Ετικέτες

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ένταση σε σερβικά οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο


Ένταση σε σερβικά οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο

Στρατιώτες της KFOR απομακρύνουν οδόφραγμα στη διάβαση Μπρνιακ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) άρχισαν σήμερα το πρωί να απομακρύνουν το οδόφραγμα που έχουν στήσει οι Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου στη διάβαση Μπρνιακ, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας.


Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες της KFOR με σκαπτικά εργαλεία και αλυσοπρίονα, άρχισαν να απομακρύνουν το οδόφραγμα ύψους δύο μέτρων από χώμα και κορμούς δένδρων. Σέρβοι που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή προσπαθούν να τους εμποδίσουν και με εκσκαφέα μεταφέρουν το χώμα σε άλλο σημείο για να στήσουν νέο οδόφραγμα.

Τα μέλη της KFOR σχημάτισαν ανθρώπινο τείχος και απώθησαν Σέρβους που επιχείρησαν να προστατεύσουν το οδόφραγμα και ένας στρατιώτης έκανε χρήση σπρέι πιπεριού, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Οι Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες στο βόρειο Κόσοβο για να εμποδίσουν την κυβέρνηση της Πρίστινας να εγκαταστήσει τελωνειακούς υπαλλήλους και αστυνομικούς στις δύο διαβάσεις, Γιάρινιε και Μπρνιακ στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας.

Την περασμένη Δευτέρα ο διοικητής της KFOR, Έρχαρντ Ντρεβς προσπάθησε να προσεγγίσει τη διάβαση Μπρνιακ συνοδευόμενος από όχημα της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), αλλά αναγκάστηκε να γυρίσω πίσω στην πόλη Μιτρόβιτσα, επειδή Σέρβοι που φρουρούν τα οδοφράγματα δεν άφησαν το όχημα της Eulex να περάσει.

Ο διοικητής της KFOR συνοδευόταν από τον αναπληρωτή επικεφαλής της Eulex και πρώην πρέσβη της Βρετανίας στην Πρίστινα, Άντι Σπαρκες.

Οι Σέρβοι στα οδοφράγματα επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων της KFOR, αλλά όχι οχημάτων της αποστολής της ΕΕ, επειδή όπως υποστηρίζουν η Eulex δεν αποστασιοποιείται από τους θεσμούς της Πρίστινας και δεν τηρεί ουδέτερη στάση.

Ο διοικητής της KFOR το απόγευμα της Τετάρτης επισκέφθηκε πολίτες στο οδόφραγμα στη Γιαγκνιένιτσα στο δήμο Ζούμπιν Πότοκ και συνομίλησε μαζί τους για την κατάσταση

Οι εκπρόσωποι της KFOR και της Eulex προειδοποίησαν επανειλημμένως τους Σέρβους ότι πρέπει να καταστεί δυνατή η ελεύθερη κυκλοφορία στο Κόσοβο.

Η διοίκηση της KFOR ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχιστούν και πάλι έργα στη γέφυρα που οδηγεί στη διάβαση Γιάρινιε, τα οποία είχαν αρχίσει στις 16 Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η άνευ όρων ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων της, ώστε να αποκατασταθούν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου