλογος κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην Αλβανία έπειτα από δύο χρόνια



ΠΈΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Διάλογος κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην Αλβανία έπειτα από δύο χρόνια


Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα.
Τίρανα: Μετά από δύο χρόνια αποχής της αλβανικής αντιπολίτευσης από τις εργασίες της Βουλής, τα δύο ισχυρότερα πολιτικά κόμματα, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, συμφώνησαν να αρχίσουν διάλογο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εκπληρωθούν οι όροι για να αποδοθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας.

«Ο πολιτικός διάλογος για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, παρ' ότι άργησε, είναι βασική υποχρέωση και πρόκληση των Αλβανών πολιτικών στις προσπάθειες να επιτύχουμε τα διεθνή πρότυπα για την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπαμίρ Τόπι, με αφορμή την έναρξη διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο Τόπι ενθάρρυνε τις πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε διεξοδική διαδικασία διαλόγου και να επιδείξουν πολιτική βούληση να ενώσουν την ενέργειά τους, ώστε να υλοποιήσουν και να ψηφίσουν εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί και ορίζονται στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία.

Στην τελευταία έκθεση προόδου, που δημοσιοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου, δεν υπάρχει εισήγηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να χορηγηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, λόγω της στασιμότητας στην υλοποίηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Είναι η δεύτερη φορά, την τελευταία διετία, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει την αίτηση υποψηφιότητας της Αλβανίας.

Οι σχέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων είναι εντελώς διαρρηγμένες και για περισσότερο από δύο χρόνια οι αρχηγοί τους, Σαλί Μπερίσα και Έντι Ράμα, δεν μπόρεσαν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για συνομιλίες.

Οι Σοσιαλιστές κατηγορούν τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι ανήλθε στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2009 με νοθεία. Στην κυβέρνηση το αρνούνται, αλλά δεν έχουν δεχθεί την επανακαταμέτρηση ψήφων.

Υπό τις πιέσεις της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα δύο κόμματα, τώρα, αποφάσισαν να αρχίσουν διάλογο για να αρθεί η στασιμότητα στην πορεία προσέγγισης Αλβανίας-ΕΕ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 64 μέλη στη Βουλή των 140 εδρών, τα τελευταία δύο χρόνια απείχε από τις εργασίες του Σώματος, με αποτέλεσμα να μην υιοθετούνται σημαντικοί νόμοι, για την έγκριση των οποίων απαιτείται η στήριξη από την πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές, στην τελευταία έκθεσή της, ότι τα Τίρανα πρέπει να υλοποιήσουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Δικαιοσύνης, της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών, όπως και της μάχης κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα δήλωσε ότι η προ ημερών συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, που προβλέπει συνεργασία για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση στη Βουλή και τους νόμους που απαιτούν τη στήριξη των 3/5 των βουλευτών, αποτελεί ένα θετικό βήμα εμπρός.

«Πρέπει, έως το τέλος Μαρτίου να προωθήσουμε τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, τις αλλαγές στη Βουλή σε διάστημα τεσσάρων μηνών», υπογράμμισε ο Ράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου