Ετικέτες

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Μια πικρή τούρτα γενεθλίων



ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 4 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Μια πικρή τούρτα γενεθλίων


Frankfurter Rundschau 
undefined
"Bir problem mi var?" Έχω πρόβλημα; Το ερώτημα που τέθηκε στα τουρκικά από την Frankfurter Rundschau αντανακλά την ατμόσφαιρα του γερμανο-τουρκικού εορτασμού στις 2 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. 
Η Καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιόρτασαν την πεντηκοστή επέτειο της συμφωνίας της 30ης Οκτωβρίου 1961 στην οποία η Γερμανία είχε αυξήσει μαζικά την μετανάστευση Τούρκων εργατών για την υποστήριξη της οικονομίας της. Μετά την άφιξη
των 800.000 Τούρκων και την αναστολή της συμφωνίας το 1973, το θέμα παράμενε ευαίσθητο.

Βέβαια, ο Ερντογάν δήλωσε στα γερμανικά «Πηγαίνουμε μαζί», και η Μέρκελ προσφώνησε προς τους περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες ένα πολύ χειροκροτημένο «Είμαι η καγκελάριος σας» . Αλλά δεν έλειπαν οι παραδοσιακοί πλέον καυγάδες: η διπλή υπηκοότητα για τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία, που διεκδικεί ο Ερντογάν, καθώς και η υποχρέωση να μάθουν Γερμανικά οι Τούρκοι, όπως απαιτείται από την Μέρκελ. «Η αφομοίωση είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», συγκρίσιμο με τον αντισημιτισμό, διακήρυξε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ενώπιον της αδιάβατης κ. Αγγέλας Μέρκελ. Η οποία κράτησε εύγλωττη σιωπή σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: presseurop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου